Studenți și masteranzi în Știintele comunicării de la UOC, inițiați în jurnalismul de investigație de mentori de la RISE Project

Jurnaliștii RISE Project organizează, în perioada 16-20 noiembrie, de data aceasta online, o nouă ediție a workshop-ului Follow the money, eveniment dedicat jurnaliștilor de investigație. Și în acest an, studenții Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius“ din Constanța (UOC) vor participa la training-ul RISE Project. Lor li se alătură, de această dată, masteranzi de la programul Relații publice și dezvoltare interculturală al UOC. Este vorba, în total, de peste 20 de studenți și masteranzi din domeniul Științelor comunicării de la Universitatea „Ovidius” care, timp cinci zile, se vor familiariza cu principiile, instrumentele, tehnicile care stau la baza jurnalismului de investigație. „Participanții pot avea ocazia să învățe cele mai bune metode folosite în investigarea tiparelor de fraudă utilizate de organizațiile criminale din întreaga lume“, susțin jurnaliștii RISE Project.

Noutatea acestei ediții a workshop-ului Follow the money constă în organizarea unui concurs de subiecte jurnalistice. Potrivit organizatorilor, participanții vor avea ocazia să prezinte un subiect pe care ar vrea să-l investigheze. La finalul training-ului cel mai bun subiect va fi premiat cu o bursă care conține: sprijin financiar pentru documentarea subiectului și mentorat din partea traineri-lor RISE Project.

De menționat este că jurnaliștii de la RISE Project și studenții de la UOC nu sunt la prima astfel de colaborare. Unul dintre absolvenții Specializării Jurnalism, în prezent practician în mass-media locală, ne-a vorbit despre ceea ce a însemnat pentru el participarea la ediția din 2017 a workshop-ului RISE Project: „A fost o experiență prielnică pentru actuala carieră de jurnalist. Atunci doar visam și nu conștientizam prea bine câtă muncă se află în spatele unei anchete. Acum cred că acesta este unul dintre țelurile mele în carieră: să pot face o anchetă de calitate și cu impact, având semnătura mea în subsolul paginii. Cred că atunci voi putea spune că sunt mulțumit de munca depusă“.

Trainerii RISE Project ai ediției 2020 a worshop-ului Follow the money sunt Attila Biro și Ana Poenariu. Attila Biro a debutat în presă în 2004. A activat ca reporter la Hotnews.ro până în 2012, unde a urmărit cele mai importante dosare de corupție din România. A fost premiat de

ActiveWatch pentru investigatia „Cum apari la un show TV cu 5000 sau 20.000 de euro”.

Merită menționat faptul că jurnalistul a realizat o serie de reportaje din Afganistan. În 2013, a documentat proiectul multimedia „Lista torționarilor care trăiesc” pentru care a fost premiat în cadrul concursului SuperScrieri. În 2014, a participat la programul International Visitor Leadership Program (IVLP) United States -The U.S. Department of State destinat jurnaliștilor de investigație din România. În 2015, Attila Biro a realizat reportaje pentru televiziunea Digi24. A fost implicat, ca jurnalist, într-o serie de proiecte anticorupție.

Ana Poenariu a absolvit Facultatea de Jurnalistică din Sibiu și a început să lucreze în presă în 2007 ca fotoreporter și, din când în când, ca reporter. A colaborat cu Mediafax Foto, iar fotografiile sale au fost publicate și de Reuters și AFP. Începând din 2012, lucrează la televiziunea Digi24, ca redactor în cadrul departamentului de documentare și se ocupă de campania „România Furată”. Tot în 2012, Ana Poenariu primește bursa Grants for Investigative Journalism de la Freedom House România. Un an mai târziu, câștigă o nouă bursă, tot de la Freedom House România: Supporting Investigative Journalism. Jurnalista a documentat felul în care s-au cheltuit peste 260 de milioane de euro destinați romilor, publicând un material numit „Țiganii care au tocat banii pentru romi”. A scris, de asemenea, despre cum s-a ales praful de proiectul celui mai mare Domeniu Schiabil din Europa de Sud-Est, care ar fi urmat să fie realizat în Munții Parâng.

Agenda evenimentului RISE Project poate fi vizualizată AICI.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.