Studenții Specializării Jurnalism UOC participă la un workshop de jurnalism de investigație susținut de jurnaliștii Cristian Andrei Leonte și Attila Biro. Alex Nedea de la Recorder.ro, invitat la training

Zeci de studenți ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța încep, astăzi, un workshop Info Sud-Est, despre „Bazele jurnalismului de investigație. Evenimentul, derulat cu sprijinul Ambasadei SUA în România, se va desfășura pe parcursul a cinci zile și reunește studenți din cei trei ani de studiu ai Specializării Jurnalism. Traineri în cadrul workshop-ului sunt jurnaliștii Cristian Andrei Leonte și Attila Biro, iar jurnalistul Alex Nedea de la Recorder.ro va fi invitatul special al acestui workshop în cea de-a cincea zi.

În contextul training-ului, studenții de la Științele Comunicării vor învăța de la jurnaliștii de investigație cum anume pot avea acces la informații despre societățile comerciale, cum pot accesa date din sistemul judiciar, date privind achizițiile publice, dar și date privind proprietarii unor terenuri, ai unor vile, ai unor păduri. În ultima zi a workshop-ului, jurnalistul Alex Nedea le va vorbi studenților despre tehnicile folosite în investigațiile video. Important de menționat este că, în cadrul acestui training, va fi lansat un concurs de subiecte, iar rezultatul concursului va fi anunțat în ultima zi a evenimentului.

Attila Biro lucrează în presă din 2004. A activat ca reporter la Hotnews.ro până în 2012, unde a urmărit cele mai importante dosare de corupție din România și a fost premiat de ActiveWatch pentru investigația „Cum apari la un show TV cu 5000 sau 20.000 de euro”. A realizat o serie de reportaje din Afganistan. În 2013, a documentat proiectul multimedia „Lista torționarilor care trăiesc” pentru care a fost premiat în cadrul concursului SuperScrieri. În 2014 a participat la programul International Visitor Leadership Program (IVLP) United States -The U.S. Department of State destinat jurnaliștilor de investigație din România. În 2015 a realizat reportaje pentru televiziunea Digi24. A lucrat, de asemenea, timp de câțiva ani, la RISE Proiect. De-a lungul anilor, a fost implicat în mai multe proiecte anticorupție.

Cristian Andrei Leonte a fondat Info Sud-Est în anul 2012, publicație axată mai ales pe investigații. În 2021, a făcut parte dintr-o echipă transfrontalieră care a dezvăluit cum investiția de 1,1 miliarde de euro a Uniunii Europene pentru salvarea Deltei Dunării a trecut în mâinile unei rețele opace de politicieni, ONG-uri și oameni de afaceri români. Povestea a fost publicată în Süddeutsche Zeitung (Germania) și NRC Handelsblad (Olanda). După publicare, Comisia Europeană a întrerupt plățile pentru proiect, iar OLAF și autoritățile române investighează presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE. În 2018, Cristian Andrei Leonte a publicat în OCCRP, alături de Attila și alți doi jurnaliști, o investigație care arăta cum apropiați ai dictatorului sirian Bashar al-Assad au pus mâna pe terenuri în poligonul de trageri folosit de soldații NATO la Corbu.

Alex Nedea este jurnalist la Recorder.ro, unde realizează anchete de amploare și reportaje. Are aproape 20 de ani de experiență în presa scrisă și în televiziune. Printre cele mai cunoscute investigații ale sale sunt cele privind mafia pădurilor din România. De-a lungul anilor, a lucrat în cele mai mari redacții de presă din România: Adevărul, Jurnalul, Realitatea, Antena1 și Antena3. La Antena3, acolo unde a stat șase ani, s-a remarcat prin munca depusă pentru emisiunea În premieră. În 2019, Alex Nedea a primit Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.