Arianna VOINEA
Andreea FLORICU
Echipa de la Științe ale comunicării din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a organizat, la finalul săptămânii trecute, o nouă întâlnire din seria „Conversațiilor formative”, întâlnire care a avut-o ca invitată pe jurnalista Sînziana Ionescu. Ziarista are o carieră de peste 25 de ani în presa scrisă și face parte din echipa ce coordonează rețeaua națională de corespondenți ai cotidianului „Adevărul”. De asemenea, realizează, săptămânal, emisiunea „Mozaic”, la postul local de televiziune Dobrogea TV. La eveniment au participat studenți din anii I și II ai Specializării Jurnalism, masteranzi din anul I de la programul Relații publice și dezvoltare interculturală, precum și cadre didactice de la Științe ale comunicării – UOC: conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Bafană, lect. univ. dr. Ada Codău, lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu.
„Nu pentru aplauze ne facem noi meseria”
Sînziana Ionescu le-a povestit studenților și masteranzilor prezenți la eveniment despre începuturile sale în presă. A debutat în anul 1995, la ziarul local „Cuget liber”, acolo unde a scris timp de 7 ani. Atunci când a plecat, ocupa poziția de redactor-șef adjunct. „Am început presa în altă viață, în altă lume. Când am început eu să lucrez în presă, în România nu exista Internet”, a declarat Sînziana Ionescu. Aceasta a subliniat că, deși la ora actuală există altă dinamică în presă, ritmul fiind mult am intens, mai alert, jurnalistul devenind el însuși o microredacție, jucând, de foarte multe ori, și rolul fotoreporterului, omul de la care pornește informația, adică ziaristul, nu va putea fi înlocuit niciodată.
După experiența „Cuget liber”, pentru Sînziana Ionescu a urmat ziarul național „Adevărul”, acolo unde scrie și în prezent. La publicaţia centrală, jurnalista a debutat cu o deschidere de ediţie referitoare la palmierii plantaţi în staţiunea Mamaia, pe vremea fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, atunci când ministru al Turismului era Dan Matei Agathon. Palmierii din Mamaia s-au ofilit la doar câteva zile de la plantare. Un alt material pe care Sînziana l-a semnat în cotidianul „Adevărul” a fost despre românii care încep să-și petreacă timpul liber pe litoralul bulgăresc. Textul său a avut parte și de reacții negative din partea cititorilor, a povestit Sînziana Ionescu, deoarece ideea de litoral bulgăresc nu era prea populară în 2001. Ziarista a afirmat că este normal ca orice știre să aibă și critici din partea cititorilor. „Nu pentru aplauze ne facem noi meseria. Nu trebuie negat nimic. Nici dacă este bine, nici dacă este rău”, a declarat invitata „Conversațiilor formative”.
„Să trăim pentru a povesti, fără să ne punem noi pe un piedestal”
Cel mai probabil, pentru studenții și masteranzii prezenți, cea mai interesantă parte a evenimentului care a avut-o ca invitată pe Sînziana Ionescu a fost cea referitoare la experiența sa de jurnalist în Afganistan, la sfârșitul lunii noiembrie 2003. Călătoria a debutat prost pentru ea, pentru că bagajul său a fost pierdut (și niciodată recuperat) de compania aeriană cu care a zburat. Mai mult, a ajuns în Afganistan cu o zi mai târziu decât restul delegației de jurnaliști, iar asta tot din cauza companiei aeriene. În bagajul său se aflau bocancii de care avea nevoie la baza militară, jachete cu print de camuflaj, dar și elemente de îmbrăcăminte necesare pentru cultura în care avea să pășească. În Afganistan, a povestit Sînziana, femeia este inferioară bărbatului, iar potrivit culturii, era nevoită să poarte burka, un veșmânt exterior care acoperă trupul și chipul femeilor în totalitate.
Sînziana Ionescu a făcut parte dintr-o delegație de 12 jurnaliști din Europa, prezenți în Afganistan pentru a vedea cum se desfășoară operațiunile de menținere a păcii. Important de menționat e faptul că a fost singurul jurnalist român care a făcut parte din delegație și, de asemenea, singura femeie din grupul de 12 ziariști.
Despre experiența în Afganistan, jurnalista de la „Adevărul” a povestit că s-a confruntat cu o climă nemaiîntâlnită până atunci – ziua 40+ grade Celsius, iar seara -30 de grade -, a trebuit să poarte în permanență cască și vestă antiglonț, a dormit în corturi și s-a aflat foarte aproape de explozii care au zguduit pământul de sub picioarele jurnaliștilor. „Atunci când deasupra capului tău cad bombe, realizezi cât de prețioasă e viața”, a declarat jurnalista.
În ultima zi a vizitei lor de documentare în Afganistan, jurnaliștii au participat la o întrevedere cu președintele de atunci al Afganistanului, Hamid Karzai. Sînziana Ionescu se afla chiar în fața Palatului Prezidențial când rebelii au deschis focul, atacând Ministerul de Justiție, situat chiar lângă Palat. Jurnaliștii au sărit din mașină și s-au aruncat într-o groapă de doi metri pentru a se proteja de gloanțele care le zburau deasupra capului. După ce atacul a încetat, jurnaliștii au fost primiți de președinte, care a încercat să explice cât mai bine posibil situația în care țara sa se afla. „Am fost fericiți că am ajuns într-un loc la capătul lumii și am stat de vorbă cu cel mai important om de acolo”, a declarat jurnalista „Adevărul”, adăugând: „După momentul Afganistan, am învățat să cer mai mult de la viață și pentru mine”.
Întrebată de studenții de la Jurnalism dacă ar repeta experiența într-o zonă de conflict, Sînziana Ionescu a răspuns cu un categoric „da”, menționând că ar fi regretat toată viața dacă ar fi refuzat să meargă în Afganistan. La finalul evenimentului, jurnalista i-a sfătuit pe studenții de la Jurnalism să profite cât mai mult de perioada studenției, i-a îndemnat să nu se teamă niciodată de jurnaliștii mai mari, mai experimentați, subliniind: „Schimbarea începe cu voi. Să trăim pentru a povesti, fără să ne punem noi pe un piedestal”.
Editor: Ada Codău