Stela Mazuru, absolventă a Specializării Jurnalism UOC, promoţia 2015-2018, masterandă Université de Bourgogne, Sciences de l’information et de la communication, intern la Grupul automobil Renault

Exact acum un an, în luna mai, un mail care începea cu ,,Nous sommes heureux de vous informer… “ (,,Suntem fericiți să vă informăm…”) mă anunța despre acceptarea candidaturii mele la master. Eu eram și mai heureuse pentru că urma să revin acolo, în orasul în care, simțeam eu, mi-au rămas multe de descoperit. Am ales să continui pe drumul ales acum trei ani, înscriindu-mă la un master în Științele informației și comunicării, program ce vine să completeze cunoștințele mele în domeniul comunicării, dobândite în timpul studiilor de licență în Jurnalism la Universitatea ,,Ovidius” din Constanța.

Programul de masterat de aici (Université de Bourgogne) e conceput astfel încât să contribuie la formarea profesională a studentului, oferindu-i reperele necesare pentru a-i favoriza adaptarea în orice mediu organizațional. Proiectele practice au menirea să dezvolte legături între studenți și mediul extern. Spre exemplu, într-o zi ți se spune că trebuie să gasești o companie, o asociație, ce vrei tu și să-i propui să realizezi un proiect: să creezi un site, să dezvolți o strategie de comunicare, să realizezi suporturi de comunicare sau să organizezi un eveniment. Recunosc că poate fi o provocare greu de gestionat, mai ales dacă nu te-ai mai confruntat cu o astfel de metodă.

Din programul de master fac parte și minimum două luni de practică. Practica te pune față în față cu realitatea. În primul rând, pentru că tu îți cauți stagiul, trimiți CV-uri, te duci la interviuri. E un fel de căutare, vezi ce găsești sau nu, găsești ușor sau greu, dacă ai găsit, cum e, îți place sau nu, dacă n-ai găsit, de ce n-ai găsit? Stagiul este plătit (dacă depășește termenul de două luni), ceea ce poate motiva unii studenți să aleagă un stagiu de șase luni, în detrimentul unui job de vară. O asemenea experiență eu o consider cu adevărat valoroasă și de neratat, motiv pentru care am ales să fac un stagiu de șase luni, privându-mă de câteva luni însorite de vacanță. Îmi fac stagiul la Grupul automobil Renault, unde sunt responsabil de comunicare pentru perimetrul Inovații Digitale și Industrie 4.0. Misiunea mea este să comunic, în intern, despre activitatea echipei Transformare Digitală care are rolul de a asigura transformarea digitală a grupului Renault, întegrând noile tehnologii, precum realitatea vituală, inteligența artificială, realitatea augmentată, scanarea 3D. Industria automobilă era pentru mine un teren necunoscut, de aceea în primele săptămâni eram puțin speriată.

La sfârșitul perioadei de practică fiecare student realizează și susține un raport de stagiu, dar acesta nu ține locul tezei de dizertație. Memoriul de stagiu, așa cum este numit aici, se redactează în anul II și este compus dintr-o parte teoretică, cercetarea, și una practică, studiul de caz, care se bazează pe practica din anul II sau pe alternanță. În anul II de master există posibilitatea de a realiza studiile în alternanță. Statutul de alternant presupune prezența studentului două săptămâni la universitate, două saptămâni în întreprindrere. Pentru a realiza o alternanță trebuie să fii un student foarte curajos și foarte bun în gestionarea timpului.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.