„Abia așteptam să îmi cunosc colegii și să îi strâng în brațe. Am fost plăcut surprinsă de modul în care profesorii ne-au primit, cu zâmbetul pe buze și bucuroși să ne cunoască”

Bianca MIHAI

Cristian STAMBULI

România a intrat în stare de urgență pe 16 martie 2020. Acest lucru a impus o serie de restricții, printre care implementarea desfășurării activităților universitare și preuniversitare în regim online. După exact doi ani, odată cu ridicarea restricțiilor, toți elevii și studenții s-au întors în sălile de curs. Ce înseamnă pentru studenți revenirea la cursurile în format fizic? Cum au primit vestea? Cum s-au acomodat? Au avut emoții? Sunt entuziasmați? Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, am stat de vorbă cu mai mulți studenți ai Universității „Ovidius” din Constanța (UOC).

Andrei Ciobanu, student în anul I la Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism, dar și la Facultatea de Teologie, se declară foarte încântat de revenirea la facultate în format fizic: „După mai bine de doi ani în care, cu intermitențe, am învățat fizic și online la liceu și un semestru exclusiv online la facultate, am primit cu mare bucurie vestea mult așteptată de mulți dintre noi, aceea că vom începe facultatea în format fizic. La început, m-am gândit că îmi va fi greu să mă acomodez cu noul program, astfel încât să îmi fac timp atât pentru cursuri, cât și pentru dezvoltarea mea profesională, dar și personală. Când am intrat pentru prima dată în sala de curs aveam o privire pierdută, văzând noi fețe. E alt aspect decât cel de acasă, de pe monitorul calculatorului. Toate emoțiile s-au risipit însă când am luat parte la primele cursuri și m-am bucurat enorm că am creat o legătură benefică cu colegii și profesorii”, mărturisește Andrei.

Gabriela Strechie, studentă în anul I la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Specializarea Asistență Socială, consideră că această revenire îi este favorabilă: „De când am început cursurile fizic, simt că mă pot concentra mult mai ușor, înțeleg altfel informațiile pe care profesorii ni le predau și, în plus, reușesc să mă mă concentrez mult mai bine pe ceea ce am de făcut. În online nu reușeam mereu să mă concentrez, mă lăsam cu ușurință distrasă de orice se întâmpla în jurul meu”.

Miruna-Elena Petculesc este studentă în anul III la Facultatea de Drept și Științe Administrative, Specializarea Administrație Publică. Miruna susține că a început să fie mai atentă și mai implicată odată cu revenirea la cursuri în format fizic: „În legătură cu începerea facultății în regim fizic, am o părere foarte bună, în afara faptului că a fost cam din scurt. De la început am considerat că, mergând la facultate, pot fi mult mai atentă la cursuri, pot înțelege mai bine, iar relația profesor-student e diferită. Nu se compară cursurile online cu prezența fizică la facultate. Mai ales că la facultate putem să socializăm, să ieșim din cotidian, iar starea de spirit se îmbunătățește. Un exemplu concert din viața mea în legătură cu această experiență online, este că eu obișnuiam sa pornesc camera și să nu vorbesc, pentru că îmi displăcea, devenisem anxioasă și îmi pierdeam repede răbdarea, nu mai aveam starea necesară pentru a asculta și nu mai suportam să stau nici două ore pe scaun în fața ecranului. Perioada asta a avut un efect negativ asupra mea, iar în viața reală, fiind pusă în fața faptului împlinit, sunt diferită: răspund la ore, îmi dau cu părerea, nu mai sunt atât de rușinoasă”, ne-a explicat Miruna.

Andreea Floricu, studentă în anul I la Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism, vede începerea cursurilor universitare în format fizic ca pe un prilej bun de socializare: „Revenirea la cursuri în format fizic este, într-adevăr, ceva special. Îmi era foarte dor să socializez. Abia așteptam să îmi cunosc colegii și să îi strâng în brațe. Am fost plăcut surprinsă de modul în care profesorii ne-au primit, cu zâmbetul pe buze și bucuroși să ne cunoască”, a declarat tânăra student în domeniul Științe ale comunicării.

George Vasilca, student în anul III la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Specializarea Agricultură, a declarat că de când merge fizic la cursuri se simte student în adevăratul sens al cuvântului: „Deşi din punctul meu de vedere decizia a fost una bruscă, pot spune că acum, de când facultatea a reînceput în format fizic, mă simt «mai student». Faptul că mă întâlnesc constant cu profesorii și colegii mei şi că văd grupuri numeroase de studenți adunați în curtea universității, pe holuri, în timp ce se relaxează sau pur și simplu stau de vorbă, aşteptând începerea cursurilor conteză enorm. Fie că sunt de la Medicină, Drept, Agricultură sau Litere, este – cu siguranță – o gură de aer proaspăt ce vine după atâta timp în care pericolul pandemiei ne-a amenințat şi ne-a shimbat viețile”, a declarat George. Studentul de la Științe ale Naturii a adăugat că, de când frecventează cursurile în format fizic, simte că face parte din comunitatea UOC într-o mai mare măsură decât înainte.

Din momentul revenirii în format fizic la școală, profit din plin de experiența de student”

Alexandra Vechiu vine din Brăila și studiază Jurnalism la UOC: „Am sperat mult timp la revenirea cursurilor în format fizic și sunt mai mult decât entuziasmată că am scăpat de rutina școlii online care, sinceră să fiu, începea să devină din ce în ce mai obositoare. Mi se părea că orele treceau mai greu, iar la sfârșitul zilei aveam, uneori, dureri de cap și stări de oboseală. Mi-am dorit să-mi cunosc noii colegi și noii profesori dincolo de imaginea unui ecran. Îmi era dor să comunic mai îndeaproape cu oameni, mai ales cu cei de vârsta mea pentru ca împărtășim trăiri asemănătoare. Din momentul revenirii în format fizic la școală, profit din plin de experiența de student”, a explicat Alexandra.

Roxana Gavrilă este studentă în anul I la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă din cadrul UOC și este depărere că viața ei de studentă a debutat, cu adevărat, odată cu începerea cursurilor în format fizic: „Sunt de părere că odată cu luna martie a început cu adevărat viața mea de studentă. Îmi place foarte mult la facultate, mi se pare o atmosferă unică. Nu se compară cu cea de liceu sau școală, este ceva diferit și greu de explicat în cuvinte. Este mult mai plăcut să interacționez cu colegii, pot chiar să leg prietenii. Sunt de părere că prieteniile din facultate vor fi de durată, pentru că sunt lipsite de interese ascunse”.

Bogdan Moisii Ioan, student în anul IV la Facultatea de Teologie, are argumente pro și contra subiectului în discuție: „În ceea ce privește revenirea la cursuri în format fizic, am argumente pro și contra. Pe de-o parte, mi se pare mai bine fizic pentru că reușesc să mă concentrez mai ușor, în timp ce în online îmi era destul de greu să fiu atent la ceea ce aveam de făcut. Pe de altă parte, nu am fost de acord cu această chemare bruscă la facultate, pentru că toți studenții care aveau locuri de muncă se descurcau în online și cu munca, dar au fost nevoiți, odată cu începerea în regim fizic, să renunțe la job-urile pe care le aveau, deci să renunțe implicit la un venit. În plus, nu cred că ni s-a dat timp suficient să ne căutăm cazare”,  a declarat tânărul.

Alma Parască este studentă în anul II la Facultatea de Arte, Specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și susține că se bucură să vadă holurile campusului populate și de studenții altor facultăți. Asta pentru că ea și colegii săi au susținut anumite cursuri și ateliere de Artă și în format fizic, în perioada restricțiilor, dat fiind specificul profilului pe care îl urmează. „Fiind studentă la Facultatea de Arte, am făcut cursuri hibrid pe aproape toată durata carantinei. Atât eu, cât și colegii mei, ne simțeam de parcă întreaga universitate ne aparținea. Doar noi cutreieram holurile, stăteam de vorbă pe băncile de afară și luam masa la cantină. Brusc, holul, parcul și cantina au devenit populate de tineri, iar universitatea pare vie. Ceea ce era pustiu este acum aglomerat. Mă bucur că îmi pot întâlni prietenii în pauze, însă trebuie să recunosc că încă trebuie să mă obișnuiesc cu faptul că există și alți studenți în campus. Noua ambianță îndeamnă spre socializare și conexiuni interumane. Nu mă mai simt izolată de lumea din jur și pot spune că simt, în sfârșit, că fac parte dintr-o comunitate reală”, a mărturisit tânăra artistă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.