Studenții Specializării JURNALISM din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța au participat, și în acest an, la Sesiunea de comunicări a studenților Departamentului de Limbi și literaturi moderne și Științele comunicării. Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta, dat fiind contextul internațional impus de pandemia de coronavirus, deci un moment extrem de dificil pentru întreaga umanitate, sesiunea de comunicări științifice studențești s-a desfășurat în regim online, pe platforma Webex. În acest mod, educația, transferul de cunoaștere nu s-au oprit, din contră, au putut merge mai departe atât datorită mediului online, cât și implicării constante a studenților și a profesorilor.
Sesiunea de comunicări a avut loc pe data de 10 aprilie, s-a intitulat „Comunicare și (dez)informare” și a inclus două secțiuni și anume: „Dezinformare și știri false” și „Comunicare, promovare și comunitate”. Studenții au putut intra în contact cu profesorii și colegii lor, cărora le-au prezentat cercetări științifice extrem de interesante, pornind de la teme de actualitate.
Subiectele lucrărilor prezentate au atins mai multe domenii, de la publicitate, la etica profesiei de jurnalist, de la relații publice la presă scrisă. Și la această sesiune de comunicări, studenții jurnaliști au demonstrat interesul lor pentru cele mai importante teme ale societății contemporane. Mai exact, acestea au fost cercetările pe care studenții de la Jurnalism le-au prezentat la sesiunea din acest an:
Secţiunea I – Dezinformare și știri false
- Ana Sajin: „Dezinformare pe timp de criză. Studiu de caz: Pandemia de coronavirus în spațiul mediatic din Republica Moldova”
- Sara Trajcevska: „Economia știrilor false; producția de fake-news în Veles, Macedonia”
- Ioana Ioniţă: „Dezinformare sau fake-news prin conturile false din comunicarea online”
- Virgil Stoian: „Titlul de presă în economia lecturii online; între text și click”
Secţiunea II – Comunicare, promovare și comunitate
- Diana Maximiuc: „Transparența comunicațională în administrația publică locală; studiu de caz: Comuna Crucea”
- Andriana Cotorobai: „Moda ca mijloc de definire a identității și reprezentarea icon-urilor în comunicarea mediatică”
- Alexandra Constantin: „Biblioteca, o resursă pentru comunitate; modele de bună practică din spațiul scandinav”
- Sorin Ștefănescu: „Metode de promovare a unui brand prin intermediul social media. Studiu de caz: Analiza brand-ului „Adidas” pe platformele online”
- Liliana Postică: „Strategii de marketing în comunicarea publicitară de pe platformele online. Studiu de caz: Promovarea vinurilor „Mileștii Mici” în Republica Moldova, Ucraina și Rusia”
- Gabriel Iacob: „Formatul Late Night Show în SUA şi România”
În cadrul conferinței online au fost puse întrebări, au fost formulate ipoteze și concluzii, astfel încât, atât cât a fost posibil, dat fiind contextul, au fost păstrate standardele unui eveniment științific.
Coordonatori științifici ai studenților la ediția din acest an a Sesiunii de comunicări studențești au fost conf. univ. dr. Raluca Petre și lect. univ. dr. Mariana Tocia, iar asistenți coordonatori – asist. univ. drd. Valentin Vanghelescu și lect. univ. dr. Ada Codău.