Studenți ai Specializării Jurnalism UOC, selectați în proiectul „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști” derulat de Rațiu Forum

Adrian ANTON

Doi studenți ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) participă, anul acesta, la proiectul Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști organizat de programul Rațiu Forum. Este vorba despre Andreea Chițu, studentă în anul II, și despre Adrian Anton, student în anul I la Specializarea Jurnalism a UOC. Programul de mentorat dedicat tinerilor jurnaliști se află la a doua ediție și reunește, alături de debutanții în domeniul mass-media, mai mulți jurnaliști români consacrați, jurnaliști cu experiență a căror muncă în presă a avut și are în continuare ecouri în societatea românească. În cadrul ediției din acest an, 14 tineri jurnaliști au posibilitatea de a fi mentorați, timp de cel puțin trei luni, de jurnaliști experimentați precum Paul Radu de la RISE Project, Emilia Șercan, jurnalist independent, Alex Nedea de la recorder.ro, Diana Oncioiu (delaO.ro și Să fie Lumină), Ovidiu Vanghele (Centrul de investigații media, Să fie Lumină), Victor Ilie de la recorder.ro și Alison Mutler (universul.net).

În contextul acestui program de mentorat, jurnaliștii cu experiență între 1 și 4 ani în domeniu au oportunitatea de a-i cunoaște și de a interacționa cu jurnaliștii-mentori mai sus menționați, în cadrul unor conferințe online. De menționat este că programul prevede niște sesiuni de training al căror obiectiv este acela de a-i ajuta pe studenții și jurnaliștii debutanți să aleagă un subiect și să conceapă cel puțin un reportaj, cu sprijinul mentorilor personali. Nu mai puțin important, programul „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști” include, la finalul lunii martie, organizarea, la Turda, a unor întâlniri între tinerii jurnaliști și mentorii lor. Evenimentul se va derula timp de două zile, costurile logistice fiind suportate în totalitate de către organizator. Tânărul jurnalist cu cele mai bune rezultate în cadrul programului de mentorat va avea șansa de a urma o școală internațională de jurnalism de vară, cu sprijinul Rațiu Forum.

Andreea Chițu este studentă în anul II la Jurnalism, iar în cadrul proiectului derulat de Rațiu Forum Andreea se află în echipa mentorată de jurnalistul Ovidiu Vanghele. Despre ce înseamnă pentru ea șansa de a fi parte din acest program, Andreea a declarat: „Știți acele zile în care primești un mesaj și nu știi la ce să te aștepți? Pentru mine așa a început «călătoria» în acest program de mentorat. Doamna profesoară Raluca Petre mi-a trimis un mesaj informându-mă despre această nouă oportunitate apărută: Este un proiect foarte bun, unde ai șansa să fii mentorată de cei mai buni jurnaliști de investigație din țară. Când am văzut acele cuvinte au început să-mi transpire palmele. Încercam să-mi dau seama dacă sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea și dacă am curajul de a începe această experiență, ne-a mărturisit Andreea Chițu. Totodată, studenta Specializării Jurnalism a menționat că ideea proiectului a fascinat-o încă de la început. „Materialele de investigație reprezintă informare de interes public la o scară largă, jurnalistul având menirea de îi arăta celui care citește, privește, ascultă ce anume se vede, ce trebuie investigat. Putem presupune care este perspectiva privitorului, a cititorului, a ascultătorului, dar nu știm ce se întâmplă cu jurnalistul psihic, mental, atunci când realizează o investigație. Doar bănuim că e o aglomerare de gânduri, de idei. Dar e mult mai mult. Realizez că jurnaliștii care ne sunt mentori și-au pus viața în pericol. Să fii jurnalist de investigație înseamnă să fii un Sherlock Holmes al secolului XXI, doar că fără lupă și pipă. Acest program de mentorat mi-a deschis ochii, m-a făcut să realizez ce înseamnă jurnalismul de investigație. Mai am enorm de învățat, dar faptul că îmi pot intersecta gândurile cu un mentor care chiar e un nume în jurnalism contează foarte mult, a explicat Andreea Chițu.

„Este mai bine să pari un prost în ochii unei persoane, adresându-i întrebări stupide pentru a-ți clarifica neclaritățile, decât să pari prost în ochii a mii de cititori

Sunt student în anul I și fac parte din echipa mentorată de Victor Ilie. Personal, sunt pesimist, de aceea nu am crezut că voi fi selectat să fac parte din program. Am fost plăcut surprins să aflu că mă număr printre cei selectați. Consider că acest proiect este o oportunitate importantă de a învăța de la jurnaliști experimentați. Nu mă așteptam ca mentorii să fie atât de deschiși, de pozitivi în cadrul conferințelor de grup, să asculte și să răspundă fiecăreia dintre întrebările noastre. Mi i-am imaginat, nu știu de ce, rigizi, reci. Într-un fel, dac-ar fi fost așa, ar fi fost de înțeles, căci atunci când alergi după ticăloși în fiecare zi, poate că glumele sunt ultimul lucru pe care l-ai face.

Am fost plăcut surprins de poveștile din spatele investigațiilor, precum și de cât de multă muncă se află în spatele fiecărui material publicat. Evident, nu este ușor să fii jurnalist de investigație, iar o dovadă în acest sens este chiar numărul mic al jurnaliștilor care se specializează pe această zonă.

Sunt câteva lucruri pe care le-am reținut de la jurnaliștii care ne sunt mentori în cadrul programului. De exemplu, Diana Oncioiu ne-a povestit cum a decurs ancheta sa privind victimele traficului de persoane. „Le-am lăsat să mă cunoască, să-mi adreseze orice întrebare doreau. M-am gândit că dacă eu le voi pune întrebări personale, ele de ce să nu poată face la fel?. De la Alex Nedea am aflat că „este mai bine să pari un prost în ochii unei persoane, adresându-i întrebări stupide pentru a-ți clarifica neclaritățile, decât să pari prost în ochii a mii de cititori.

O democrație funcțională înseamnă și libertatea presei

Alis Costescu este coordonatoarea proiectul Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști organizat de programul Rațiu Forum. Aceasta a vorbit, pentru blogul specializării noastre, despre ce înseamnă acest program pentru ea: „În octombrie 2020, când m-am reîntors în sânul Centrului Rațiu pentru Democrație (CRD), am avut o lungă discuție cu Pamela Rațiu, directorul CRD. Una dintre direcțiile pe care CRD și platforma Rațiu Forum își doresc să le susțină și să le dezvolte cât mai mult este jurnalismul de investigație. O democrație funcțională, aceea pentru care Ion Rațiu a luptat din exil și după 1989, din România, înseamnă și libertatea presei, alături de drepturile și libertățile cetățenilor, printre altele, a declarat Alis Costescu.

Totodată, aceasta a ținut să precizeze că a crezut în proiectul Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști încă din faza de cercetare/ planificare. „Am fost convinsă că transferul de cunoștințe și expertiză de la cei mai buni jurnaliști din România la jurnaliștii care sunt la început de drum nu poate fi altfel decât benefic. M-am bucurat foarte mult când jurnaliștii care au devenit mentori mi-au confirmat cu rapiditate disponibilitatea de a se implica în proiect. Apoi, feedback-ul pe care l-am primit de la redacțiile și facultățile pe care le-am contactat în vederea promovării apelului de candidatură în rândul tinerilor lor colegi mi-au reîntărit convingerea că un astfel de proiect este oportun jurnaliștilor care mâine vor consolida democrația românească, a subliniat coordonatoarea programului.

„Mulțumesc din suflet Specializării Jurnalism a Facultății de Litere din cadrul Universității «Ovidius» pentru tot sprijinul acordat!”

Alis Costescu este de părere că actualul context pandemic, precum și actuala criză politico-militară sunt reale provocări pentru încercările societății civile de a-și continua proiectele. Cred, însă, că determinarea voastră, a tinerilor jurnaliști, de a spulbera InfoDemia și de a vă face datoria demn, perfect, într-o societate sigură reprezintă garanția că nu muncim în zadar. Iar articolul de față scris de Adrian stă dovadă în acest sens. Mulțumesc din suflet Specializării Jurnalism a Facultății de Litere din cadrul Universității «Ovidius» pentru tot sprijinul acordat! Îi felicit pentru toată munca lor pe Carla Preoteasa, participantă în cadrul primei ediții, care a scris un minunat articol despre problema deșeurilor în Constanța, pe Andreea Chițu și pe Adrian Anton, participanți în cadrul ediției actuale!”, a mai declarat Alis Costescu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.