Lect. univ. dr. Mariana Tocia și-a lansat volumul „Etică și derapaje în comunicarea publică”

Lect. univ. dr. Mariana Tocia, coordonatoarea Specializării JURNALISM din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța, și-a lansat, luna aceasta, volumul Etică și derapaje în comunicarea publică”. Apărută la Editura Tritonic, lucrarea Marianei Tocia își propune să sublinieze importanța eticii și a deontologiei profesionale în mass-media, într-un moment în care domeniul se arată parcă mai fragil ca niciodată, mai expus diverselor derapaje. Volumul reprezintă o reflecție provocatoare și valoroasă asupra comunicării publice din punct de vedere al eticii, reflecție concretizată într-o analiză în detaliu a unor derapaje de la etică precum dezinformarea, discriminarea, fake news-ul, încălcarea dreptului la viață privată, defăimarea, limbajul de lemn și cenzura, publicitatea înșelătoare și plagiatul.

Fără a pretinde că deține adevărul absolut, autoarea ne invită să fim parte din această privire microscopică asupra a ceea ce înseamnă astăzi comunicarea publică. Adresată atât mediului academic, studenților din domeniul Științelor comunicării, dar mai ales practicienilor din mass-media, lucrarea Marianei Tocia reușește să reunească armonios perspectiva teoretică și aspectele practice ce țin de comunicare la momentul actual.

Ceea ce face, de fapt, acest volum, este să furnizeze o analiză onestă a efectelor pe care derapajele de la etica și deontologia profesională le pot avea. Nu doar asupra cititorilor, consumatori de mass-media, care au nevoie de comunicare pentru a se orienta mai bine în viețile lor de zi cu zi, în carierele lor și chiar în sfera cunoașterii. Ci și asupra domeniului însuși, căci prin astfel de derapaje comunicarea publică nu face decât să contribuie la propria sa decredibilizare, propria sa criză. Lucrarea „Etică și derapaje în comunicarea publică” se constituie într-un instrument foarte util studenților și jurnaliștilor, în încercarea lor de a contribui la creșterea calității unui domeniu aflat într-o continuă schimbare, o permanentă (re)definire.

Lect. univ. dr. Mariana Tocia a obținut titlul de doctor în Filologie cu lucrarea Strategii de mediatizare a discursului politic în presa regională”, publicată la Editura Universitară. Mariana Tocia predă studii media la Specializarea Jurnalism de 16 ani și, începând de anul acesta, și la programul de master Relații Publice și Dezvoltare Interculturală din cadrul Facultății de Litere a UOC. Este autoarea a zeci de articole științifice indexate în baze de date internaționale și membră în Asociația Română de Istorie a Presei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.