Studenți ai Specializării Jurnalism UOC, alături de veterani ai presei de la Financial Times și Associated Press, la a treia ediția a Atelierului de jurnalism organizat de Rațiu Forum

Andreea Chițu și Adrian Anton, studenți în anul II, respectiv anul I la Specializarea Jurnalism din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, au participat, săptămâna trecută, la un Atelier de jurnalism organizat de Rațiu Forum, la Turda. Evenimentul, ajuns la a treia ediție, a fost dedicat tinerilor jurnaliști și a reunit, alături de debutanții în presă, mai mulți ziariști români, dar şi străini cu experiență, profesioniști în domeniul mass-media a căror muncă a avut și are în continuare ecouri în societate. Astfel, la atelier au participat John Lloyd (editor Financial Times), Alison Mutler (Universul.net), Wojciech Przybylski (redactor-șef la Visegrad Insight), Peter Erdelyi (editor la 444.hu), profesorul Dennis Deletant (University College London), istoric britanic specialist în istoria României, Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Diana Oncioiu (jurnalist Să fie Lumină și Dela0.ro), Emilia Șercan (lect. univ. dr. la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării din cadrul Universității din București) și Mircea Barbu (jurnalist independent). La atelier a fost prezent și Nicolae Rațiu, fiul marelui om politic Ion Rațiu, acela care, referindu-se la democrație, declara: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”.  Nicolae Rațiu este președintele Centrului Rațiu pentru Democrație.

„Cenzura impusă de proprietarii de mass-media și banii politici care provoacă o autocenzură a jurnaliștilor sunt larg răspândite”

În deschiderea evenimentului de la Turda, Nicolae Rațiu a ținut un discurs despre democrație și despre rolul mass-media: „Libertatea presei este amenințată la nivel mondial și, cu siguranță, România nu face excepție. Cenzura impusă de proprietarii de mass-media, moguli și banii politici care provoacă o autocenzură a jurnaliștilor sunt larg răspândite și a stins aproape în întregime orice speranță la reportaje independente. Acest program poate schimba viețile jurnaliștilor tineri”, a declarat acesta.

Atelierul de lucru a fost condus de John Lloyd, co-fondatorul Institutului Reuters pentru Jurnalism Oxford și editor colaborator la Financial Times. Acesta a vorbit despre situația din Ucraina, dar și despre rolul jurnalistului în astfel de momente critice, care pun în pericol atât spațiul în care trăim, cât și pe noi, ca oameni: „Rusia lui Putin nu este Uniunea Sovietică. Zelenski este cel mai popular președinte în ziua de azi, să sperăm că va ajunge la o înțelegere cu Kremlinul. Jurnaliștii nu sunt suficienți singuri, ei depind de o societate activă”.

Peter Erdelyiaprecizat, în contextul evenimentului, că, spre deosebire de un om care lucrează în alt domeniu, un jurnalist este dispus să sacrifice cel puțin patru ore pe zi pentru a căuta informații care să îl ajute pe el, dar și pe consumatorii de media să privească și dincolo de lucrurile care apar inițial în presă.

Wojciech Przybylski de la Visegrad Insight a făcut referire la media și la politica din Polonia: „Guvernul a distrus presa, acționariatul și televiziunile independente poloneze”, a declarat acesta. Tot legat de presă, dar de data aceasta referitor la presa din Rusia, redactorul-șef de la Visegrad Insight a explicat că, în opinia sa, nu rușii sunt de vină pentru dezinformarea de care suferă, ci conducerea politică, cea care i-a privat de toate mijloacele de interacțiune cu media, dar că, chiar și așa, oamenii încă aleg să comunice între ei.

„GDPR-ul este o armă prin care se blochează, în mod abuziv, accesul la informații”

Jurnalistele Emilia Șercan și Diana Oncioiu au vorbit, în cadrul atelierului, despre importanța Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Accesul la cerere, în privința informațiilor de interes public, este chiar o problemă în România”, a declarat Emilia Șercan, jurnalistă cunoscută de public mai ales pentru dezvăluirile privind plagiatele unor oameni politici. Cele două jurnaliste au explicat cum invocă instituțiile publice Regulamentul General de Protecția Datelor (RGPD) atunci când refuză să dea curs unei solicitări formulate în baza Legii544, Emilia Șercan declarând, în acest sens, că „GDPR-ul este o armă prin care se blochează, în mod abuziv, accesul la informații”.

Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigații Media, prezent la atelier prin intermediul unui apel video – dată fiind infectarea sa cu SARS-CoV-2 -, a vorbit despre corupția din media și despre cum afectează banii publici pe care partidele îi folosesc în campanii electorale presa din România.

„Internetul este fantastic, dar este și un demon”

De-a lungul celor două zile ale atelierului organizat de Rațiu Forum, cei prezenți au discutat și despre importanța Internetului ca sursă de documentare și de informare. Alison Mutler este jurnalistă pe secțiunea de limba engleză la Universul.net. Aceasta s-a declarat fascinată de tot ce este pus la dispoziție pe Internet, dar a atras atenția asupra faptului că unele dintre conținuturile care circulă în acest mediu pot fi periculoase: „Internetul este fantastic, dar este și un demon”, a declarat aceasta.

Prezent la eveniment, jurnalistul independent Mircea Barbu, care a relatat de pe frontul din Ucraina, a vorbit despre un subiect extrem de delicat în această perioadă, anume prezența jurnaliștilor în zonele de conflict: „Le este frică (n. r. jurnaliștilor care transmit de la fața locului, din Ucraina) să nu le fie distrusă camera, să fie bătuți, răpiți, sau mai rău”. În acest sens,Barbu a declarat că jurnaliștii trebuie să fie pregătiți întotdeauna pentru ce ar putea să urmeze: „Sper la ce este mai bine și mă pregătesc de ce este mai rău”.

«Presa capturată»  va deveni din ce în ce mai puțin reprezentativă în Europa, dacă  astfel de schimburi  de expertiză și colaborări vor fi facilitate la nivel național și internațional”

La finalul Atelierului de Jurnalism, Diana Oncioiu a mărturisit că, pentru ea, evenimentul organizat de Rațiu Forum a fost ca o gură de aer. „Ajută întotdeauna orice schimb de idei, orice dezbatere pe teme delicate între oameni cu background diferit, cu viziuni diferite. Ajută în primul rând la identificat soluții și cred că acesta e cel mai mare succes al întâlnirii. Sper că v-a ajutat să vă faceți auziți. Întâlnirile acestea nu sunt doar pentru ca voi să învățați de la noi, ci și pentru ca noi să învățăm de la voi”, a afirmat jurnalista de la Să fie lumină.

La rândul său, Nicolae Rațiu, președintele Centrului Rațiu pentru Democrație, a subliniat, la finalul evenimentului de la Turda, că centrul pe care îl conduce va susține în continuare programe care își propun să crească gradul de conștientizare a jurnaliștilor cu privire la amenințările la adresa libertății presei. „Susținem în mod special jurnalismul de investigație prin Premiul nostru anual pentru Jurnalism Ion Rațiu și prin atelierele noastre regulate de mentorat în jurnalism pentru a oferi îndrumări și instrumente pentru supraviețuire”, a menționat Nicolae Rațiu.

Nu mai puțin important, Alis Costescu, coordonatoarea proiectului Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști derulat de Rațiu Forum a declarat, la rândul său: „Invitații au acoperit excelent problemele actuale cu care presa se confruntă. «Presa capturată»  va deveni din ce în ce mai puțin reprezentativă în Europa, dacă  astfel de schimburi  de expertiză și colaborări vor fi facilitate la nivel național și internațional”.

Sunt studentă în anul II la Jurnalism și consider că participarea mea la acest Atelier de Jurnalism derulat de Rațiu Forum mă va ajuta, pe viitor, în formarea unei viziuni bine conturate asupra domeniului în care îmi doresc să activez. Am înțeles că nu trebuie să menționez de ce am nevoie de o informație, la ce o folosesc, atâta timp cât este o informație de interes public. O solicit pentru că am voie.

Colegul meu de specializare, Adrian Anton, îmi împărtășește opinia: „Ca student în anul I, mi-au captivat atenția prezentările pe care le-au avut invitații, deoarece au abordat subiecte delicate precum problemele de care suferă presa românească, dar și cea internațională. Pot spune că m-au pus pe gânduri discuțiile lor, încât să realizez că media dispune de foarte multe provocări pentru jurnaliști”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.