Andreea ȘTEFAN
Într-o zi cu însemnătate pentru studenții din România – anume celebrarea a zece ani de la adoptarea Codului Drepturilor și Obligațiilor Studentului -, Asociația Studenților la Sociologie și Asistență Socială (A.S-S.AS) din București a organizat o activitate extracurriculară al cărei obiectiv a fost acela de a încuraja, prin legătura profesor-student, transferul informațional între studenții a două universități: Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea din București. Mai exact, A.S-S.AS a derulat un nou workshop din seria de evenimente lunare grupate în proiectul „Trainingurile Tale Lunare”. Scopul principal al acestui proiect constă în abordarea fie a unor subiecte din domeniul dezvoltării personale a studenților, fie din sfera temelor mai puțin accesibile (numite „Traininguri de Suflet”). Din cea de-a doua categorie a făcut parte și evenimentul de miercuri, susținut de conf. univ. dr. Raluca Petre de la Științele comunicării – Universitatea „Ovidius” din Constanța și intitulat „Cum să deosebim fake news de informațiile reale”.
În cadrul acestui workshop, participanții au putut înțelege cum pot verifica o informație, cum să identifice corect o știre falsă, care este diferența dintre o sursă cu responsabilitate editorială (Unde începe aceasta și unde se termină?) și user generated content. De asemenea, au fost discutate aspecte precum: anti-manipularea, ecosistemul comunicațional actual, opinia informată, teorii științifice versus teorii ale conspirației, confundarea lucrurilor plauzibile cu cele adevărate. De menționat este că toate aceste subiecte, dar și altele sunt detaliate în cartea „Managementul informației în media” semnată de Raluca Petre și publicată, în 2019, la Editura Tritonic.
Unul dintre mesajele pe care cadrul didactic de la UOC le-a transmis studenților participanți la workshop poate reprezinta o temă de gândire pentru aceștia: „Toți facem parte din ecosistemul comunicațional tehnologic”, a declarat conf. univ. dr. Raluca Petre. „Pornim de la premisa că sfera mediatică autohtonă este saturată de un amalgam de date, opinii, zvonuri, informații verificabile, dar și teorii ale conspirației. Cu cât vă expuneți la conținuturi care au fost verificate, triate, ierarhizate, cu atât este mai bine pentru sănătatea informațională a vieții voastre”, a explicat aceasta.
De asemenea, studenții prezenți la eveniment au putut înțelege diferența dintre un articol în care sursele de informare sunt citate cu acuratețe și textele jurnalistice care nu au rigoarea citării sursei. Mai exact, diferența dintre un produs jurnalistic care citează documente (de exemplu, „conform Legii”, „conform Hotărârii Cosiliului Local” etc.) ce pot fi oricând accesate și verificate, și produse jurnalistice care folosesc surse inexacte sau anonime („conform unui studiu/ unor apropiați”). Training-ul A.S-S.AS și-a atins obiectivul, studenții participanți putând face, la finalul evenimentului, distincția dintre fake news și informații reale, grație numeroaselor exemple concrete și transferului de cunoaștere din partea cadrului didactic,
într-o inițiativă de voluntariat.
Raluca Petre a susținut doctoratul în sociologie la Graduate School for Social Research, Varșovia cu o teză despre schimbarea instituțională a mass-media din România. În prezent, este conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța, unde predă Studii Media. A publicat peste 25 de articole științifice în Germania, Franța, Polonia, Elveția și România. De menționat este și că Raluca Petre este unul dintre evaluatorii traducerii în limba română a manualului UNESCO „Jurnalism, fake news și dezinformare”.