Studenții UOC vor ajuta la achiziționarea primului avion sanitar din România

Andreea CABASON

Echipa formată din studenți și absolvenți ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a câștigat, recent, a treia ediție a competiției naționale PR Arena. Tinerii au pus bazele unui proiect ce, odată implementat, va ajuta la strângerea fondurilor necesare pentru achiziționarea primului avion sanitar din România.

Noutatea acestei ediții a fost faptul că evenimentul s-a desfășurat exclusiv în mediul online, competiția căpătând astfel anvergură națională. Câștigând concursul, studenții și masteranzii UOC au devansat 19 echipe formate din studenți provenind de la alte mari centre universitare din țară, de la programe de licență și master de profil. Este vorba despre Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București și despre programele de studiu de profil de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea Transilvania din Brașov. De menționat este faptul că echipele au avut doar 24 de ore la dispoziție pentru a dezvolta planul și a realiza filmulețele de prezentare aferente proiectelor lor.

Universitatea „Ovidius” a fost reprezentată, în acest concurs național, de o echipă formată din studenți și absolvenți ai Specializării Jurnalism: Andreea Cabason și Ștefania Turiță, studente în anul II la Jurnalism, și Alina Marin, absolventă a acestei specializări, în prezent masterandă la programul „Comunicare și discurs intercultural în spațiul European” din cadrul UOC și, totodată, tehnoredactor la Biroul de presă al universității. Din echipă a făcut parte și Răzvan Bucur, student în anul I la Specializarea Publicitate a Facultății de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea din Bucureşti. Tinerii câștigători au avut-o ca mentor pe Cristina Butunoi, Head of Corporate, Golin România și au fost, de asemenea, ajutați de conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatoarea programului de master „Relații publice și dezvoltare interculturală” de la UOC și, totodată, cadru didactic la Specializarea Jurnalism din aceeași instituție. Asociația Blondie este cea care se va ocupa de implementarea proiectului #AvionulRoz.

Linia aeriană #AvionulRoz poate salva vieți

Proiectul care a adus victoria echipei din Constanța prevede o platformă de comunicare unde oamenii pot dona și, în același timp, pot fi vizibili în comunitățile lor. Tinerii vor lansa linia aeriană #AvionulRoz prin care putem călători în timp. Oamenii vor putea dona, astfel, achiziționând un bilet fictiv pentru un zbor spre o destinație aleasă de copilul ce va fi salvat prin acel zbor. Pentru ca donatorii să aibă o călătorie cât mai plăcută, vor putea fi însoțiți în avion și de influencerii lor preferați. Cu fiecare bilet cumpărat tinerii vor oferi timp prețios unui pacient care are foarte mare nevoie de el.

Despre concursul național PRArena, conf. univ. dr. Raluca Petre a declarat că a aflat de la o profesoară din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC). Raluca Petre a mărturisit că a fost impresionată de modul în care au lucrat studenții alături de ea și de mentorul lor: „Cred că am reușit să închegăm o idee ingenioasă și mai ales realizabilă. Nu am neglijat nicio etapă, de la documentare, la formularea ideii, la pașii pentru implementarea sa. Cred că asta ne-a și diferențiat de ceilalți, practic am propus un plan care poate fi pus în aplicare de mâine, de ieri chiar”. Întrebată ce anume a simțit atunci când echipa sa a câștigat, Raluca Petre a afirmat: „Nu pot descrie emoția și fericirea pe care le-am trăit alături de echipă când se anunțau punctajele, de la echipa de pe ultimul loc până la prima. Trebuie să recunosc că studenții au lucrat foarte bine, s-au mobilizat excelent. Mentorul a avut un rol fundamental, doamna Cristina Butunoi ne-a dat viziunea de ansamblu și s-a asigurat că toate piesele planului intră în mod coerent în formă”, a explicat conf. univ. dr. Raluca Petre.

Cristina Butunoi, Head of Corporate Golin România, a fost, așa cum am menționat, mentorul din mediul de afaceri al echipei câștigătoare. Aceasta a declarat, la finalul evenimentului, pentru revista „Ovidianum”: „Sunt bucuroasă că există PR Arena și mulțumesc celor care se dau peste cap să existe, pentru că nu doar cei tineri au de învățat de la noi, ci și noi avem ocazia să luăm pulsul noii generații – care sunt așteptările lor, cum văd ei comunicarea, cum se raportează ei la brand-uri. De fiecare dată am senzația că eu am învățat mai mult decât aspiranții la profesie”.

„PR Arena mi-a arătat cât de important poate fi lucrul în echipă”

În ceea ce privește procesul creativ, Alina Marin, absolventă a Specializării Jurnalism din cadrul UOC, a declarat că, alături de echipa sa, pentru acest concurs a consultat materiale științifice și a realizat o cercetare pe un eșantion de 100 de repondenți pentru a înțelege ce îi determină pe oameni să doneze. „Doamna conf. univ. dr. Raluca Petre a conceput chestionarul, pe care l-am distribuit toți. Tot dumneai a interpretat datele. Eu am făcut documentarea privind profilul și comportamentul donatorilor români, în vreme ce colega mea Andreea Cabason a analizat influencerii. Răzvan este cel care a montat filmulețul. Ținând cont de rezultate, am fixat tacticile pe care le vom folosi în implementarea campaniei, am stabilit bugete, am hotărât grafica, dar și povestea filmulețului de prezentare a campaniei”, explică Alina. Tânăra consideră că această experiență a fost cea mai specială din viața ei de până acum, deoarece a avut ocazia să își testeze și să își pună în aplicare cunoștinețele și, de asemenea, să acumuleze altele noi. Despre competiție, Alina Marin a adăugat: „PR Arena mi-a arătat cât de important poate fi lucrul în echipă, mai ales când te afli în situații limitate de timp și mi-a confirmat ideea potrivit căreia atunci când mai mulți oameni cred într-un scop comun, el devine realitate”.

Ștefania Turiță, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism, a declarat că a fost încântată de idee încă de când a auzit tematica acestei competiții. Inițial nu se aștepta ca echipa ei să iasă învingătoare, însă după ce a văzut prezentarea finalizată, a știut că ea și colegii săi au șanse reale de câștig. La finalul competiției, studenta ne-a declarat: „Am rămas cu gândul că dacă ai o echipă bună și te implici cât poți tu de mult, sigur o să reușești. Dacă voi avea posibilitatea de a participa din nou, cu siguranță o voi face”.

Răzvan Bucur, student în anul I la Specializarea Publicitate a FJSC, a muncit din greu alături de echipa sa și consideră victoria drept un rod al implicării sale și a colegilor săi. De asemenea, tânărul a afirmat: „PR Arena a fost o competiție ce mi-a dus limitele la maximum, am muncit din greu împreună cu echipa mea și am învățat lucruri utile și practice. Sunt covins că anul viitor mă văd participând din nou la PR Arena. Este o competiție ce nu merită ratată!”, a subliniat studentul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.