„Poezia și puterea: un dialog intermitent. Poeții condamnați. Poeziile condamnate”, eveniment organizat la Universitatea Ovidius de Ziua Mondială a Poeziei

Mădălina SÎRGHI
Andrei FLANGEA

Ziua Mondială a Poeziei, celebrată, începând din 1999, pe data de 21 martie, a fost marcată, la Universitatea Ovidius, printr-un eveniment organizat de Facultatea de Litere împreună cu Departamentul de Filologie română, limbi clasice și balcanice. A fost vorba despre o dezbatere cu tema Poezia și puterea. Un dialog intermitent: poeți condamnați, poezii condamnate, urmată de un recital de poezie cu participarea poeţilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. Organizatorii evenimentului au fost prof. univ. dr. Cristina Tamaş, decanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, conf. univ. dr. Lacrămioara Berechet şi conf. univ. dr. Alina Buzatu, dar şi studenţii, masteranzii şi doctoranzii Facultăţii de Litere şi poeţi şi prozatori ai USR Dobrogea.

poezia si puterea 1

Poezia ne restituie un limbaj uitat”

Conf. univ. dr. Alina Buzatu a vorbit, în cadrul dezbaterii, despre simbolistica zilei de ieri: Nesăbuit ar fi acela care s-ar apuca să caute o definiție întreagă a poeziei. Indiferent câte vi s-au spus în amfiteatrele Facultății de Litere și câte vi se vor mai fi spunând  dintr-ale teorie, poezia este numele cu care chemăm nu un șir de cuvinte, ci o calitate a realului, stravezită în viața și ființa noastră. La acest ceas de sărbătoare, nu trebuie să ne întrebăm ce este poezia, ci să rememorăm împreună ce face poezia pentru noi. Poezia, această fericită alianță dintre inimă și rostire, face foarte multe pentru noi, oamenii. Ne naștem în preajma poeziei, creștem cu ea învățându-i ritmurile. Poezia lucrează asupra limbajului, ne restituie un limbaj uitat sau niciodată învățat, un limbaj în plus, fără negație, de dincolo de imediat”, a explicat Alina Buzatu.

Angelo Mitchievici a susţinut că, pentru profesorii şi studenţii ovidieni, Ziua Mondială a Poeziei este direct legată de poetul simbol Ovidius. „Este un context în care poezia te pune în pericol,  atât de puternic pare să fie mesajul ei. În genere, poezia reprezintă un pericol pentru anumiți lideri politici, un anumit tip de mentalitate ce se vede amentițat de ceea ce poezia posedă”,  a declarat acesta, amintind astfel de motivele care au dus la exilarea, în vechiul Tomis, a poetului Ovidius.

În această ordine de idei, prof. univ. Angelo Mitchievici a făcut o paralelă între povestea lui Ovidius şi alte întâmplări nefaste ce ţin de istoria poeziei. El a menţionat aici că, uneori, poveşti  amuzante sau mai puțin amunzate au adus poeți, oameni de cultură, genii în situaţia de a fi exilați și chiar de a li se interzice să mai scrie. Una dintre aceste povești tumultoase a fost cea a lui Geo Bogza, poetul avangardist care nu respecta niciun fel de tipar al poeziei. În acest sens, Mitchievici a amintit că motivul pentru care Geo Bogza a fost închis a pornit de la acuzațiile de pornografie care i s-au adus.

Emin Emel, Sorin Roşca, Mircea Lungu şi Tudor Cicu, membri ai USR Filiala Dobrogea, au recitat, în faţa celor prezenţi, o serie de poezii. La finalul evenimentului, Angelo Mitchievici  le-a propus studenților și masteranzilor interesaţi să-și publice poeziile în volumul ExPonto.

Mădălina SÎRGHI şi Andrei FLANGEA sunt studenţi în anul I la Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.