Raluca Brăgărea, Head of Communication timp de 14 ani la Ambasada Marii Britanii din București, invitata „Conversațiilor formative” de la Științe ale comunicării UOC: „Am făcut speech writing pentru patru ambasadori./ Este foarte important să știi să fii un team leader”

Raluca Brăgărea a lucrat, timp de 14 ani, în cadrul Ambasadei Marii Britanii la București. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele comunicării – Universitatea din București și a unui master în Statele Unite ale Americii, urmat grație obținerii unei burse Fulbright, Raluca Brăgărea a intrat în diplomație fără o experiență anterioară. În anul IV de facultate lucrase la PRO TV, secția de Externe, dar în diplomație, niciodată. Cu toate acestea, a câștigat job-ul și a devenit Head of communication în Ambasada Marii Britanii. Raluca Brăgărea a fost invitata echipei de la Științe ale comunicării din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța la cea mai recentă ediție din seria „Conversațiilor formative”: „Comunicare şi diplomaţie, relaţii publice la nivel guvernamental”. La evenimentul derulat pe platforma Microsoft Teams au participat, alături de specialista în comunicare, în prezent consultant în relaţii guvernamentale, studenți ai Specializării Jurnalism și masteranzi de la programul Relații publice și dezvoltare interculturală UOC, precum și cadre didactice de la Științe ale comunicării: conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Bafană, lect. univ. dr. Ada Codău, lect. univ. dr. Costel Coroban și lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu. Workshop-ul care a avut-o ca invitată pe Raluca Brăgărea a fost moderat de lect. univ. dr. Costel Coroban.

„Contactul vizual este și va fi mereu important în retorica discursului

„Îmi place să am întâlniri cu această comunitate, comunitatea studenților, în orice format, a mărturisit Raluca Brăgărea, la începutul evenimentului. Invitata celei mai recente ediții a „Conversațiilor formative” le-a vorbit celor prezenți la eveniment despre ce anume presupunea rolul său în Ambasada Marii Britanii la București: „Monitorizam știrile și le identificam pe cele mai importante. Una dintre abilitățile pe care a trebuit să mi le formez foarte repede a fost aceea de a selecta ce este cu adevărat important. Făceam revista presei, care ajungea și la Ministerul Britanic de Externe, a declarat Raluca Brăgărea, adăugând, ulterior, că un alt aspect esențial în activitatea sa a fost reprezentat de cultivarea constantă a unei relații profesionale, oneste cu jurnaliștii. Totodată, ca Head of Communication, Brăgărea făcea speech writing pentru ambasadori. „Am făcut speech writing pentru patru ambasadori. De fapt, speaking points. Nu erau speech-uri din acelea gen cearceaf. Am preferat ca ambasadorii să citească mai puțin și să aibă contact vizual și interacțiune cu audiența. Făceam role-playing cu ambasadorii, eu jucând rolul jurnalistului. Contactul vizual este și va fi mereu important în retorica discursului, a explicat Raluca Brăgărea, care, în calitatea sa de Head of Communication la Ambasada Marii Britanii din București, a lucrat cu patru ambasadori.

„Este foarte important să știi să fii un team leader

În aceeași ordine de idei, invitata „Conversațiilor formative” a vorbit despre importanța managementului de echipă. „Este foarte important să știi să fii un team leader. Eu am introdus programul de leadership în Ambasadă, am inspirat și alte secții din Ambasadă să facă asta, a declarat Raluca Brăgărea. De altfel, lect. univ. dr. Costel Coroban a cunoscut-o pe aceasta chiar în timpul în care el a fost stagiar la Ambasada Marii Britanii din București, în 2011. „Raluca a fost un lider, nu un șef. Eu așa am cunoscut-o, a declarat Costel Coroban.

Nu mai puțin important, specialista în comunicare a vorbit și despre organizarea de evenimente pe care o presupunea activitatea sa în Ambasadă. Raluca Brăgărea a menționat că se ocupa, printre altele, de vizitele oficiale ale Prințului Charles în România, care erau de o complexitate maximă”. Un eveniment cu totul deosebit de care își aduce aminte este Summit-ul NATO de la București, din 2008. În acel context, s-a ocupat și de press court-ul premierului britanic Gordon Brown. „Summit-ul a debutat prost pentru mine și pentru un jurnalist britanic. După ce am preluat jurnaliștii britanici de la aeroport, microbuzul cu care mergeam a făcut accident, iar jurnalistul a avut o fractură, am ajuns cu el la spital, și-a amintit Brăgărea, subliniind că a mers la spital cu ziaristul pentru că a vrut să se asigure că acesta este bine tratat, este în afara oricărui pericol, iar starea lui de sănătate se ameliorează.

Brexit-ul, motivul plecării de la Ambasada Marii Britanii

Raluca Brăgărea a mărturisit și că decizia sa de a pleca de la Ambasada Marii Britanii a venit ca urmare a Brexit-ului. „S-a întâmplat Brexit-ul și mi-am dat seama că valorile mele nu mai rezonează de niciun fel cu cele ale Guvernului Marii Britanii, a declarat fostul Head of Communication. Brăgărea le-a povestit studenților, masteranzilor și profesorilor prezenți la „Conversațiile formative” că își amintește perfect de primele 12 ore care au urmat după anunțarea rezultatelor referendumului prin care Regatul Unit a părăsit UE. „Criza cea mai mare a fost criza Brexit-ului. Nu știam ce să spunem. A fost un șoc, sondajele arătau că referendumul va fi respins”, a afirmat Brăgărea, cu o mențiune foarte importantă, anume aceea că, în calitate de Head of Communication, a ales să răspundă jurnaliștilor care cereau reacții că nu știe ce să declare, considerând că acest „nu știu” a fost, în acel context, cel mai onest răspuns.

După ce a plecat de la Ambasada Marii Britanii din București, Raluca Brăgărea a lucrat, pentru o perioadă, la Reprezentanța Comisiei Europene în România. Ulterior, și-a luat o pauză de un an, așa-numitul an sabatic. „Recomand asta tuturor! Am învățat să iau decizii care pot părea controversate în peisajul românesc (n. r. precum anul sabatic). Am învățat să nu pun munca pe primul loc. Trebuie să mă pun pe mine și sănătatea mea. Am învățat să caut mereu mentori, a declarat Raluca Brăgărea, precizând că doi dintre oamenii pe care îi urmărește și îi admiră sunt judecătorul Cristi Danileț, pentru că a fondat Asociația VeDem Just, care face advocacy pentru introducerea educației juridice în gimnaziu, și Valeriu Nicolae, pentru că, de peste 10 ani, ajută familiile nevoiașe din Ferentari.

„Un minus mare este acela că pe zona de lobby nu există reglementare

În prezent, Raluca Brăgărea este consultant în relații guvernamentale. Sunt foarte multe zone gri în lobby. Un minus mare este acela că pe zona de lobby nu există reglementare. Ar trebui să existe niște parametri operaționali pentru industria de lobbby. Lobby se face în toate țările, a explicat Brăgărea. Întrebată, în contextul evenimentului de la Științe ale comunicării UOC, care este – pentru un specialist – limita de a acționa în domeniul lobby-ului, aceasta a răspuns: „În lobby, limita e cea a valorilor personale, individuale. Acolo unde, de exemplu, îți dai seama că nu ai putea spune familiei că lucrezi pentru un client anume, pentru că îți e rușine”. În prezent, în România, asociațiile din domeniu fac lobby pentru adoptarea unei legi a a lobby-ului, care să reglementeze această zonă și să prevadă foarte clar care este granița dintre lobby și situațiile de corupție.

Întâlnirile „Conversații formative” au debutat la Specializarea Jurnalism în anul 2016 și își propun să intermedieze dialogul între profesioniștii din domeniul comunicării și studenții și masteranzii care urmează programele de studii în Științele comunicării, UOC.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.