Războiul nevăzut: lupta pentru libertatea de exprimare

Alexandru TUDOR

Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei a adoptat, vineri, 4 martie, o lege care prevede sancțiuni drastice (amenzi uriașe, de până la 14.000 de dolari, sau 15 ani de închisoare) pentru cei care „discreditează armata rusă”, relatează g4media.ro. Acesta este un atac clar la libertatea de exprimare și, totodată, un mijloc de cenzură care se impune instituțiilor de presă din Rusia.

După ce un post de televiziune independent, TV Rain, dar și un post de radio, Echo of Moscow, au anunțat că își încheie activitatea din cauza cenzurii impuse de Guvern, a venit și rândul publicației Novaya Gazeta să „predea armele” în fața represaliilor din partea autorităților. Printr-un comunicat de presă, Novaya Gazeta a anunțat că va elimina materialele care fac referire la războiul din Ucraina, însă își va continua activitatea. Editorul acestei publicații, Dmitri Muratov, a primit anul trecut Premiul Nobel pentru Pace împreună cu Maria Ressa, iar acum se vede nevoit să facă față îngrădirii dreptului cel mai de preț al presei, acela al libertății de exprimare.

Ca student la Jurnalism și ca viitor jurnalist, încerc să mă pun în situația jurnaliștilor care sunt amenințați doar pentru că își fac meseria. Este frustrant să nu poți să le arăți oamenilor adevărul, să te adaptezi unui regim totalitar care și-ar dori să nu exiști și să fii obligat să redai o idee cu care tu nu ești de acord sau despre care știi că nu este adevărată. În esență, acest fapt înseamnă moartea unui jurnalist. Îi iei tot ce are mai de preț: cuvintele.

Realizând o analiză  comparativă, ne putem considera norocoși că trăim într-o țară liberă din toate punctele de vedere, într-o țară în care ne putem exprima. Da, avem și noi probleme: corupție, nepotism, promovarea mediocrității sau servicii publice de proastă calitate. Dar avem ceea ce zilele acestea, în Ucraina, a fost confiscat de către invadatori: libertate. Poate nu ne dăm seama, dar acest drept este cel mai mare dar pe care îl poate primi un om. Să acționezi după propriile idei, respectând principiile etice și deontologia profesională, să ai propriile păreri sau să te exprimi fără a trăi cu frica de a merge la închisoare sau, mai rău, de „a cădea de la balcon”.

Așadar, războiul declanșat de Putin se mai poartă pe un front, cel al jurnalismului independent rus care este înghițit abuziv prin adoptarea legii amintite. Și, îmbinând cele două peisaje, cel al războiului armat din Ucraina și cel al războiului declarat libertății în Rusia, obținem o imagine sugestivă a unui regim deja depășit, autoritar: „încătușarea cuvântului” prin exercitarea puterii constrângerii care vine din partea „cârmuitorilor” (constrângere contestată de John Stuart Mill în lucrarea Despre libertate) și care poate fi la fel de periculoasă ca o armă de distrugere în masă.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.