Jurnalismul, o luptă continuă pentru adevăr. Cum văd studenţii din anul I ai Specializării UOC domeniul Ştiinţelor comunicării

Diana MAXIMIUC

Jurnalismul, văzut prin ochii unui om obișnuit, poate părea uneori banal. Însă, privit din perspectiva unui student ce tocmai descoperă acest domeniu, pare un univers fascinant, plin de informații, de imagini, de provocări.

Totul gravitează (sau, cel puţin, ar trebui) în jurul realității. Acesta este cuvântul cheie, cuvântul care definește jurnalismul. După doar trei săptămâni de iniţiere în domeniu, studenții din anul I de la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universităţii „Ovidius” încep să înțeleagă că mass-media şi, în general, comunicarea înseamnă în primul rând realitate şi, de asemenea, înseamnă adevăr sau încercarea continuă de a-l face cunoscut.

„Jurnalismul nu este o profesie, ci un stil de viață”

La întrebarea ,,Cum vi se pare jurnalismul după două săptămâni de la începerea cursurilor?” studenţii din anul I ai specializării au avut răspunsuri dintre cele mai interesante. Astfel, Violeta Guțu a declarat că, din punctul său de vedere, ,,jurnalismul nu este o profesie, ci un stil de viață al acelor oameni care vor să informeze societatea”. „Jurnalismul este curiozitate şi adevăr. Jurnalistul slujește interesul public, nu vreun stăpân”, a afirmat studenta.

Cosmin Gîscă susţine că, pentru el, „jurnalismul este o a doua familie” care îl determină să vadă, să descopere, să înţeleagă lucruri pe care, până acum, nici măcar nu le bănuia.

În ceea ce o priveşte pe Laura Cuțaru, studenta a mărturisit: ,,După cele două săptămâni de la începerea cursurilor în acest an universitar, aș putea compara jurnalismul cu o sferă a cunoaşterii din care avem mereu de învăţat ceva nou. Este un domeniu care ne dezvoltă foarte mult gândirea critică”.

„Sunt subiecte, teme inepuizabile. Este o reală plăcere să studiezi ceea ce te pasionează”, a declarat Mihaela Caracostea, studentă, şi ea, în anul I la Specializarea Jurnalism.

Anamaria Stănciulescu spune că, deşi au trecut doar trei săptămâni de la debutul cursurilor, a acumulat deja noi cunoştinţe. „Recunosc, da, mai am multe de învățat. Am încredere însă în alegerea făcută şi ştiu că mă voi dezvolta din punct de vedere comunicațional. Este un mediu nou pentru mine, în care am cunoscut persoane deosebit de interesante, cu care mi-aş dori să colaborez în viitor”, a explicat Anamaria.

„O generaţie capabilă să schimbe lumea”

Ana Sajin, originară din Republica Moldova, a ales să studieze Jurnalismul la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. „Prin intermediul jurnalismului am intrat în esența lucrurilor care, la prima vedere, îmi păreau superficiale. Am înțeles că aici îmi pot forma o personalitate informată şi multilateral dezvoltată”, a declarat studenta.

În viziunea Amaliei Cernamorit, „primele săptămâni de studiere a domeniului jurnalism au devenit o adevărată poartă spre absolut”. „Îmi place ceea ce profesorii ne predau și sunt încântată, dar și nerăbdătoare să știu totul despre acest domeniu, urmând ca, ulterior să lucrez cu plăcere în branşă”.

În ceea ce mă priveşte, recunosc că, iniţial, am fost oarecum speriată. Asta, pentru că este un domeniu cu care nu am mai avut contact până acum. După trei săptămâni de cursuri şi seminarii, am ajuns la concluzia că îmi place Specializarea Jurnalism şi că am făcut cea mai bună alegere. Am încredere că pot deveni cineva şi că voi putea schimba lumea în bine.

Suntem plini de speranță, ambițioși, dornici să generăm, prin muncă şi pasiune, noi sensuri realităţilor care ne înconjoară şi, mai ales, hotărâţi să aducem întotdeauna adevărul acolo unde îi este locul: în mijlocul oamenilor.

Diana MAXIMIUC este studentă în anul I la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a UOC.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.