Am ştiut din totdeauna că meseria mea va fi cea de jurnalist şi aveam convingerea că toată viaţa voi lucra într-o redacţie de ziar, dar am ajuns ca cea mai multă experienţă din cariera mea s-o acumulez în redacţia de ştiri a unei televiziuni naţionale, iar de doi ani lucrez pentru studioul teritorial al radioului public.
Am fost admisă la Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere de la Universitatea „Ovidius“ după un examen riguros şi motivant, similar, aveam să aflu, celor pe care le primeşti la angajare în majoritatea instituţiilor de presă care se respectă.
Am parcurs cei trei ani de studenţie cu mult entuziasm fără ca măcar o dată să regret alegerea sau să-mi treacă prin minte că ar trebui să fac altceva. Am avut parte de cadre didactice extrem de bine pregătite, motivate, unele cu zeci de ani de experienţă în domeniul media. Voinţa şi idealurile mele s-au îmbinat perfect cu profesionalismul lor, astfel că astăzi mă pot mândri că sunt un jurnalist onest, bine educat, imparţial, vertical, iar asta este numai ce şefii şi sursele mele spun despre mine.
La aproape 10 ani de la absolvire, când realizez o documentare sau scriu un text, încă îmi răsună în minte vocea câte unui dascăl din facultate şi asta pentru niciodată nu am dat greş punând în aplicare ce am învăţat de la mentorii mei. În plină expansiune a fenomenului fake news ştiu exact ce am de făcut pentru ca publicul meu să rămână mai inteligent şi mai corect informat decât al altora şi pot deosebi instant un produs jurnalistic realizat de un amator, de unul conceput de un absolvent de jurnalism.
Flerul este esenţial unui jurnalist, însă studiile de specialitate vin să umple golurile, iar asta cred că ne deosebeşte pe noi, jurnaliştii de meserie, de oamenii care pur şi simplu cultivă un talent narativ.
În cei 20 de ani de relaţie cu domeniul mass media m-am convins să jurnalismul de calitate nu poate fi făcut decât de oameni inteligenţi şi nu orice om ataşat de un microfon sau reportofon se poate numi jurnalist.
Imaginea perfectă şi dicţia impecabilă sunt doar vârful unui iceberg format din multă muncă pe teren, lucru cu sursele, texte re-re-redactate până la o formă ireproşabilă şi, esenţial, o vastă cultură generală care să-ţi permită să abordezi orice subiect şi care să te ferească de manipulare. Un produs jurnalistic de calitate nu lasă loc superficialităţii şi de multe ori descoperi asta după ce ai absolvit şcoala de jurnalism. Şi te feliciţi.
În mass media, fiecare zi vine cu ceva imprevizibil care te scoate din zona de confort. Întâlneşti oameni, vezi întâmplări şi afli lucruri care, invariabil, te transformă, te educă, te maturizează, te sensibilizează, iar totul pentru mine a început cu admiterea la Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere de la Universitatea „Ovidius“.