Raluca Brăgărea, consultant comunicare și Public Affairs la Asociația Dăruiește Aripi – „Școala m-a învățat să înțeleg importanța unui eveniment, adică să văd știrea din spatele unei întâmplări. M-a învățat să scriu”

Ioana JUGRĂVESCU

Raluca Brăgărea, consultant comunicare și Public Affairs la Asociația Dăruiește Aripi, a fost invitata unui nou eveniment din seria „Conversațiilor formative, organizat de echipa de la Științe ale comunicării din cadrul Universității Ovidius din Constanța. Evenimentul – intitulat „Jurnalism, diplomație și activitate civică – a avut loc la finalul săptămânii trecute și a reunit, în sala Multimedia2, studenți din anii I și II de la Specializarea Jurnalism, masteranzi de la programul Relații publice și dezvoltare interculturală (ambele programe de studiu în cadrul Facultății de LITERE) și cadre didactice de la Științe ale comunicării: lect. univ. dr. Mariana Bafană, lect. univ. dr. Ada Codău, lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu și lect. univ. dr. habil. Costel Coroban. În contextul evenimentului, Raluca Brăgărea le-a vorbit studenților și masteranzilor despre importanța studiilor de specialitate în domeniul Științe ale comunicării, precum și despre experiența sa profesională în mai multe zone – de la televiziune la relații publice în diplomație, de la Public Affairs la activitatea într-o organizație nonguvernamentală.

Nu a fost pentru prima dată când Raluca Brăgărea a discutat cu studenții și masteranzii de la Științe ale comunicării, Universitatea Ovidius. În timpul pandemiei, Brăgărea, la acel moment consultant în relații guvernamentale, a participat, în regim online, la o întâlnire cu aceștia, intitulată „Comunicare și diplomație, relații publice la nivel guvernamental”.

„Școala m-a învățat să comunic cu oameni de toate felurile

Raluca Brăgărea, în prezent consultant comunicare și Public Affairs la Asociația Dăruiește Aripi, este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și a unui master în Statele Unite ale Americii, urmat grație obținerii unei burse Fulbright. Și-a început cariera la PRO TV, secția de Externe, atunci când era în anul IV de facultate. „Ai mei, ingineri de profesie, mi-au spus: «Raluca, tu trebuie să te faci inginer!». OK, am făcut Politehnica cinci ani de zile. Era clar că nu îmi plăcea. Dintr-o întâmplare, am aflat că există Facultatea de Jurnalism în București. Habar n-aveam”. Raluca ne-a mărturisit că nu a intrat din prima la Jurnalism, dar și-a dorit enorm acest lucru, așa că a continuat să învețe pentru admiterea din anul următor: Am zis: OK, asta este pentru mine”.

Consideră că școala în domeniul Științe ale comunicării a avut un rol esențial în formarea sa: „Școala m-a învățat să înțeleg importanța unui eveniment, adică să văd știrea din spatele unei întâmplări. M-a învățat să scriu ca lumea, m-a învățat să comunic cu oameni de toate felurile”, a mărturisit invitata „Conversațiilor formative”. Nu mai puțin important, ea a declarat că școala în domeniul absolvit a fost fundația care i-a permis să experimenteze o serie de direcții profesionale.

„PRO TV-ul m-a învățat foarte multă meserie

În același context, Raluca Brăgărea a vorbit cu recunoștință și despre ceea ce a însemnat pentru ea experiența PRO TV. „PRO TV-ul m-a învățat foarte multă meserie. PRO TV-ul a fost pentru mine standardul, a declarat consultantul pe probleme de comunicare Dăruiește Aripi, mărturisind, totodată, că televiziunea rămâne, pentru ea, un canal de comunicare de suflet.

Raluca Brăgărea i-a sfătuit pe studenții și masteranzii UOC în domeniul Științe ale comunicării ca, la începutul carierei lor, să lucreze într-o redacție, pentru că disciplina muncii într-o redacție, respectarea termenelor-limită îi vor ajuta foarte mult în activitatea lor viitoare. „Am știut încă din facultate ce vreau să fac: televiziune. Am început să fac știri externe pe turele de noapte. Am învățat extraordinar de mult pe partea de externe, a povestit invitata.

Experiența de doi ani în Statele Unite mi-a dat încredere în mine”

Raluca Brăgărea a vorbit, de asemenea, despre cum a ajuns să studieze în Statele Unite ale Americii, acolo unde a urmat un program de studii masterale. Aceasta a mărturisit că a aplicat la trei universități, dintre care două se bucurau de prestigiu. A optat, însă, pentru a treia, „California State University” din Chico, SUA, unde profesor era Peter Gross: „Am fost acceptată de primele două universități, care erau private, dar erau atât de scumpe, încât nu îmi permiteam chiar și cu bursă. Nu îmi permiteam nici măcar un an de zile să fac studii, așa că am ales-o pe aceasta (n.r. a treia), a declarat Raluca Brăgărea. „Nu era o școală de top, dar era o școală care îți permitea să studiezi și să ai și timp pentru tine, pentru hobby-urile tale, să interacționezi cu comunitatea multiculturală splendidă din campus. Experiența de doi ani în Statele Unite mi-a dat atât de multă încredere în mine, m-a învățat să fiu autonomă”, a mărturisit invitata echipei de la Științe ale comunicării UOC.

Raluca Brăgărea a ținut să precizeze că relațiile de prietenie pe care le-a legat acolo, în Statele Unite, au rezistat în timp, ținând legătura și azi cu prietenii săi. În timpul studiilor masterale, cel mai bine s-a înțeles, susține Brăgărea, cu asiaticii.

Relații publice în diplomație, la Ambasada Marii Britanii în România

Reîntoarsă de la studii, din Statele Unite, Raluca Brăgărea a început să lucreze la Ambasada Marii Britanii în România. A fost Head of Communication la Ambasada UK timp de 14 ani, timp în care, printre altele, a făcut speech writing pentru patru ambasadori. A intrat în diplomație fără să fi avut experiență în această zonă. „Cu toate acestea, am reușit, 14 ani, să învăț diplomație, să fac diplomație și mi-au dat foarte multă libertate să creez eu lucruri”, a declarat Raluca Brăgărea. Aceasta a reușit să pună la punct, în departamentul de comunicare în care activa, un proiect de internship dedicat studenților, tinerilor. Ulterior, și-a convins și colegii din alte departamente ale ambasadei să deruleze astfel de internship-uri.

După plecarea sa de la Ambasada Marii Britanii la București, plecare care a avut loc, conform declarațiilor sale, din cauza Brexit-ului, Raluca Brăgărea a lucrat, pentru o perioadă, la Reprezentanța Comisiei Europene, perioadă care, din punctul său de vedere, a fost una istorică, căci a nimerit în timpul Președinției României la Consiliul UE.

„Să nu murim cu munca în brațe

Raluca Brăgărea nu le-a ascuns studenților și masteranzilor UOC faptul că trecut printr-un burnout, cauzat de muncă până la epuizare. De aceea, și-a luat un an sabatic, pentru a-și reveni. A insistat, aici, asupra nevoii noastre, a tuturor, de a găsi un echilibru între viața profesională și cea personală. „Să nu murim cu munca în brațe, a declarat aceasta.

În prezent, invitata „Conversațiilor formative” organizate de echipa de la Științe ale comunicării din cadrul UOC este consultant comunicare și Public Affairs la Asociația Dăruiește Aripi. Aici, se ocupă de relația cu mass-media dar, pe lângă asta, se implică în implementarea proiectelor asociației. De exemplu, ONG-ul lucrează, acum, la deschiderea unui dispecerat, în incinta Institutului Oncologic din București, dispecerat în care să lucreze personal medical care, atunci când este solicitat, să ofere servicii de îngrijire la domiciliu pacienților bolnavi de cancer (inclusiv asistență psihologică, îngrijire paliativă).

„Munca jurnalistului de investigație a devenit subiectul foarte multor presiuni politice

Raluca Brăgărea susține financiar presa pe care o consideră ca fiind de calitate în România. Periodic, aceasta donează sume de bani către proiecte editoriale precum RISE Project și Recorder. I-a îndemnat pe studenții și masteranzii de la Științe ale comunicării să facă, în măsura în care pot, același lucru. „Am observat cum munca jurnalistului de investigație a devenit subiectul foarte multor presiuni politice. În zona asta (n.r. – a jurnalismului de investigație) intră oameni cu niște valori personale intrinseci foarte puternice, oameni care fac niște sacrificii, a subliniat invitata.

Întâlnirile „Conversații formative” au debutat la Specializarea Jurnalism în anul 2016 și își propun să intermedieze dialogul între profesioniștii din domeniul comunicării și studenții și masteranzii care urmează programele de studii în Științele comunicării, UOC.

Editor: Ada CODĂU

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.