Zeci de lingvişti români şi francezi, reuniţi în cadrul colocviului „Modalité, Evidentialité, Temporalité , Aspectualité ” organizat de Facultatea de Litere a UOC

Ada CODĂU

Departamentul de Limbi şi Literaturi Moderne şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC) şi l’Association des Chercheurs en Linguistique Française (ACLIF) au organizat, la finalul lunii mai, colocviul Modalité, Evidentialité, Temporalité , Aspectualité et autres gourmandises linguistiques”, eveniment care a reunit, timp de două zile, în sala Umberto Eco, reputaţi lingvişti români şi francezi. Potrivit declaraţiilor conf. univ. dr. Sandina Vasile de la Facultatea de Litere, colocviul s-a dorit a fi un dublu omagiu adus lui Georges Kleiber, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”, un nume de referinţă în cercetarea ştiinţelor limbajului, profesor emerit la Universitatea din Strasbourg și profesoarei Eta Hrubaru din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Moderne și Științele Comunicării, organizatoare a dialogului francofon în sfera cercetării și didacticii la Universitatea Ovidius din Constanța.  „La acest colocviu au fost prezenţi peste 20 de lingvişti, foşti cursanţi ai seminarului de Didactică universitară, care s-a ţinut la Facultatea de Litere a Universităţii «Ovidius» timp de 20 de ani, până în 2014, şi la care au participat de-a lungul timpului zeci de profesori şi cercetători din Franţa”, a precizat conf. univ. dr. Sandina Vasile.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lingvişti români şi francezi, printre care Carl Vetters, Elena Comes, Alexandra Cuniţă, Isabel Margarida Duarte, Estelle Moline ș.a., au prezentat, în cele două zile ale colocviului Modalité, Evidentialité, Temporalité, Aspectualité et autres gourmandises linguistiques”, contribuţii focalizate pe diferite aspecte ale limbii franceze. Pe lângă prezentarea cercetărilor curente în domeniul lingvisticii franceze sincronice, colocviul a realizat și o reuniune intergeneraţională. Sunt prezenţi atât profesori din generaţia doamnei Hrubaru, cât şi profesori care au contribuit la fondarea şi la organizarea Facultăţii de Litere a UOC din Constanţa, dar şi profesori din Bucureşti, Cluj, Craiova. Suntem mai multe generaţii”, a adăugat conf. univ. dr. Sandina Vasile.

Nu mai puţin important, la finalul colocviului a avut loc lansarea volumului omagial Nouveaux regards sur le sens et la référence. Hommages à Georges Kleiber”, lansare care a reprezentat o reală surpriză pentru profesorul Kleiber. Amintim că acesta a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” în decembrie 2015. De-a lungul timpului Georges Kleiber –distins cu numeroase premii pentru cercetare, Doctor Honoris Causa al Universității Uppsala, având colaborări internaționale cu numeroase universități, Porto, Tel Aviv, Bruxelles, București- s-a dovedit a fi atât un mentor, cât și un colaborator apropiat al acestei specializări din cadrul Facultății de Litere.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.