Mădălina JACOTĂ
Muzeul de Artă Constanța a găzduit, la finalul săptămânii trecute, lansarea volumului „Exercițiu de solidaritate” de Andreea Tănăsescu, apărut la prestigioasa editură Tritonic din București și prezentat de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu (Secția română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru). La eveniment au participat directorul Muzeului de Artă Constanța, criticul și istoricul de artă Doina Păuleanu, reprezentanta Editurii Tritonic, Rebeca Cojocaru, Anaid Tavitian, secretarul literar al Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”, precum și numeroși studenți ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere – Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC). Prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu a arătat că „«Exercițiu de solidaritate» captează întreaga criză a lumii – criza interioară, criza socială, criza de sens – în patru piese de teatru care vorbesc, de fapt, despre modul în care trăim criza și, mai ales, modul în care criza creează și transformă vertiginos contexte. Volumul nu transmite doar emoție, ci și reflecție, un joc de oglinzi amorsat de tipologii teatrale în care ne recunoaștem cu ușurință – Bărbatul furios, Femeia debusolată, Omul în comă, Omul cu cârjă, s .a.- , de dialoguri și situații care declanșează mașinăria comicului accelerându-i cursa spre tragic și absurd” .
„Experiențele mele din domeniul teatru-dans m-au condus spre a scrie”
Lect. univ. dr. în cadrul UNATC, coregrafă și manager de proiecte culturale, director fondator al Asociației Culturale „A&A Associated Artist”, Andreea Tănăsescu a mărturisit celor prezenți la eveniment că a pus în această carte foarte mult din emoția sa. „Sunt pe scenă de la cinci ani. În ultimii ani, experiențele mele din domeniul teatru-dans m-au condus spre a scrie. În acest volum există, de fapt, foarte mult dans `îngropat.` Destinația finală a acestui volum este, de fapt, scena”, a declarat autoarea.
De menționat este că, în contextul lansării, publicul s-a putut bucura de o lectură a câtorva scene din piesa „Fabrica de pește” din volumul „Exercițiu de solidaritate”, în versiune multimedia realizată de studenții din anii I, II și III ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC, îndrumați de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, drd. Adelina Tocitu (Radio Constanța), asist. drd. Valentin Vanghelescu și lect. univ. dr. Ada Codău. Studenții jurnaliști s-au implicat activ în acest proiect multimodal care i-a provocat atât la nivelul comunicării, cât și artistic, sub forma unui atelier de teatru radiofonic derulat cu sprijinul Radio Constanța și care, totodată, a oferit publicului prilejul de a reflecta la teme actuale, precum: manipularea individului și a realităților, migrația, privarea de libertate, pierderea trecutului, dizolvarea conștiinței de sine, a identității și amintirilor, sau chiar încălcarea drepturilor fundamentale, subliniind prin fiecare text că salvarea vine din alegeri morale și spiritualitate. Piesele cuprinse în volumul „Exercițiu de solidaritate”sunt concepute într-o notă comico-sarcastică ce se îmbină cu absurdul, atât prin situațiile nefirești în care se trezesc personajele, cât și prin evenimentele care le aruncă în afara contextului obișnuit, de viață, fiind împinse într-altul în care nu se mai regăsesc.