Specializarea Jurnalism, reprezentată la cel mai mare hackathon din Europa

La sfârșitul lunii aprilie, Europa s-a mobilizat într-un mod fără precedent pentru a găsi soluții problemelor pe care noua pandemie le-a creat în societățile noastre. Concret, mai mult de 20.000 de europeni și nu numai au luat parte la hackathon-ul #EUvsVirus organizat la inițiativa Uniunii Europene. În cadrul acestui concurs maraton de proiecte, derulat în doar două zile, au fost depuse peste 2.000 de proiecte, dintre care 117 câștigătoare, propuse spre finanțare: https://euvsvirus.org/results/. În plus, Comisia Europeană a aprobat în acest context suplimentarea bugetului Directoratului General pentru Cercetare și Inovare cu 150 de milioane de EURO pentru sprijinirea soluțiilor inovatoare rezultate: https://ec.europa.eu/info/departments/research-and-innovation_ro. În locul unor proceduri lungi și greoaie de realizare și aprobare a unor proiecte de tip european, am fost martorii unei mobilizări exemplare, în timp record.  În doar două zile,  echipe fantastice, cu idei practice și creative, de la sănătate la coeziune socială, de la învățare la distanță la aplicații web, de la afaceri la combaterea dezinformării au proiectat și sintetizat soluții. Toate problemele au fost întâmpinate cu proiecte concrete într-un ritm uluitor. În cadrul acestui maraton au cooperat, în mod voluntar, mediul de afaceri european, organizații neguvernamentale, universități și centre de cercetare din toată Europa. România a ocupat un foarte onorant loc 6 din 30 de țări cu participanți, după numărul de proiecte depuse.

Această prezentare necesită JavaScript.

Și Universitatea „Ovidius” din Constanța a fost reprezentată în cadrul acestui eveniment. Conf.univ.dr. Raluca Petre, coordonatoarea Specializării Jurnalism, Facultatea de Litere, ne-a relatat experiența sa.  „Asociația Europeană de Sociologie (ESA)  a fost solicitată să participe la acest hackathon cu mentori. Eu sunt  board member în rețeaua de cercetare RN 18 Sociology of Communications and Media Research a ESA și m-am înscris la secțiunea Social & Political Cohesion. A fost o experiență de învățare și participare extrem de intensă, am lucrat cu mai multe echipe în același timp, pe o platformă complet nouă pentru mine, Slack, fiind activă pe mai mult de 15 canale în același timp. Oricum, am reușit în doar câteva zile să învăț cum funcționează platforma, să iau parte la webinare de instructaj, să identific proiectele unde puteam fi de ajutor, să iau legătura cu ele și să propun soluții pentru ducerea lor la bun sfârșit, în timp real.” a declarat conf.univ.dr. Raluca Petre.

Totodată, coordonatoarea Specializării Jurnalism a menționat  câteva proiecte dezvoltate în cadrul hackathon-ului  ca rezolvare la problemele create de pandemie. „Am contribuit, spre exemplu, la clarificarea valorii adăugate aduse de o soluție de învățare la distanță. Din punct de vedere academic și profesional, m-a impresionat o soluție propusă pentru identificarea știrilor false printr-o platformă cu o operaționalizare foarte simplă dar eficientă: regimul surselor (dacă se pot verifica sau nu), regimul imaginilor (dacă au mai fost folosite și în alt contexte și care) și regimul conținutului (dacă limba este folosită adecvat). În urma activității depuse, am fost cooptată și în comisia de jurizare. Am interacționat cu oameni inteligenți din foarte multe țări, am reușit să mă orientez printre mii de oameni și sute de proiecte, să cooperez și să contribui în echipe multinaționale și multidisciplinare, dar în primul rând am văzut ce se poate face când oamenii își doresc să muncească și să fie creativi împreună. Recomand din toată inima acest tip de experiență uluitoare!”, a precizat conf.univ.dr. Raluca Petre.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.