Donează sânge! Fii eroul anonim al cuiva!

Claudia BAIDOC

Pentru că, în ultima vreme, am văzut repetate apeluri pentru donarea de sânge din partea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, am decis să fac și eu acest gest, gândindu-mă că, poate, în felul acesta pot ajuta pe cineva și chiar salva o viață. Nu am fost singură, am luat-o cu mine pe prietena mea. Cred că, în actualul context, în care județul Constanța a primit foarte mulți refugiați din Ucraina, donarea de sânge este cu atât mai importantă.

Astfel, la începutul acestei săptămâni, eu și prietena Georgiana ne-am deplasat la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța. Centrul funcționează de luni până vineri, între orele 7:30-13:00, pentru ca noi să donăm, cu sau fără programare, rapid și ușor când ne facem timp pentru asta. Am putut dona sânge fără să ne fi făcut o programare. Am avut nevoie doar de un act de identitate și o declarație completată pe loc. Asistenții s-au comportat ca niște adevărați profesioniști și într-o oră a fost totul gata.

Ce trebuie să știm despre donarea de sânge este faptul că aceasta reduce cu 30% riscul apariției bolilor cardiovasculare și cancerului, scade tensiunea arterială, iar donatorii de sânge ar trăi mai mult decat media populației. Un alt avantaj este acela că, odată cu donarea, beneficiezi de un mini set de analize pe loc, gratuit, ți se măsoară tensiunea și ritmul cardiac, temperatura corpului și nivelul de fier.

Este adevărat că nu mulți donează sânge fără ca altcineva să îi motiveze, dar în spitale este mereu nevoie de sânge. Accidente se întâmplă în fiecare zi, conflictele armate amenință, așa cum vedem, pacea regională și chiar pe cea mondială, iar cu pierderi masive de sânge se poate confrunta orice om de-a lungul vieții sale. M-am documentat și am aflat că o femeie poate dona sânge de 4 ori pe an, iar un bărbat, de 5 ori. Asta ne face pe toți cei care îndeplinim condițiile de donator capabili să salvăm vieți.

Poți fi chiar tu eroul anonim al cuiva sau poți dona pentru o anume persoană pe care vrei să o ajuți. Cantitatea de sânge pe care o poți dona este de 420 – 450 ml. Aceasta reprezintă o cantitate neglijabilă pe care corpul uman o poate înlocui cu ușurință. Nu mai puțin important, donarea determină împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar. În acest context, am decis să îmi fac o favoare atât mie, cât și celor din jur și am donat sânge. De ce să nu o faci și tu?

P.S.: Poate că studenții vor fi interesați de faptul că, pe lângă beneficiile sănătoase ale donării de sânge, vor primi câte un tichet de masă de la în valoare de 70 de lei, valabil în orice hypermarket sau supermarket din țară.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.