„Putinismul n-a apărut din spuma mării, ca Venus. El e în imaginarul colectiv. Fără sprijin, nu ar exista”

Denisa PARTEBUNĂ

Studenții din anul I ai Specializării Jurnalism din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța au participat, recent, la dezbaterea „Putinismul, barbaria ca politică de stat”, avându-l ca invitat pe profesorul Ioan Stanomir. Evenimentul nu s-a constituit într-o conferință clasică, ci într-un dialog, pe de o parte, între Ioan Stanomir și prodecanul Facultății de Istorie și Științe politice a UOC, conf. univ. dr. Daniel Citirigă, și, de cealaltă parte, între Ioan Stanomir și studenții, profesorii, constănțenii participanți la dezbatere, în Sala Senatului, acolo unde a avut loc acțiunea.

Încă de la debutul evenimentului, Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București, a ținut să facă o descriere a Rusiei așa cum se vede aceasta în viziunea sa de istoric: „Rusia este un stat cleptocratic, unde se adună averi fabuloase sfidând orice lege și transparența. Rusia este un stat al serviciilor secrete și un stat imperialist. Rusia de azi reprezintă cam ce reprezenta Imperiul Rus în secolul XIX”, a declarat Stanomir, adăugând, ulterior, că Federația Rusă este un imperiu din punct de vedere teritorial și etnic, dar și un stat care practică agresiunea și barbaria. O mențiune importantă pe care politologul a ținut să o facă a fost aceea că „există și Rusia care nu aderă la aceste valori (n.r. cleptocrație, imperialism, agresiune, barbarie), dar (n. r. oamenii) fie sunt omorâți, fie se autoexilează”.

Ioan Stanomir a catalogat tezele potrivit cărora Rusia ar fi fost provocată pentru a începe războiul din Ucraina ca fiind seducătoare, dar perverse: „Că Rusia ar fi fost provocată este o teză seducătoare cu un singur amendament: Putin nu s-a referit doar la Ucraina, ci la toată Europa Centrală și de Est privind retragerea NATO”, a declarat profesorul, precizând și că cei care fac apel la astfel de argumente uită voința popoarelor din Europa Centrală și de Est. „Dacă privim la acest tip de argument, ar însemna că Rusia are drept de veto în regiune. E important să ai un dialog cu Rusia, dar dacă aceste popoare și-au dorit libertatea ce era să facă Occidentul, să le închidă ușile?!?”, a atras atenția Stanomir.

„Federația Rusă nu mai are aparatul de propagandă al comunismului internațional”

În aceeași ordine de idei, Ioan Stanomir a făcut un demers istoric, amintind că „cele mai teribile crime, istoricește vorbind, Federația Rusă le-a făcut împotriva popoarelor slave: Polonia și Ucraina. Federația Rusă de acum nu acționează diferit față de Uniunea Sovietică. Dar nu mai are aparatul de propagandă al comunismului internațional. Calcă pe urmele lui Hitler”, a declarat invitatul UOC.

Adrian Anton, student în anul I la Jurnalism, l-a întrebat pe politologul Ioan Stanomir dacă el presupune că Vladimir Putin, președintele Rusiei, plătește pentru propagandă sau dacă, din contră, cei care fac propagandă pentru războiul din Ucraina „sunt doar niște idioți utili”. Răspunsul acestuia a fost că „Putin se bucură de o popularitate reală, nu trebuie să plătească. E un fenomen de interdependență. Națiunea rusă este captiva lui Putin, dar este și complicea lui”.

Totodată, profesorul a explicat și că violența conflictului din Ucraina este cauzată și de ceea ce el a numit îndoctrinarea rușilor privind identitatea națională, în sensul că rușii au fost mereu convinși că au un destin special. „Rușii au un mesianism, dar au și scriitori care se îndoiesc de destinul lor providențial”, a declarat politologul.

„Dacă națiunea rusă va dori în continuarea un imperiu, va plăti prețul: izolarea”

Nu mai puțin important, Ioan Stanomir a subliniat că, fără susținere, fără adepți, putinismul nu ar exista: „Din păcate, putinismul nu a apărut din spuma mării, ca Venus. El e în imaginarul colectiv. Fără sprijin, nu ar exista”. Întrebat când anume estimează că războiul din Ucraina se va sfârși, profesorul a mărturisit că nu se poate hazarda într-un domeniu al speculațiilor, dar a menționat că „dacă națiunea rusă va dori în continuarea un imperiu, va plăti prețul: izolarea”.

Editor: Ada CODĂU

Foto: Petruț IACOB

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.