Specializarea JURNALISM a Universității „OVIDIUS” din Constanța găzduiește, pe 25 martie, în Sala Senatului din Campus, corp A, începând cu ora 10.00, un masterclass Superscrieri dedicat presei locale. Evenimentul va reuni profesori și studenți ai Specializării Jurnalism din cadrul UOC și ziariști din presa locală. Invitatul masterclass-ului Superscrieri de la Constanța este Dragoș Stanca, președintele Biroului Român de Audit Transmedia, investitor și acționar majoritar al rețelei media și agenției Thinkdigital. Evenimentul va fi moderat de Vlad Tăușance, manager de dezvoltare și designer de programe la Fundația Friends for Friends și, totodată, cel care a coordonat campania electorală online a președintelui Klaus Iohannis, în 2014.
Masterclass-ul de la Constanța face parte din seria de evenimente organizate în cadrul competiției de jurnalism narativ Superscrieri.Noutatea acestei ediții a concursului o reprezintă introducerea categoriei „presă locală”, organizarea masterclass-ului dedicat importanței presei locale, în cinci centre universitare din țară, fiind în sine o premieră. Universitatea „Ovidius” din Constanța, prin Specializarea Jurnalism, intră astfel în circuitul universităților partenere ale Superscrieri.
În contextul evenimentului de la Constanța va avea loc proiecția filmului Spotlight, premiat la Oscar, proiecție ce va fi urmată de un dialog despre importanța presei locale și a transferului de know-how din național în local și invers. Spotlight are la bază o investigație despre abuzurile sexuale ale preoților pedofili din Boston, condusă de jurnalistul Walter Robinson, investigație ce i-a adus și Premiul Pulitzer, în anul 2003.
Competiția Superscrieri, ajunsă, anul acesta, la cea de-a XI-a ediție, include opt categorii de concurs: reportaj, investigație, opinie, TV și video jurnalism, fotojurnalism, presă locală, audio/podcast și debut jurnalistic, ultimele trei categorii fiind introduse, în premieră, în 2022. Concursul se adresează atât tinerilor jurnaliști, cât și celor consacrați din presa locală și națională. Juriul Superscrieri este compus din 21 de membri cu o vastă experiență în jurnalism și este coordonat de Paul Radu, co-fondator RISE Project.
Premiul Superscrierea anului 2020-2021 a fost în valoare de 1.500 de euro și a fost câștigat de Alex Nedea & David Muntean pentru reportajul „Apă de băut”. Premiul Juriului, în valoare de 400 de euro, a fost acordat investigației „Oameni și măști” realizată de Ana Poenariu & Andrei Ciurcanu. Premiul Superscrierea Cititorilor, de 1.200 de euro, votat și susținut de cititori, le-a revenit lui Alex Nedea & David Muntean pentru investigația „Singur împotriva partidului. «Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!»”. La ediția precedentă a concursului, au fost nominalizate 39 de materiale de presă din toată țara. Valoarea premiilor a crescut pentru ediția de anul acesta. Premiul întâi, pentru fiecare dintre cele opt categorii, va fi în valoare de 1.500 de EURO.
***
Fundația Friends for Friends, cea care organizează, an de an, premiile, bursele și seminariile Superscrieri, a fost fondată de TBWA Friends și activează în România din anul 2011. Fundația crede în creativitate și implicare, iar ceea ce își propune este ca, până în 2030, România să devină țara creativității. La nivel mondial, TBWA Worldwide este a doua cea mai mare agenție de publicitate din lume, cu sediul în Manhatttan, New York.
Specializarea JURNALISM din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța a fost fondată în urmă cu 20 de ani și își propune să contribuie la profesionalizarea presei locale. De-a lungul celor două decenii de activitate a format sute de absolvenți în domeniul Științe ale comunicării, o bună parte dintre aceștia regăsindu-se, astăzi, în calitate de specialiști în zone precum mass-media, publicitate și relații publice, în instituții de profil locale și naționale.