Fondatoarele școlii de jurnalism de la Universitatea „Ovidius”, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan și prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, distinse cu titlul de Profesor Emerit al UOC

Ieri, în contextul unei ședințe festive comune online a Senatului și a Consiliului de Administrație, s-a desfășurat ceremonia de conferire a titlului de Profesor Emerit al Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), titlu pe care l-au primit profesorii fondatori ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan și prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu. Alături de acestea, au fost distinse cu titlul de Profesor Emerit și alte cadre didactice ale Facultății de Litere care, prin activitatea lor de la catedră, prin dăruirea față de profesia lor, prin contribuțiile științifice, au jucat un rol considerabil în creșterea vizibilității facultății și a universității noastre pe plan național și internațional. În ordine alfabetică, au primit titlul de Profesor Emerit al Universității „Ovidius” din Constanța: prof. univ. dr. Petre Gheorghe Bârlea, prof. univ. dr. Remus Bejan, prof. univ. dr. habil. Monica Matei Chesnoiu, prof. univ, dr. Adina Ciugureanu, fost decan al Facultății de Litere a UOC, prof. univ. dr. Paul Dugneanu, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, prof. univ, dr. Ana Maria Munteanu și prof. univ. dr. Nicolae Rotund. Propunerile pentru acordarea titlului de Profesor Emerit cadrelor didactice ale Facultății de Litere mai sus menționate au fost făcute de fostul decan al facultății, prof. univ. dr. Cristina Tamaș.

Ceremonia de acordare a titlului a fost condusă de prof. univ. dr. Diane Vancea, președintele Senatului UOC. Aceasta a declarat, în deschiderea evenimentului: „Este un moment emoționant. Suntem o comunitate academică ce știe să-și onoreze profesorii. Am beneficiat de știința, munca, dăruirea acestor profesori. Sunt oameni care au contribuit la prestigiul Universității «Ovidius»”. Prezent la festivitate, rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, a afirmat: „Ne onorăm, astăzi, mentorii, seniorii. Suntem o universitate cu rădăcini care ne fac să sperăm în viitor”.

„Au fixat repere de vocație intelectuală”

De asemenea, decanul Facultății de Litere a UOC, conf. univ. dr. Alina Buzatu, a menționat că titlurile primite, azi, de profesorii Facultății de Litere sunt o recunoaștere a muncii exemplare a acestora, muncă închinată științei de carte. „Au modelat generații. Au fixat repere de vocație intelectuală. Au fost repere pentru noi toți, superlative ale profesiei de dascăl”, a declarat decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Alina Buzatu.

La evenimentul derulat în format hibrid au participat zeci de profesori ai comunității academice UOC. Printre aceștia, și foștii colegi de la Specializarea Jurnalism ai celor două cadre didactice care au primit, ieri, titlul de Profesor Emerit al UOC.

Conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan și prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu sunt fondatoarele Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC, specializare care împlinește, anul acesta, 20 de ani de existență, 20 de ani în care, aici, au fost formați sute de specialiști în domeniul Științelor comunicării, profesioniști care activează, astăzi, în presa scrisă, radio, televiziune, publicitate și relații publice, în plan local și național.

„Datorez acest titlu studenților mei”

Emoționată, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan a declarat, în cadrul ceremoniei de ieri, că distincția primită este copleșitoare și onorantă. „Datorez acest titlu studenților mei. Celor care, în urmă cu exact 20 de ani, au avut curajul și motivația să pășească în sala Multimedia 2, sală care a devenit un simbol, pentru ca împreună să facem, încetul cu încetul, promoție cu promoție, o școală de jurnalism, la Constanța”, a mărturisit Aurelia Lăpușan, mulțumind și colegilor săi de la Specializarea Jurnalism.

Aurelia Lăpușan a absolvit Facultatea de Limba și literatura română, Universitatea din București. Este unul dintre jurnaliștii cu o bogată activitate în presa locală, semnătura sa regăsindu-se, de-al lungul timpului, în paginile publicațiilor „Dobrogea nouă”, „Teleormanul”, „Cuget liber”, „Litoral”. A fost, timp de câțiva ani, directorul trustului de presă „Cuget liber”. De asemenea, în calitate de colaborator, a semnat articole și în revistele și ziarele „Tomis”, „Luceafărul”, „Universitas”, „Ziua de Constanța”. În prezent, este redactor-șef al revistei „Datina”, publicație lunară editată de Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”, și președinte al Asociației Române de Istorie a Presei, filiala Dobrogea.

Aurelia Lăpușan a îmbinat cariera jurnalistică cu activitatea didactică și cercetarea, publicând o serie de articole științifice și lucrări de specialitate în domeniul Științelor comunicării. Dintre acestea, amintim: „Genurile presei”, „Tehnici de redactare în presa scrisă” (în coautorat cu Raluca Petre, conf. univ. dr. al echipei de Științe ale comunicării din cadrul UOC și coordonator al programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală), „O istorie a jurnalismului dobrogean”, „Mărturii la cald. 77 de interviuri”, „Istoria unui ziar constănțean. 1944-1990. Dobrogea nouă – Cuget Liber” (în coautorat cu Ștefan Lăpușan și Vartan Arachelian), „Reporter de serviciu. Universitatea Ovidius”, „Teatrul și presa în Dobrogea”. Nu mai puțin important, alături de soțul său, Ștefan Lăpușan, a semnat mai multe lucrări monografice, dintre care amintim „Medgidia-Carasu”, „Cernavodă” și „Techirghiol pentru Europa”.

Timp de câțiva ani, a coordonat Biroul de presă al Universității „Ovidius” unde, în calitate de director, a editat revista „Ovidianum” alături de studenții Specializării Jurnalism.

„Câmpul Științelor comunicării are nevoie de specialiști”

La fel de emoționată de primirea, ieri, a titlului de Profesor Emerit al Universității „Ovidius” a fost și prof. univ . dr. Ana Maria Munteanu, care a ținut să menționeze: „Mă simt profund onorată de această recunoaștere. De asemenea, mă consider onorată de posibilitatea de a fi membră a acestei comunități academice. Câmpul științelor comunicării are nevoie de specialiști, are nevoie de oameni cu un orizont științific deschis”, a declarat Ana Maria Munteanu.

Prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu a condus, timp de câțiva ani, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, rămânând, în mentalul colectiv, drept cel mai bun director pe care această instituție de cultură l-a avut. Fondatoare, alături de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, a Specializării Jurnalism de la UOC, Ana Maria Munteanu și-a dedicat ultimii 20 de ani educării tinerilor în vastul, fascinantul domeniu al Științelor comunicării, provocându-i constant cu noi și noi dezbateri de idei, întotdeauna adaptate vremurilor, și încurajându-i să își dezvolte gândirea critică.

Ana Maria Munteanu a urmat, de-a lungul timpului, numeroase stagii și cursuri de specialitate în zona Științelor comunicării, în țară și străinătate. A și lucrat în presa locală, atât în radio, cât și în televiziune, la trusturile de presă Radio Sky și MTC.

În calitate de cadru didactic asociat, Ana Maria Munteanu a predat și la Facultatea de Jurnalism și Științe ale comunicării a Universității din București. A semnat o serie de articole științifice publicate în reviste de prestigiu, indexate în baze de date internaționale. În aceeași ordine de idei, merită menționate câteva dintre volumele al căror autor sau coordonator este: „Sociologia receptării muzicale în sistemul comunicării de masă”, „Armonia etnică în regiunea de sud-est a României. Balanță interculturală, coabitare și climat” (în coautorat cu Adina Bocai, Sorina Asan și Elena Necula), „Mass-media. Limbaj, cultură și acces la realitate” (coordonat alături de regretata Aida Todi, „Mișcarea ecologistă și jurnalismul de mediu”, „Spectacolul discret al ideilor”, un volum de interviuri în care regăsim dialoguri cu Andrei Pleșu, Adam Michnik, Ana Blandiana, Bogdan Ghiu, Mihai Coman și regretata Doina Păuleanu.

În prezent, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu ține cursuri, în calitate de cadrul didactic asociat, la Specializarea Jurnalism și la programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală din cadrul Universității „Ovidius”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.