Alexandra ION
Petruţ IACOB
În perioada 6-9 octombrie a avut loc, la Bucureşti, cea de-a treia ediţie a Şcolii de radio şi televiziune „Minorităţile în direct”, un proiect organizat de Asociaţia „Reţeaua de Cultură” şi finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Aidun Curt-Mola, consilier superior în cadrul DRI, Boris Velmirovici, redactor-şef al Departamentului Minorităţi al TVR, Adina Bocai, jurnalist constănţean specializat pe etniile din Dobrogea, dar şi reprezentanţi ai etniilor din România.
Proiectul „Şcoală de radio şi televiziune: Minorităţile în direct – III” a presupus organizarea de seminarii şi ateliere pentru formarea a 50 de participanţi. Aceştia au fost iniţiaţi în diverse tehnici de realizare a unor materiale radio şi TV, pornind de la concepere, documentare, structurarea informaţiei, construirea unui text şi continuând cu filmarea sau înregistrarea propriu-zisă, prelucrarea şi aranjarea materialelor din punct de vedere tehnic, precum şi difuzarea acestora. Sub coordonarea trainer-ilor Jenia Comănescu, Valentin Rupiță şi Iulia Vicolov Timofte, tinerii au format şase echipe de lucru, fiecare dintre acestea alegându-şi câte o temă pentru ştirile, interviurile şi jurnalul radio/tv. Au fost abordate teme precum interculturalitate, discriminare/stereotipuri, politică, educaţie, sport, personalităţi, asimilare/globalizare.
„Trimişi speciali” la acest eveniment susţinut de Departamentul pentru Relaţii Interetnice am fost noi, Alexandra Ion şi Petruţ Iacob, studenţi în anul II la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere. A fost, pentru noi, ocazia perfectă de a demonstra ce am învăţat, ce am acumulat până acum la specializarea pe care o urmăm şi am contribuit la munca în echipă în contextul atelerielor la care am luat parte. Am intrat, astfel, în fascinanta lume a radioului şi a televiziunii şi am fost parte di n ceea ce a presupus realizarea unor materiale jurnalistice.
La finalul acestei şcoli de radio şi televiziune, fiecare participant a primit o diplomă menită să ateste munca desfăşurată de-a lungul celor trei zile. Putem spune, la încheierea celei de-a treia ediţii a evenimentului, că jurnalismul a câştigat câţiva oameni dornici să îşi pună amprenta asupra viitorului presei din România, fie din spatele camerelor de filmat, fie din faţa lor.
Partenerii evenimentului au fost Societatea Română de Televiziune, Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, Departamentul Mass-Media al Partidei Romilor, TNT Studio, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti.