Asociația Studenților Mediciniști și Tinerilor Medici Constanţa derulează campania „Donează sânge! Fii erou!“

Florina NĂNESCU

În pofida derulării mai multor campanii privind importanţa donării de sânge, există din ce în ce mai mulți oameni suferinzi, la nivel naţional, care au nevoie de transfuzie sanguină pentru a supraviețui. De aceea, în perioada 8-12 mai, Asociația Studenților Mediciniști și Tinerilor Medici Constanța (ASMTMC), în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa oferă oamenilor posibilitatea de a deveni solidari cu semenii lor, prin intermediul proiectului „Donează sânge! Fii erou!“. Proiectul îşi propune depăşirea deficitului de sânge din clinicile universitare constănţene, prin organizarea periodică de campanii de donare de sânge. „O campanie se desfăşoară pe parcursul a cinci zile, iar în cadrul acesteia dorim să atragem un număr cât mai mare de donatori şi să popularizăm ideea de donare de sânge benevolă în rândul populaţiei“, a declarat Ada Stamate, membru ASMTMC.

Proiectul se desfășoară simultan în zece orașe din România: Constanța, București, Cluj, Iași, Brașov, Timișoara, Sibiu, Craiova, Tîrgu-Mureș, Oradea.

Condiţii şi interdicţii pentru donatori:

–  vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani;

–  greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg femeile şi 60 şi 110 kg bărbaţii;

–  să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;

–  să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării;

–  referitor la femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;

–  să nu sufere de boli cronice.

În timpul procedurii, se recoltează aproximativ 450 ml de sânge. Donatorii susțin că sunt fericiţi să doneze sânge din spirit civic şi că ar trebui să se organizeze astfel de acţiuni mai des.

Aceştia au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare, beneficii precum: şapte tichete de masă; zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge; reducere cu 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat; donatorii au, de asemenea, dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.

Florina NĂNESCU este studentă în anul I la Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.