Ana POPA
Studenții și masteranzii în domeniul Științe ale comunicării din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) au participat, pe 15 și 16 aprilie, la ediția din acest an a Sesiunii de comunicări științifice a studenților, masteranzilor și doctoranzilor organizate în cadrul Departamentului de Limbi și literaturi moderne și Științele comunicării – Facultatea de Litere UOC. Sesiunea de comunicări – intitulată Tendințe actuale în jurnalism, relații publice, publicitate și comunicare interculturală – a fost organizată pe patru secțiuni, moderate de către cadrele didactice de la Științele ale comunicării UOC: conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Bafană, lect. univ. dr. Ada Codău și lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu.
Primele două secțiuni s-au desfășurat pe 15 aprilie, în format fizic, în Sala Multimedia2: Noi forme de producție de conținut jurnalistic, interes public vs. interes privat, informare și (dez)informare, moderată de lect. univ. dr. Ada Codău și lect. univ. dr. Valentin Vanghelescuși Comunicare persuasivă: relații publice și publicitate, moderată de lect. univ. dr. Mariana Bafană.
Alături de studenții din anul III și masteranzii din anul II, care și-au prezentat lucrările de licență, respectiv disertație, la eveniment au participat și studenții din anul I ai Specializării Jurnalism.În deschiderea ediției din acest an a sesiunii de comunicări, coordonatorul Specializării Jurnalism din cadrul UOC, lect. univ. dr. Mariana Bafană, le-a adresat tuturor câteva cuvinte: „Dragi, studenți, deschidem, astăzi, o nouă sesiune de comunicări științifice, cu lucrări interesante, chiar ambițioase, aș spune. Sunt comunicări, cercetări valoroase, de actualitate, de maximă importanță, având în vedere și contextul crizei multiple în care ne aflăm. Subiecte din viața socială, culturală, dar și politică. Prin intermediul acestor lucrări din jurnalism, relații publice și publicitate vom vedea ce înseamnă un aparat științific, metodologii de cercetare, corpusuri bine delimitate, dar și cum se infirmă sau confirmă anumite ipoteze prin studiile de caz. Vă dorim succes în prezentare, iar studenților din anul I, pe care îi văd aici – au venit să vă susțină -, le dorim să fie inspirați și motivați de aceste lucrări”, a declarat cadrul didactic.
Secțiunile au cuprins subiecte precum cyberbullying-ul, derapajele în comunicarea publică în contextul războiului din Ucraina, dezinformarea în contextul pandemiei, producția de conținut din presa digitală sportivă & infotainment-ul, podcast-ul quality și podcast-uri realizate de către comedianții de stand-up, dar și teme privind relațiile publice și comunicarea online în instituțiile publice, marketing digital, comunicare internă în organizații, retorica modei & ecou în mass-media și strategii de promovare pe rețelele sociale în perioadă de criză multiplă.
Lucrările prezentate în prima zi a evenimentului și coordonate de conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ dr. Mariana Bafană, lect. univ. dr. Ada Codău și lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu au fost: Andreea CABASON – „Limitele libertății de exprimare în contextul cyberbullying-ului. Studiu de caz: RB”, Andreea MARIN – „Derapaje în comunicarea publică în contextul crizei generate de război”, Andreea MÎNZĂȚEANU – „Dezinformarea în context pandemic”, Andrei GHERGUȚ – ,,Podcast-ul quality în România. Studiu de caz: «On the record»”, Paris RAFTI – ,,Producția de conținut în presa digitală sportivă. Studiu de caz: Digi Sport”, Ștefania TURIȚĂ – „Producții românești de podcast-uri realizate de către comedianții de stand-up”. Aceste prezentări au avut loc în primul panel. În ceea ce privește al doilea panel, și-au prezentat cercetările: Cătălina CRĂCIUN – „Relațiile publice online ale administrației publice din Buzău”, Alina IORDAN – „Comunicarea publică a instituțiilor universitare din Constanța”, Mihaela UNGUREANU – „Comunicarea publică la nivel local, cooperare și conflict pentru turismul dobrogean”, Eliza IOSIF – „Comunicarea internă în organizații și canalele de comunicare internă”, Luiza MIRCICĂ – ,,Strategii creative de promovare pe rețelele sociale în perioadă de criză multiplă”, Beatrice TRUȘCĂ – „Retorica modei, între inspirație și însușire, identitate semică și ecou în mass-media”, Marian IONESCU – „Contribuția platformei TikTok în era marketingului digital” și Antonia DRĂGAN – ,,Influențare și practici de promovare în marketingul digital”.
Comunicare, relații publice și interculturalitate
Secțiunile Comunicare și relații publice și Comunicare și interculturalitate s-au desfășurat pe 16 aprilie, online, pe platforma Microsoft Teams și au fost moderate de conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatorului programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală. Cercetările prezentate au fost coordonate conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ lect. univ. dr. Ada Codău, lect. univ. dr. Costel Coroban şiconf. univ. dr. Cristina Dafinoiu: Corina DRUG – „Comunicarea de criză. Tipuri de criză și strategii de comunicare”, Petruț IACOB – „Jurnalism și ⁄ sau relații publice”, Diana MAXIMIUC – „Comunicarea între administrație locală și publicurile sale”, Claudia HOTNOG – „Comunicare și agendă publică. Rolul instituțiilor locale”, Andra COJOCEA – „Studiu asupra fenomenului de șoc cultural din mobilitatea ERASMUS”, Oana MOLNAR – „Conflictul între generații. Valorizarea tradițiilor”, Diana ȘERBĂNESCU – „Tradiția mărțișorului în Dobrogea”, Bianca FLOREA – „Schimbări generaționale din punct de vedere ocupațional”, Sara TRAJCHEVSKA – „Șocul cultural și comunicarea interculturală în emigrarea din Balcani”, Gabriela SLIVCA – „Amprenta culturală în universul maternal. România vs. UK” și Ioana BĂRBULICEANU – „Perspective psihologice și interculturale asupra deciziei vaccinării în România”.