Jurnalista Auris Luca, în dialog cu studenții Specializării Jurnalism UOC, în cadrul seriei de Conversații formative – JuOC Talks

Cristina MAIDANU

Antonia DRĂGAN

Specializarea JURNALISM din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a reluat seria de Conversații formative – JuOC Talks inițiată de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu în urmă cu trei ani. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie, studenții Specializării JURNALISM au cunoscut-o pe Auris Luca, jurnalist Radio Sky, realizator al emisiunii „Exercițiu de civism”. Auris Luca are peste 20 de ani de carieră în radio și a lucrat, de-a lungul timpului, în redacțiile Radio Contact, Radio ProFM și Radio Sky. Auris Luca este, de asemenea, omul din spatele platformei online „Descoperă Dobrogea”, platformă ce promovează obiceiurile, cultura, natura, evenimentele din această zonă, prezentându-le cititorilor aspecte și locuri mai puțin cunoscute din județele Constanța și Tulcea. La eveniment au participat, alături de studenții din anii I, II și III ai specializării, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Tocia, lect. univ. dr. Ada Codău și asist. univ. drd. Valentin Vanghelescu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Despre jurnalista Auris Luca, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu a declarat că este un exemplu de succes în îmbinarea componentei de formare în studii cu cea de practică profesională. Studenții de la Jurnalism UOC au fost curioși să afle, în contextul întâlnirii cu vocea Radio Sky, care sunt cele mai importante transformări prin care a trecut radioul în ultimii 20 de ani, cum s-au schimbat munca unui jurnalist de radio și publicul de radio în acest timp, care sunt provocările și tendințele în jurnalismul radio la ora actuală, dar și cum a reușit Auris Luca să îmbine, pe vremea când era studentă, cursurile de la facultate cu munca în radio: „Am început să lucrez în radio încă din anul întâi de facultate. Până să apară și la noi calculatoarele se scria totul pe hârtie. Era interesant, stăteai cu foile în față, mai trecea un coleg, mai dădea foc la colțul hârtiei, mai venea cu un pistol de apă și ți se ducea cerneala. Acum, în schimb, avem calculatorul, care ne ajută foarte mult. Avem site-ul nostru, avem o bază de date în care cautăm informația, înainte era mult mai greu să cauți o știre mai veche. Pe atunci, reporterii mergeau pe teren să-și culeagă informațiile din instituție în instituție, acum le obții foarte simplu, iar trecerea de la pager la telefonul mobil a ușurat foarte mult munca unui jurnalist”, și-a amintit Auris Luca. Întrebată dacă radioul a fost unica sa dragoste, Auris a mărturisit că a cochetat, pentru o perioadă, și cu presa scrisă, lucrând la ziarul „Observator”, dar că a preferat să rămână în radio, unde, susține ea, s-a simțit mai liberă.

Totodată, Auris Luca le-a vorbit studenților Specializării Jurnalism UOC despre platforma sa, „Descoperă Dobrogea”, prin care și-a propus să ofere o altă perspectivă asupra acestei zone: „Site-ul l-am făcut acum un an, încerc să am conținut de calitate, astfel încât cititorii să-și dorească să se întoarcă pe site-ul meu. Promovez Dobrogea, m-am nișat pe Constanța, Tulcea pentru că am văzut că nu sunt foarte mult mediatizate. Sunt multe lucruri frumoase în Dobrogea despre care poți scrie. Proiectul a fost apreciat cu notă mare și am obținut fonduri europene”, a spus jurnalista.

Auris Luca i-a sfătuit pe studenți să încerce să colaboreze cu diverse site-uri sau să-și creeze propriile bloguri și platforme online încă din timpul anilor de facultate, astfel încât să acumuleze experiență. „Chiar dacă există în număr foarte mare (n.r. de platforme), niciodată nu sunt destule. Trebuie să creați povești care să conțină emoție, e important să nu fie un text sec și atât. Cu timpul, stilul propriu de a scrie va atrage cititorii, cu fiecare articol pe care îl publici devii din ce în ce mai bun și te perfecționezi”, a adăugat jurnalista constănțeancă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.