Florentina STANCIU
Mădălina JACOTĂ
RISE Project, cea mai cunoscută comunitate de jurnaliști, programatori și activiști din România, a organizat, pentru a treia oară la Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC), workshop-ul ,,Follow the money”. Evenimentul a avut loc în perioada 11-13 noiembrie, la American Corner din cadrul UOC, și s-a derulat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Traineri la această a treia ediție a workshop-ului RISE Project au fost Attila Biro, Madeleine May, Ana Poenariu, Ionuț Stănescu și Stefan Feldmann.
Studenții Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC au participat, și în acest an, la atelierul RISE Project. Acestora li s-au alăturat studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din București, precum și jurnaliști din presa locală din Constanța, Arad, Galați și Buzău. Timp de trei zile, atât cât a durat evenimentul, participanții s-au familiarizat cu ceea ce presupune derularea unei investigații jurnalistice, au înțeles importanța contactului direct cu diverse tipuri de surse, precum și importanța bunei colaborări între jurnaliști, dar și între jurnaliști și reprezentanții diverselor instituții care au ca obiectiv lupta anti-corupție. În această ordine de idei, jurnalistul Attila Biro, premiat în mai multe rânduri pentru anchetele desfășurate, a împărtășit celor prezenți la workshop numeroase momente din activitatea sa.
La rândul său, jurnalista Ana Poenariu a vorbit despre rolul pe care îl joacă într-o anchetă stăpânirea tehnicilor avansate de colectare și procesare a datelor. Nu mai puțin important, Ana Poenariu a amintit importanța Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public în munca unui jurnalist, în general, și în cea a unui jurnalist de investigație, în special.
Participanții la workshop-ul ,,Follow the money” au înțeles că RISE Project nu este, potrivit spuselor trainer-ilor mai sus menționați, doar o platformă pe care sunt publicate investigații, ci și un program de vizualizare interactivă a intereselor nevăzute din România, interese pe care jurnaliștii RISE le scot la lumină. Astfel, o serie de rețele subterane sunt expuse consumatorilor de mass-media, care au acces, alături de informație, la explicații grafice și documente originale. Accentul a căzut, în contextul evenimentului organizat de RISE Project, pe ideea că într-o societate democratică investigațiile jurnalistice oferă cetățenilor și guvernelor informațiile, instrumentele de care au nevoie pentru a crea un sistem corect în care criminalitatea și injustiția sunt combătute.
Madeleine May de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a susținut, în cadrul evenimentului RISE Project, un video production training, în care a vorbit despre cele mai eficiente tehnici de producere a unui video reușit, despre strategiile și canalele potrivite utilizării pentru a ne asigura că spectatorii sunt implicați și inspirați.
În ceea ce îl privește pe Stefan Feldmann, acesta a participat la workshop-ul RISE Project în calitatea sa de psihoterapeut și a vorbit despre fenomenul „burn out”. De-a lungul carierei sale, Feldmann s-a concentrat pe îmbunătățirea comunicării între indivizi, pe necesitatea și importanța ascultării active a celorlalți, precum și pe strategiile prin care indivizii își pot impune granițele personale la locul de muncă.