Liceeni din Constanța, Germania și Italia au participat la workshop-ul „Spotting Fake News: how to select your news sources”, susținut de lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu, în cadrul proiectului „Falsamente vero” facilitat de programul Erasmus+

Alexandra MARIN

Delia DASCĂLU

Lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu de la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța (UOC) a susținut, recent, workshop-ul „Spotting fake news: how to select your news sources”, eveniment la care au participat aproximativ 80 de elevi și profesori de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, dar și din licee din străinătate: Kurt-Tucholsky-Oberschule Berlin, Mediencollege Berlin, Istituto di Istruzione Superiore „Leonardo da Vinci” Carate Brianza şi Istituto d’Istruzione Superiore „G. B. Vaccarini” Catania. Trebuie menționat că liceenii constănțeni și liceenii de peste hotare au ajuns împreună în acest context datorită programului Erasmus+ și, mai exact, prin intermediul proiectului „Falsamente vero”, proiect sub egida căruia s-a desfășurat, de altfel, în Sala Senatului a UOC, și evenimentul susținut de lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu.

Workshop-ul a decurs interactiv, tinerii fiind activi pe tot parcursul acestuia. În timpul atelierului, elevii au descoperit rolul pe care îl are jurnalismul într-o democrație și cât de  importantă este verificarea informațiilor în acest domeniu, în special, dar și pentru o societate, în general. Au aflat de la cadrul universitar din echipa de Științe ale comunicării UOC că, spre deosebire de publicitate și marketing, misiunea jurnaliștilor este publicarea de conținuturi de interes public. Lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu le-a explicat elevilor deosebirea dintre fapte și opinii, le-a prezentat tipurile de dezinformare și, de asemenea, le-a expus modul în care ar trebui să-și verifice informațiile, prin intermediul încrucișării surselor. Un exemplu dat de elevi, pentru a ilustra sursele de informare utilizate, a fost platforma Wikipedia, platformă care, deși are un mecanism de verificare a conținuturilor cu ajutorul unei comunități de editori, rămâne o referință ce poate conține și erori sau inexactități și care, de aceea, trebuie tratată cu prudență, fiind, de altfel, cel mai cunoscut model de user generated content la nivel mondial.

Pentru a conștientiza cât de repede se pot răspândi informațiile și în ce fel pierderea detaliilor importante poate duce la interpretarea greșită a datelor, 10 voluntari din sală au luat parte la un joc de tip „telefonul fără fir”. Exercițiul a presupus descrierea, de la o persoană la alta, a unei imagini, imagine văzută doar de primul elev-voluntar. La finalul experimentului, participanții au ajuns la concluzia că este foarte ușor să distorsionezi unele sensuri. De exemplu, în cazul exercițiului lor, prin înlocuirea fără intenție a cuvântului „palton” cu „jachetă”. În aceeași ordine de idei, elevii au înțeles cât este de valoroasă sursa primară a informațiilor. Nu în ultimul rând, liceenii au ținut să menționeze și faptul că decodificarea informațiilor are o legătură directă cu background-ul lor cultural.

Un alt moment în cadrul atelierului a constat în vizionarea unui scurt film documentar despre tinerii din Veles, Macedonia, în contextul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, din anul 2016. Documentarul a fost punctul de plecare pentru discuțiile referitoare la efectele dezinformării asupra instituțiilor democratice, dar și pentru cele legate de mizele economice ale producătorilor amatori sau profesioniști de conținut.   

De asemenea, în a doua parte a evenimentului, lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu și elevii au discutat despre două cazuri celebre de dezinformare în România: presupusa moarte a interpretului de muzică de petrecere Florin Salam și supoziția că Elon Musk s-ar fi aflat în țara noastră, la o petrecere de Halloween. Cadrul didactic a atras atenția asupra faptului că, uneori, și unele canale media considerate a fi de încredere înregistrează, în goana după rating, derapaje și renunță la misiunea jurnalistică, prin nerespectarea standardelor profesiei.

„Dacă noi considerăm că ne aflăm într-o bulă în care nimic nu ne poate răni, logic că nu putem să realizăm că există și fake news și că putem pica într-o plasă”

La finalul workshop-ului, câțiva elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” ne-au împărtășit impresiile lor legate de evenimentul la care au participat.

„Experiența mi s-a părut foarte interesantă. Ideea de jurnalism mă pasionează, în general, iar activitatea de astăzi chiar m-a prins. Trebuie să verificăm sursele foarte bine și să fim atenți. Mi-a plăcut documentarul despre fake news-ul generat în State, la alegeri. Nu mi-am imaginat că site-urile de fake news au fost citite mai mult decât cele credibile”, adeclarat Sebastian Lia

„Consider că toate evenimentele dedicate informării bune a colectivului nostru ne ajută să realizăm și că trăim într-o lume în care oamenii se ghidează după bani și, uneori, încearcă să facă profit pe baza minciunilor, lucru care ne poate duce într-o zonă în care să nu fim confortabili, ne poate face să cădem în plasa lor. Aceste evenimente ne ajută să ne apărăm de lucrurile care se pot întâmpla. Trebuie să ne documentăm foarte bine și să înțelegem în ce lume trăim. Dacă noi considerăm că ne aflăm într-o bulă în care nimic nu ne poate răni și totul vine de la sine și toate sunt bune, logic că nu putem să realizăm că există și fake news și că putem pica într-o plasă. Trebuie să verificăm, trebuie să ne informăm și, la sfârșitul zilei, să tragem o concluzie personală, critică, dar având la bază surse pe care putem să le luăm în considerare”, ne-a mărturisit George Sebastian Marcu.

„Cred că toată lumea trebuie să știe să se informeze cum trebuie. Este foarte important să îți verifici informațiile, înainte de a crede tot ce citești și auzi. Toată lumea trebuie să recunoască dacă o știre este falsă, de tip alternative facts sau clickbait, căci până și televiziuni mari sau ziare importante pot greși, dacă se concentrează pe viteza de publicare a știrii și nu pe acuratețe. Am învățat mai multe decât știam înainte de workshop și voi folosi informațiile dobândite în viața mea de zi cu zi”, a declarat Elif Adilburi.

„Este esențial să le oferim elevilor cunoștințele și instrumentele necesare pentru a recunoaște și a combate dezinformarea”

Lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu a atras atenția, la finalul atelierului, asupra faptului că elevii de liceu sunt extrem de predispuși să pice în plasa fake news-urilor: „Întrucât liceenii sunt printre cei mai activi utilizatori ai rețelelor sociale și ai altor platforme online, ei sunt deosebit de vulnerabili la răspândirea informațiilor false. Prin urmare, este esențial să le oferim elevilor cunoștințele și instrumentele necesare pentru a recunoaște și a combate dezinformarea.  Workshop-urile de acest tip pot ajuta elevii să dezvolte abilități de gândire critică, să învețe să evalueze credibilitatea surselor, să identifice informațiile neveridice și să înțeleagă importanța schimbului responsabil de conținuturi”, a explicat lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.