Coordonatorul Specializării Jurnalism, conf. univ. dr. Raluca Petre, și-a lansat volumul „Managementul informației în media” la Constanța

Ioana CHIREA

Specializarea JURNALISM din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a marcat o nouă apariție editorială la Editura Tritonic. Este vorba despre volumul „Managementul informației în media” semnat de conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatorul specializării. Lansarea cărții a avut loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța și a reunit numeroși foști și actuali studenți, jurnaliști și profesori de la UOC: prof. univ. dr. Cristina Tamaș, decanul Facultății de Litere a UOC, conf. univ. dr. Ileana Jitaru, directorul Departamentului de Limbi și literaturi moderne și Științele comunicării, conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe politice a UOC, lect. univ. dr. Ada Codău, asist. univ. drd. Valentin Vanghelescu, directorul Departamentului de Relaţii publice al Universității „Ovidius”, asist. univ. dr. Costel Coroban și asist. univ. dr. Alina Cojocaru. Lansarea volumului a fost moderată de lect. univ. dr. Mariana Tocia, iar prezentarea cărții semnate de Raluca Petre a fost făcută de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu și de conf. Aurelia Lăpușan.

Această prezentare necesită JavaScript.

Discuția despre carte a fost deschisă, în contextul evenimentului, de lect. univ. dr. Mariana Tocia, moderatorul lansării, care a precizat că volumul „Managementul informației în media” „este o expertiză a informației mediatice în toată complexitatea ei”, ce analizează utilitatea informației publice, valoarea principiilor, demersul investigativ. Totodată, lect. univ. dr. Mariana Tocia a declarat că lucrarea conf. univ. dr. Raluca Petre este utilă și accesibilă studenților, autoarea aducând argumentul științific prin intermediul exemplelor.

Jurnalismul onest rămâne cel care a schimbat fața societății în care trăim

Cartea Ralucăi Petre e mai mult decât un manual, este un ghid pentru oricine citește presa și vrea să știe cum s-o citească, un ghid pentru cei care nu vor să se lase manipulați și vor să deosebească informația reală de cea falsă, a declarat conf. Aurelia Lăpușan, unul dintre fondatorii Specializării Jurnalism a UOC.

La rândul său, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, de asemenea fondator al Specializării Jurnalism, a declarat că cel mai frumos lucru pe care cartea semnată de conf. univ. dr. Raluca Petre îl oferă este forța principiului. Cartea Ralucăi Petre deschide ferestre de cunoaștere. Jurnalismul onest rămâne cel care a schimbat fața societății în care trăim. La acest tip de jurnalism se referă cartea Ralucăi. Lumea se schimbă, dar principiile rămân aceleași”, a explicat prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu.

Autoarea cărții „Managementul informației în media”, conf. univ. dr. Raluca Petre, a declarat că principiile care guvernează lucrarea sa sunt principiile jurnalismului corect: adevărul, verificarea informațiilor, mișcarea către raționalitate, care nu este un dat, ci se formează prin verificare.  „Practica jurnalistică arată cât de dificil este să îți întemeiezi deciziile bazându-te pe aceste principii, de multe ori înghesuite de rațiuni cotidiene”, a explicat coordonatorul Specializării Jurnalism a UOC. Să nu ne anteexprimăm! Mai întâi să înțelegem. Apoi, să verificăm, să fim siguri. Abia apoi să emitem opinii argumentate, informate. Jurnalismul de calitate se face greu și este foarte aproape de demersul științific”, a mai afirmat, în contextul lansării celui mai recent volum al său, conf. univ. dr. Raluca Petre.

La finalul lansării, cei prezenți la eveniment au avut ocazia vizionării unui montaj fotografic ce surprinde, în imagini, cele mai importante și emoționante momente ale Specializării Jurnalism din cadrul UOC, de la înființarea sa ca program de studiu și până în prezent, montaj realizat de conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan şi asist. univ. drd. Valentin Vanghelescu.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.