Documentarul „Maria – Inima României” a ajuns la Constanța cu sprijinul UOC. Studenții Specializării Jurnalism, în dialog cu membrii echipei de producție

Andreea CABASON

Andreea MARIN

Documentarul istoric „Maria – Inima României a ajuns, săptămâna aceasta, la Constanța. Proiecția filmului, realizată cu sprijinul Universității Ovidius” din Constanța (UOC) și al Centrului Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, a avut loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în prezența membrilor din echipa de producție. Astfel, alături de cei peste 400 de constănțeni din sală, nerăbdători să vizioneze documentarul, au fost Viorel Chesaru, senior producer, și Mircea Lăcătuș, senior editor.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Documentarul „Maria – Inima României” ilustrează o Românie devastată de ororile Primului Război Mondial, o Românie care se lasă îndrumată de Regina Maria, cea care, în misiunea ei la Conferinţa de Pace de la Paris, reușește să pună bazele Marii Uniri. Aceasta impresionează o țară întreagă prin devotamentul și implicarea ei, fiind, fără îndoială, cel mai mare om politic al acelei perioade, deși nu ocupa o funcție oficială.

30 de arhive din 10 țări

Înaintea proiecției de miercuri seară, de la Centrul „Jean Constantin”, studenții Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC au avut oportunitatea de a discuta, în cadrul unei acțiuni derulate în Sala Multimedia2, cu Viorel Chesaru și Mircea Lăcătuș despre ceea ce a presupus realizarea acestui documentar istoric. Derulată sub titlul „De la scenariu la film. Studiu de caz: editarea documentarului istoric „Maria – Inima României“, întâlnirea dintre studenții jurnaliști și membrii echipei de producție a avut următoarele teme de discuție: De ce un film documentar? Cum poate deveni o aniversare istorică un vehicul de promovare? Cum a decurs documentarea istorică și cercetarea derulate în 30 de arhive de imagine (film și fotografie) din 10 țări?

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Mircea Lăcătuș, senior editor, a declarat că, din punctul său de vedere, în România există încă o nevoie de filme documentare care tratează subiecte istorice: „În România încă avem nevoie de documentare istorice. Vreme de 50 de ani, istoria a fost făcută într-un sens, sens pe care oamenii nu și-au mai dorit să-l deslușească odată cu trecerea timpului. Pentru a nu lăsa lucrurile să rămână așa, poveștile s-au transpus în imagini, acestea fiind asimilate cu o mai mare ușurință de către public”. Lăcătuș a mărturisit că momentul identificat pentru pentru realizarea, respectiv pentru lansarea documentarului „Maria – Inima României” nu a fost ales deloc întâmplător. Conform declarațiilor acestuia, nu exista un moment mai bun decât Centenarul Marii Uniri.

Cartea care a stat la baza realizării acestui documentar istoric se numește „Ultima Romantică” și este semnată de Hannah Pakula. Majoritatea istoricilor consideră această carte ca fiind cea mai bună biografie a Reginei Maria. Echipa de producție a filmului documentar a depus un considerabil efort logistic, financiar pentru a cerceta și pentru a prelua materiale autentice din 30 de arhive de imagine (film și fotografie) din zece țări, printre care s-au numărat Italia, Spania, Franța, Rusia, Olanda. Doar imaginile și minutele de film preluate din arhive au costat echipa de producție a filmului 70.000 de euro. „Accesul în arhivele străine este destul de facil. Mai dificil ne-a fost însă în România, unde este aproape imposibilă accesarea acestora”, a declarat Mircea Lăcătuș. Potrivit explicațiilor acestuia, realizarea efectivă a documentarului a presupus și restaurarea și colorarea imaginilor, scopul acestor procese fiind acela de a capta atenția, de a suscita interesul cât mai multor posibili spectatori și telespectatori. Producția filmului a durat aproximativ doi ani.

„Este un singur bărbat în România, și acela este Regina”

Despre filmul documentar, Viorel Chesaru, senior producer, le-a spus studenților Specializării Jurnalism: „La momentul actual, există doar două filme documentare ce înfățișează Primul Război Mondial în lume, ambele încorporând imagini color și fiind lansate în toamna târzie a lui 2018. Filmul lui Peter Jackson și al nostru. La trei zile de la premiera filmului în cadrul unui post de televiziune național, l-am publicat în mediul online. Surprinzător pentru noi a fost faptul că în șase săptămâni acesta a reușit să adune peste 1.600.000 de vizualizări”. Exprimându-și fără rezerve admirația față de Regina Maria, față de caracterul său puternic și de curajul său, Chesaru a amintit ce spunea despre aceasta Charles de Beaupoil, conte de Saint-Aulaire și anume „Este un singur bărbat în România, și acela este Regina”.

Revenind la seara proiecției de la Centrul „Jean Constantin”, la finalul evenimentului, prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul UOC, s-a adresat celor doi membrii ai echipei de producție și, de altfel, întregii săli: „Sunt absolut emoționat după această reîntoarcere în istorie, o peliculă care a trezit emoții profunde. Mă bucur că am putut fi gazda acestui eveniment și vreau să vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care ne-ați oferit-o, aceea ca acest film să ruleze la Constanța! A fost o realizare exceptională”, a declarat rectorul Universității „Ovidius”

La final, spectatorii fie au adresat întrebări membrilor echipei de producție, fie și-au exprimat admirația autentică față de documentar și față de figura istorică a Reginei Maria, personalitate marcantă a României secolului XX.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.