Andreea ANDRONACHE
Războiul din Ucraina și suferința zecilor de mii de refugiați care au venit în România i-au determinat pe cetățenii din Constanța să sară în ajutorul celor aflați în suferință. Astfel, constănțenii s-au mobilizat rapid și donează zilnic la punctul de colectare de la Pavilionul Expozițional. Campania „UMANITATEA NU ARE GRANIȚE” este inițiată de Crucea Roșie Română, care oferă sprijin uman și logistic prin filiala județului Constanța, în colaborare cu instituțiile publice locale: Primăria Constanța, Consiliul Județean Constanța, Instituția Prefectului Județul Constanța, dar și cu implicarea companiilor private și partenerilor media. Acestei campanii s-a alăturat și Universitatea „Ovidius” din Constanța, care a decis să deschidă un centru de colectare în campusul universitar, corpul A. În perioada 5-14 martie aici pot fi donate, pentru refugiați, articole igienice de primă necesitate și alimente neperisabile.
Mii de produse utile ajung, astfel, în cel mai scurt timp la cei aflați în nevoie, cu ajutorul voluntarilor. Munca depusă de ei este una imensă: aceștia sortează hainele pe care le primesc în funcție de vârstă, sex și anotimp, împreună cu încălțămintea, iar termenul de valabilitate al tuturor alimentelor și medicamentelor este în permanență verificat. De asemenea, mulți voluntari cunoscători de limbă ucraineană, rusă și engleză sunt acolo în permanență pentru o comunicare eficientă cu refugiații. M-am alăturat și eu acestei campanii, în calitate de student voluntar, la centrul de la Pavilionul Expozițional, pentru că drama acestor oameni nu m-a lăsat indiferentă și vreau, așa și atât cum pot, să îi ajut.
Mai mulți voluntari de la Crucea Roșie Română explică ce anume presupune activitatea noastră, care sunt nevoile refugiaților și cum putem să-i ajutăm:
,,Tot timpul trebuie să fim pregătiți pentru fiecare val de donații care vin. Sortăm toate hainele pe categorii de vârstă, sex, anotimp, iar pentru copiii mici facem mai multe selecții precum: 0-3 luni, 3-6 luni și așa mai departe. Ajut foarte mult și cu traducerea, fiind lipoveancă, îmi este foarte ușor să mă înțeleg cu refugiații, iar pentru cei care vor să doneze, în momentul de față sunt la mare căutare sacii de dormit, fructele, medicamentele, produsele de igienă și alimentele neperisabile. Toți voluntarii de aici sunt foarte muncitori și implicați, iar din acest motiv nu se simte oboseala, suntem o echipă. Încurajăm lumea să doneze cât mai mult!”, spune Melania Ivanov, voluntar la punctul de colectare de la Pavilionul Expozițional.
Privește în gol, zâmbește, apoi își împreunează mâinile aplecându-se ușor, în semn de mulțumire celor care le oferă ajutor
,,Rugăm toți oamenii care vor să doneze să verifice hainele, să nu fie pătate și nici rupte, iar medicamentele și alimentele să fie în termenul de valabilitate. De asemenea, jucăriile sunt căutate pentru cei mici, deci îi încurajăm să aducă de orice fel, de fete, băieți, bebeluși”, a adăugat Alexandru, un alt voluntar.
,,Este foarte mult de lucru la sortarea hainelor și îi rugăm pe cei care donează, dacă doresc, să împacheteze în funcție de vârstă, sex și anotimp, iar toate aceste detalii să fie scrise pe un bilețel lipit pe pungi. Ne-ar fi de mare ajutor și ne-ar ușura munca enorm”, a declarat Amalia, tot voluntar.
În atmosfera apăsătoare din spațiul Pavilionului Expozițional, familiile de refugiați caută haine pentru ei și pentru copiii lor. Se aud râsete de copii care se bucură atunci când văd jucării. Un băiețel refugiat se joacă cu o mașinuță, iar o fetiță, în jur de 12 ani, își ține în brațe frățiorul în vârstă de câteva luni, în timp ce mama ei caută o pereche de ghete pentru cel mic. O doamnă în vârstă plimbă un cărucior de bebeluș prin sală. Privește în gol, zâmbește, apoi își împreunează mâinile aplecându-se ușor, în semn de mulțumire celor care le oferă ajutor.
În continuare, cei care doresc să-i sprijine pe refugiați, pot veni zilnic între orele 08:00-20:00 la sediul din Bulevardul Mamaia, nr.331A, intrarea din spate.
Se pot dona:
- Saci de dormit, pături, perne.
- Haine
- Produse alimentare neperisabile
- Produse de igienă
- Medicamente
- Jucării
Atenție la:
- Calitatea hainelor (să nu fie murdare, pătate, rupte)
- Termenul de valabilitate al alimentelor și medicamentelor
Pentru detalii suplimentare privind donațiile, constănțenii pot apela sau trimite un mesaj la numărul de telefon 0799.400.358, folosit și în aplicația WhatsApp.
Pentru persoanele care au nevoie de cazare sau cei care doresc să găzduiască refugiați pot apela la numărul de telefon 0737.552.271.