O perspectivă teoretică și practică asupra discursului multimodal. Prof. univ. dr. Massimiliano Demata de la Universitatea din Bari a conferenţiat la UOC în cadrul Programului „Erasmus +”

Ada CODĂU

Prof. univ. dr. Massimiliano Demata de la Universitatea Aldo Mori din Bari (Italia) a susţinut, la finalul săptămânii trecute, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC), prelegerile „Facebook and Multimodality: The Evolution of Political Language in Social Media” şi „Metaphors and Political Discourse in the USA”.  Profesorul Demata a ales Universitatea „Ovidius” pentru a-şi derula stagiul de predare în cadrul parteneriatului de mobilităţi al Programului „Erasmus +”. Prezenţa sa la UOC vine după ce, anul trecut, lect. univ. dr. Otilia Pacea de la Specializarea Studii americane din cadrul Facultăţii de Litere a UOC şi totodată secretar al Asociaţiei de Studii Americane din România a susţinut, la Universitatea din Bari, tot în contextul unui stagiu de predare, cursuri despre noile metode de analiză a textului jurnalistic şi literar cu ajutorul computerului.

Massimiliano Demata este doctor în Filologie al Universităţii Oxford şi a beneficiat de două burse de cercetare Fulbright: una la Universitatea Yale, în 1997, şi una la Universitatea Indiana, în 2014. Proiectul de cercetare derulat la Universitatea Indiana a avut ca subiect reţelele sociale şi politicile anglo-americane şi a fost coordonat de Susan Herring, reputat lingvist şi specialist în Ştiinţele comunicării.

În ceea ce priveşte conferinţele susţinute de profesorul Massimiliano Demata la Universitatea „Ovidius”, trebuie menţionat că ambele au avut un caracter interactiv, dar mai ales interdisciplinar, la eveniment luând parte studenţi de la specializările Limba şi literatura engleză, Jurnalism şi Studii Americane din cadrul Facultăţii de Litere, dar şi masteranzi şi doctoranzi ai Şcolii Doctorale de Ştiinţe Umaniste a UOC.

Această prezentare necesită JavaScript.

În contextul discursului politic american contemporan, dr. Massimiliano Demata a vorbit despre tranziția de la sistemul media clasic la noile media, respectiv, impactul în planul cunoașterii al revoluţiei social media fiind transferul de la taxonomii la folksonomii, redefinirea interfețelor de comunicare de la site-uri la blog-uri, de la Britania online la Wikipedia şi apariţia textului multimodal. În opinia acestuia, textul multimodal nu poate fi citit liniar, pentru că obligă la un alt tip de lectură şi impune o nouă abordare critică. În prelegerea „Metaphors and Political Discourse in the USA” dr. Demata a analizat metaforele clasice ale discursului politic american contemporan şi amintim aici metafora construcţiei/constructorului: „With this $6 trillion, we could have rebuilt our country twice” (Donald Trump, 2017), „America is the nation that built the transcontinental railroad” (Barack Obama, 2011), „America will help men and women in the Middle East to build free societies.” (George Bush, 2007).

La conferinţele susţinute de Massimiliano Demata au participat, alături de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, prof. univ. dr. Eduard Vlad, prof. univ. dr. Liliana Nădrag, conf. univ. dr. Ileana Jitaru, conf. univ. dr. Cosmin Căprioară, lect. univ. dr. Otilia Pacea, lect. univ. dr. Ionela Ioaniţiu, coordonatorul Programului Erasmus în cadrul Facultăţii de Litere, şi asist. univ. dr. Costin Oancea.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.