Universitatea Ovidius găzduieşte conferinţele hispano-române „Ovidius, precursor al autorilor europeni exilați”

Alina MARIN

Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC) găzduieşte, pe 10 şi 11 mai, o serie de conferinţe hispano-române, reunite sub titlul „Ovidius, precursor al autorilor europeni exilați”. Este vorba despre un proiect derulat în perioada 10-13 mai de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare cu Universitatea „Ovidius”, Asociația ASESTERMUR – Murcia (Spania) și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion” Tulcea.

Evenimentul a debutat miercuri, 10 mai, la ora 12.00, cu prilejul conferinței Troia… invisa puellis. Amor y guerra en Heroides de Ovidio, ce a avut loc în sala „Umberto Eco” din campusul UOC. Acţiunea a fost moderată de  conf. univ. dr. Adriana Cîteia şi a avut-o ca invitat de onoare pe Profesor emerit Francisca MOYA DEL BAÑO de la Facultatea de Filosofie și Litere, Universitatea Murcia. În opinia Adrianei Cîteia, moderator al conferinţei, „orice întâlnire cu opera lui Ovidiu este un motiv de sărbătoare”. „În cazul Heroidelor, m-am ferit până acum să încerc să înțeleg până la capăt contextul iubirii heroidiene. În schimb, m-a atras întotdeauna posibilitatea de a vedea, în spatele textului Heroidelor, felul în care Ovidius rezumă episoade fundamentale din Iliada sau din Odiseea”, a mărturisit aceasta.

foto_1.jpg

Evenimentul continuă astăzi, la UOC, unde vor avea loc, începând cu ora 10.00, conferinţele Amor y odio en la poesía de Ovidio” și „Ovidiu în literatura română: referință specială la Horia Vintilă „Dumnezeu s-a născut în exil”, susţinute de prof. univ. dr. Rosario GUARINO ORTEGA de la Facultatea de Filologie Clasică, Universitatea Murcia, și de președintele asociației ASESTERMUR, Luminița PIGÜI NEAGOE şi moderate de conf. univ. dr. Florentina Nicolae, prodecanul Facultăţii de Litere a UOC.

Cea de-a doua parte a proiectului se va derula joi după-amiază, începând cu ora 18.00, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în Aula „Adrian Răduleascu” (Sala pictată), acolo unde vor avea loc două momente artistice, organizate în colaborare cu Teatrul de Stat Constanța și Asociația ASESTERMUR – Murcia: Bucuria de a fi îndurerat la Tomis” de Viorel Savin, în regia lui Liviu Manolache și „Decatlón de Afrodita” de Cristián MÍNGUEZ, reprezentând o scurtă mostră artistică de teatru clasic.

Alina MARIN este studentă în anul I la Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.