Program unic într-o universitate de stat din zona de sud-est a României – Universitatea ,,Ovidius” a acreditat un master în Relații publice

Andrada MUNTEANU

Începând cu anul universitar 2020-2021, în cadrul Facultății de Litere a Universității ,,Ovidius” din Constanța (UOC) își va face debutul un nou program de master, dedicat tuturor absolvenților de licență de la orice specializare care doresc să se dezvolte în domeniul ,,Relații publice și dezvoltare interculturală”. Acest program a fost înscris în HG nr. 318/2019 publicată în Monitorul Oficial al României. Noul master se impune la nivel regional, fiind primul de acest fel într-o universitate de stat din regiunea de sud-est, și își propune să formeze cât mai mulți specialiști în domeniul Relațiilor publice cu bogate cunoștiințe interculturale.

Absolvenții acestui program de master vor avea specializări complexe precum: specialist relații publice, purtător de cuvânt, mediator, specialist protocol și ceremonial, brand manager, organizator protocol, organizator relații, organizator târguri și expoziții, manager atragere fonduri. Masterul de ,,Relații publice și dezvoltare interculturală” a apărut ca o oportunitate pentru absolvenții de studii de licență care vor să devină specialiști în Relații publice, dar care își doresc să studieze la Constanța. Programul recent acreditat se poate lăuda cu o paletă diversificată de cursuri, printre care se regăsesc: Comunicarea de criză, Tehnici de negociere comunicațională, Comunicare multimedia, Deontologie profesională în comunicarea publică. În ceea ce privește limbile străine, se vor studia preferențial: germana, neograca, bulgara.

Inițiatorul masterului de Relații publice din cadrul Facultății de Litere a UOC, conf. univ. dr. Raluca Petre, a declarat, despre acest program: ,,Noul master este acreditat în domeniul Științe ale comunicării și se adresează tuturor absolvenților nivel licență, indiferent de specializare, care lucrează deja în domeniu ca purtător de cuvânt sau responsabil de relații publice, dar și celor care vor să se specializeze în acest domeniu. Durata programului este de doi ani, orarul – cam 13 ore pe săptămână, orele vor fi după-amiaza și în weekend, ca să le permitem și celor care lucrează deja să poată urma cursurile”. De menționat este că, potrivit declarațiilor conf. univ. dr. Raluca Petre, cifra de școlarizare la acest master este de 75 de studenți pe an.

Despre masterul de Relații publice din cadrul UOC a vorbit și lect. univ. dr. Mariana Tocia: ,,Acreditarea Masteratului de «Relații Publice și Comunicare Interculturală» este o reușită a Universității «Ovidius» din Constanța și a Facultății de Litere, Specializarea Jurnalism, pentru că oferă, pentru prima dată în spațiul regional, oportunitatea specializării în comunicarea publică, înțelegerea proceselor de comunicare publică la nivel microsocial și macrosocial, dar și a dinamicii informaționale și tehnologiei. Fiecare curs își are obiectivele specifice și oferă competențe profesionale, fie că este vorba despre «Campanii de comunicare în context intercultural», «Comunicare publică și elocință» sau «Etică și integritate în comunicarea publică». Sunt convinsă că pregătirea de specialitate a cadrelor didactice și conținutul cursurilor și activităților practice vor forma cei mai buni specialiști în domeniul științelor comunicării”, a explicat lect. univ. dr. Mariana Tocia.

Cum văd studenții de la Științele comunicării acreditarea unui program de relații publice la Constanța

Pentru a înțelege ce impact are acest nou program de master asupra studenților, am stat de vorbă cu câțiva studenți din anul terminal de la Specializarea Jurnalism. Ioana Ioniță ne-a declarat că, din punctul ei de vedere, ,,orice program nou, fie de licență, fie de master contribuie la diversitatea paletei universitare, deci este foarte important. În același timp, o variantă în plus de studii este o oportunitate ce te îndepărtează de gândul de a pleca din orașul tău, lucru ce contează semnificativ în dezvoltarea mediului local. Personal nu știu încă ce voi face după finalizarea studiilor, însă mă uit la viitor mult mai liniștită, cu acest nou master”, a mărturisit studenta.

Virgil Stoian, student, și el, în anul III la Specializarea Jurnalism a UOC a declarat: ,,Consider că mediul academic din Constanța avea nevoie de acest master, relațiile publice fiind un domeniu de mare interes, nu numai în orașul nostru, ci în toată țară. Sunt mulți studenți care poate ar fi dorit să își continue studiile în Constanța, dar din cauza lipsei unui master în această «ramură» au fost nevoiți să plece în alte orașe. În ceea ce mă privește, o să aleg să studiez acest master, nu doar pentru că este în Constanța, ci și pentru că știu profesionalismul celor care s-au ocupat de acreditarea acestei specializări și cred că «împlinirea» mea academică va fi desăvârșită odată cu absolvirea acestui master“, a explicat Virgil Stoian.

În opinia Anei Sajin ,,noul master de la UOC este încă un pas spre cunoaștere”. ,,Studenții din Constanța care își doresc o carieră în relații publice vor fi încântați să-și urmeze studiile acasă, iar cei din alte orașe vor putea veni mai aproape de mare pentru a-și realiza visul”, a declarat studenta de la Jurnalism.

La rândul său, Sorin Ștefănescu, student în anul III la aceeași specializare, a explicat: ,,Noul program de master al Facultății de Litere este o necesitate pentru Constanța, un oraș în care tot mai multe instituții publice, dar și companii din mediul privat sunt în căutarea specialiștilor în domeniul relațiilor publice. Acest program de master vine în ajutorul tuturor studenților care au în plan să se îndrepte către acest domeniu, dar care nu aveau această oportunitate decât dacă plecau în alte orașe. Acum, acest impediment a fost eliminate, ceea ce ne încurajează pe noi, studenții, să nu plecăm din orașul nostru și, din contra, să rămânem și să ajutăm la dezvoltarea acestuia”, a declarat Sorin.

Programul de master în ,,Relații publice și dezvoltare interculturală” se dovedește, deci, a fi un răspuns la o nevoie reală a Constanței, atât pentru instituțiile publice, cât și pentru cele din mediul privat, care își doresc o comunicare din ce în ce mai bună. Odată cu funcționarea acestui program în cadrul Universității ,,Ovidius”, absolvenții de studii nivel licență care vor să urmeze o carieră în domeniul Relațiilor publice vor avea posibilitatea de a studia acest domeniu în Constanța.

Sursă foto: https://medium.com/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.