Despre metafora „statul paralel”, în articolul “The «Parallel State» Metaphor in the Discourse of Romanian Online News and Political Analysis Platforms” publicat în cel mai recent număr al Analelor UOC – Seria Filologie

Membrii Specializării JURNALISM din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța sunt prezenți, cu articole științifice, în paginile celui mai recent număr al Analelor UOC – Seria Filologie. Este vorba despre volumul XXX,2/2019 al revistei, număr special intitulat „Metaforă, spațialitate, discurs”, iar studiile profesorilor de la Jurnalism sunt publicate în secțiunea Studii media.

10320963_851823241520245_1520855309322810763_oLect. univ. dr. Ada Codău a publicat, în acest număr, articolul The “Parallel State” Metaphor in the Discourse of Romanian Online News and Political Analysis Platforms, studiu care își propune să studieze maniera în care metafora „statul paralel” a modelat discursul de presă din România în ultimii ani, în funcție de unghiul în care anumite platforme online de știri și analize s-au poziționat față de puterea politică. Lucrarea abordează concepul de „stat paralel” din punct de vedere istoric, în primul rând, referindu-se la apariția și, ulterior, la evoluția sa în mai multe regimuri politice din alte țări decât România.

Studiul pornește de la faptul că metafora „statul paralel” nu este una originală în discursul politic și cel de presă din România, acesta fiind folosit intens și în Turcia, Pakistan și Kosovo. Evoluția metaforei începe însă, așa cum vom vedea, mult mai devreme.

Obiectivul lucrării este acela de a demonstra că, în presa din România, metafora „statul paralel” este folosită în sensuri total opuse în funcție de modul în care platformele online de știri și analize se raportează la puterea politică, rezultând, de aici, două sisteme de gândire: unul în care conceptul este privit cu credibilitate și chiar asumat de către presa favorabilă puterii, altul, în care metafora este ironizată sau folosită neutru în materiale informative.

Pe cele două platforme online pe care Ada Codău le-a studiat în lucrarea The “Parallel State” Metaphor in the Discourse of Romanian Online News and Political Analysis Platforms, conceptul „statul paralel” este folosit cu referire la instituții oficiale ale statului, dar într-un mod în care, așa cum autoarea demonstrează, devine propagandă, atâta timp cât acest „stat paralel” – definit de fosta coaliție de guvernare din România drept un dușman – nu poate lua, totuși, nicio decizie palpabilă, recognoscibilă într-un sistem democratic, fie el și deficitar și neconsolidat. Potrivit autoarei, deși recunoscut în documente interne ale fostului partid aflat la guvernare (Partidul Social Democrat), acest presupus stat paralel nu desemnează realmente, altfel decât strict la nivel de discurs, nicio realitate, nimic legitim. Este vorba doar despre presupoziții, despre insinuări.

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.