Studenți de la Științele Comunicării – UOC vor fi mentorați de jurnaliștii Cristian Andrei Leonte și Atilla Biro pentru derularea unor investigații

Ana POPA

Studenții Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) au participat, în perioada 14-18 martie, pe platforma online Zoom, la un workshop susținut deInfo Sud-Est, despre „Bazele jurnalismului de investigație”. Traineri la acest workshop au fost jurnaliștii Cristian Andrei Leonte și Attila Biro, iar jurnalistul Alex Nedea de la Recorder.ro a fost invitatul celei de-a cincea întâlniri a evenimentului. Trei dintre studenții Specializării Jurnalism vor fi mentorați, urmare a câștigării unui concurs de idei de subiecte, de Cristian Andrei Leonte și Atilla Biro, pentru derularea unor anchete. Proiectul Info Sud-Est a fost derulat cu sprijinul Ambasadei SUA în România.

De-a lungul celor cinci zile de training, studenții Specializării Jurnalism au învățat de la cei doi jurnaliști consacrați ce pași trebuie să urmeze pentru a afla: informații despre societățile comerciale, accesând site-ul Oficiului Național Registrul Comerțului și despre companiile offshore, informații ce țin de sistemul judiciar, căutând date pe portalul instanțelor, informații despre achizițiile publice și despre beneficiarii privați ai fondurilor europene, precum și date legate de identitatea proprietarilor de terenuri, vile și păduri, accesând site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Studenții au înțeles, astfel, cât este de important pentru un novice să fie îndrumat cu răbdare de către un jurnalist cu experiență și au apreciat mult faptul că trainerii i-au tratat colegial, spărgând bariera debutant-jurnalist consacrat.

Trainerii le-au dat drept exemplu studenților de la Jurnalism diverse situații în care trebuie să-și pună un semn de întrebare atunci când descoperă un potențial subiect, unde anume ar trebui să fie foarte atenți și, totodată, de ce să nu omită niciodată o etapă crucială înainte de a publica un material de investigație. În acest sens, le-au vorbit despre importanța fact-checking-ului și a păstrării documentelor-dovezi. Dacă nu putem demonstra o afirmație printr-un document, nu o putem păstra în investigație, le-au atras atenția Cristian Andrei Leonte și Attila Biro studenților participanți la workshop. ,,În momentul în care pornim să facem o investigație, să ne uităm per ansamblu, să vedem tot ce se întâmplă în jurul subiectului. Niciodată să nu plecăm de la o concluzie a subiectului!”, a subliniat jurnalistul Cristian Andrei Leonte.

Attila Biro a explicat, în contextul workshop-ului, că este extrem de important ca jurnaliștii să-și păstreze obiectivitatea pe toată durata derulării unei anchete: ,,Trebuie să ne lăsăm mintea deschisă pentru orice posibilitate. Încercăm, în investigații, să ne ducem un pic mai departe. Lucrăm cu probe, trebuie să le adunăm, să le verificăm și să le coroborăm. Noi avem obligația să nu fim implicați subiectiv și emoțional într-un subiect”, le-a spus Attila Biro studenților.

În ultima zi a evenimentului, Alex Nedea de la Recorder.ro a vorbit despre aparatura pe care o folosește echipa Recorder pentru filmarea investigațiilor, dar și despre procesele de predocumentare (tot ce poți să afli de la birou) și documentare pe teren. Acesta a explicat cum se creează un puzzle în urma a tot ceea ce a fost filmat și cum, la final, totul este pus cap la cap. ,,Trebuie să găsim niște subiecte care se învârt în jurul verbului «a arăta» (…) Alegem niște subiecte vizuale. Alegem niște subiecte care să intereseze cât mai mulți oameni”, a declarat Alex Nedea. De asemenea, jurnalistul a răspuns deschis la toate întrebările adresate de către studenți.

„Vor colabora cu noi în următoarele luni și sunt foarte încântată de toată această experiență

De menționat este că, în prima zi a workshop-ului Info Sud-Est, a fost anunțat un concurs de idei de subiecte pentru posibile materiale jurnalistice de investigație. Câștigătorii acestui concurs au fost anunțați vineri, ultima zi a training-ului. Este vorba despre Antonia Ivan, Alexandra Plopeanu și Adrian Anton, toți trei studenți în anul I la Specializarea Jurnalism a UOC. Cei trei câștigători vor fi îndrumați și vor colabora, în următoarele luni, cu trainerii workshop-ului, jurnaliștii Cristian Andrei Leonte și Attila Biro. La finalul documentării, studenții vor avea oportunitatea de a publica împreună cu cei doi mentori materialul la care au lucrat.

Studenții câștigători s-au declarat foarte entuziasmați de șansa de a lucra aproape de jurnaliști cu experiență. „Când au spus că se vor anunța câștigătorii, eram pregătită să închid meet-ul, nu aveam prea multă încredere că am ales un subiect bun și că voi merge mai departe. Dar numele meu a fost primul strigat și am fost copleșită. Ne-au anunțat că vor colabora cu noi în următoarele luni și sunt foarte încântată de toată această experiență. Informațiile oferite de-a lungul întregului workshop sunt prețioase, sunt informații de care orice jurnalist la început de drum are nevoie. Sunt foarte recunoscătoare și le mulțumesc coordonatorilor!, a declarat Antonia Ivan.

Mă bucur că am avut această ocazie unică. Cred că acesta este cel mai interesant workshop la care am participat vreodată. Nu îmi imaginam că voi putea să comunic cu Alex Nedea de la Recorder.ro, un jurnalist pe care îl urmăresc şi îl îndrăgesc tare mult. Nici prin gând nu îmi trecea că ideea mea de investigație va fi câștigătoare. Sunt tare curioasă cum vor decurge lucrurile în continuare, ne-a mărturisit Alexandra Plopeanu.

Nu în ultimul rând, Adrian Anton a afirmat: „Este o şansă mare pentru mine să lucrez alături de doi jurnalişti experimentați, de la care pot învăța multe. Nu mă aşteptam ca subiectul propus de mine să fie ales. Sper să colaborăm cât mai bine, iar investigația să aibă un impact semnificativ asupra publicului”.

„Vrem să creștem comunitatea  jurnaliștilor de investigații”

Înainte de a încheia ultima întâlnire din cadrul workshop-ului, Cristian Andrei Leonte și Attila Biro le-au transmis studenților participanți mesajele lor. „Oricând aveți un subiect de investigație unde credeți că vă putem ajuta, vă rog să ne dați un semn! Vrem să creștem comunitatea asta, a jurnaliștilor de investigații, să vă transmitem din ce am învățat noi de-a lungul carierei noastre. Și împreună, evident, să construim o societate mai bună”, a declarat Attilo Biro.

La rândul său, Cristian Andrei Leonte le-a transmis studenților Specializării Jurnalism: „Aș vrea să le mulțumesc, și eu, tuturor pentru participare, pentru că ați ales să fiți alături de noi, să stăm cinci zile să lucrăm pe ceea ce înseamnă jurnalism de investigație! Suntem aici să vă ajutăm și în continuare. Mi-a făcut mare plăcere să fiu cu voi cinci zile și sper că vă veți ține de treabă și vă veți da toată silința să faceți investigații”.

„Mă consider norocos pentru că am avut posibilitatea să particip la acest workshop, alături de unii dintre cei mai buni jurnaliști din România

Studenții din anii I și II de studiu ai Specializării Jurnalism și-au făcut cunoscute, la finalul workshop-ului, impresiile. Astfel, Andreea Chițu, studentă în anul II, a mărturisit: ,,Nu știam câte informații din oficiu există. Mereu zic că informația înseamnă putere, iar noi, ca tineri jurnaliști, avem foarte multă putere pe care nici măcar nu o cunoaștem. Am realizat că acest workshop ne pune la dispoziție toate uneltele de care avem nevoie pentru a putea fi nu doar un bun jurnalist de investigație, ci pentru a fi un om informat, un om care înțelege care este nivelul de informație pe care îl poate deține și fructifica. Am intrat la workshop și de fiecare dată mi-am luat notițe. Am realizat câtă muncă se află în spatele unui material jurnalistic de investigație”.

,,Acest workshop a fost o experiență foarte frumoasă. Am acumulat cunoștințe pe care le voi aplica în viitoarea carieră de jurnalist și care mă vor ajuta să servesc interesul public așa cum trebuie. Sunt recunoscător că am participat la un astfel de eveniment și am luat contact cu unii dintre cei mai buni jurnaliști de investigație, care ne-au dezvăluit secretele acestei profesii cu foarte multă căldură și generozitate”, a declarat Alexandru Tudor, student în anul II.

,,Pentru mine, participarea la acest workshop a fost o experiență incredibilă, de neuitat. Prima de acest gen. Am aflat lucruri cu totul și cu totul noi, iar jurnaliștii care s-au ocupat de organizarea acestui workshop au dat dovadă de un profesionalism și o înțelegere așa cum nu am mai întâlnit până acum, creând astfel o atmosferă plăcută și prietenoasă pentru studenți. Ne-am simțit bine și, de aceea, nu ne-am sfiit să punem întrebări. Aștept cu entuziasm următorul eveniment de acest fel în urma căruia să pot acumula informații noi, cu care să îmi îmbogățesc cunoștințele, așa cum a fost în cazul acestui workshop”, ne-a declarat Adriana Basarabă, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism a UOC.

Colegul ei de an, Adrian Anton, susține că experiența workshop-ului Info Sud-Est se îmbină foarte bine cu programul de mentorat pe care el în urmează la Rațiu Forum, anume „Mentorat pentru Tinerii Jurnalişti”. „Ceea ce ne-au învățat Andrei Leonte şi Attila Biro a fost cum să căutăm informații folosindu-ne de bazele de date publice, în documentarea unei anchete. Sesiunile alături de ei au fost interactive şi foarte uşor de înțeles, deşi procesul unei investigații nu este atât de simplu. Mă bucur că astfel de programe se desfăşoară în cadrul facultăților de profil, ajutând jurnalismul de investigație să se dezvolte în România, astfel încât să acopere mai multe subiecte de interes public”, a declarat Adrian Anton.

,,Mă bucur că am putut participa, în calitate de studentă, la workshop-ul «Bazele jurnalismulului de investigație». Pot spune că a fost o experiență cu adevărat inedită datorită temei propuse. Trainerii Cristian Andrei Leonte și Attila Biro au reușit să îmi stârnească interesul față de jurnalismul de investigație încă de la prima întâlnire online la care am participat. Inițial, credeam că această ramură a jurnalismului este mult prea dificil de abordat, însă pe parcursul workshop-ului mi s-a prezentat contrariul. Am aflat că pot accesa foarte ușor o multitudine de informații publice, prin intermediul unor surse specializate în domeniu. Informații cu ajutorul cărora, în cadrul unei investigații, pot apăra interesul public”, susține Denisa Rotariu, studentă în anul I.

,,Participarea la acest workshop a fost o experiență unică și un mod bun de a putea observa câtă muncă se ascunde în spatele unor investigații. În aceste cinci zile de training am aflat cum să căutăm informațiile necesare unei investigații în diferite baze de date: portal.just.ro, SEAP, SICAP. Mă consider norocos pentru că am avut posibilitatea să particip la acest workshop, alături de unii dintre cei mai buni jurnaliști din România”, a mărturisit Andrei Ciobanu, student în anul I.

Lavinia Culin, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism din cadrul UOC, a declarat: „Acest workshop mi-a deschis porțile spre jurnalismul de investigație. Toate notițele pe care mi le-am luat în cele cinci zile ale evenimentului îmi vor fi utile, cu siguranță. Ceea ce am învățat, voi aplica și în viața reală. Ultima zi – cu Alex Nedea – m-a făcut să îmi doresc mai mult să lucrez în acest domeniu și să nu îmi mai fie teamă să scriu articole, indiferent de subiect”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.