Jurnaliștii celebrează, azi, Ziua Mondială a Libertății Presei

Laura VIȘENESCU

UPDATE:

Conform raportului Reporters sans frontieres (RSF) de anul acesta, România ocupă poziția 56 în clasamentul libertății presei în lume, coborând opt poziții față de anul anterior. Raportul RSF menționează, despre România, că diversitatea sa mediatică este de lăudat, producând investigații puternice de interes public, însă există presiune din partea proprietarilor și lipsă de transparență în finanțe, împiedicând fiabilitatea informațiilor. Printul este în descreștere, pe când media în online, radioul și televiziunea înregistrează creșteri de trafic și audiență. „Alegerile editoriale sunt des influențate de interesele proprietarilor, transformând presa într-un instrument de propagandă”, se precizează în raportul RSF.

În ceea ce privește cadrul legal, deși România are o legislație care protejează libertatea de exprimare și presa și se aliniază la standardele europene, chiar la nivel constituțional, aceasta este aplicată insuficient.

Din punct de vedere economic, mecanismele de finanțare media sunt – de cele mai multe ori – opace și chiar corupte. La nivel socio-cultural, „jurnaliștii care servesc interesul public se confruntă cu o competiție din partea campaniilor care dezinformează, conduse de câțiva politicieni și unele media, mai ales în contextul pandemiei Covid-19. Anumite categorii ale  populație au tendința de a  înclina spre dezinformare, astfel hrănindu-și neîncrederea în calitatea presei”, se mai arată în raport.

 RSF atrage atenția, în legătură cu securitatea media din România, asupra faptului că „numărul de reporteri și cetățeni jurnaliști atacați crește alarmant”.

România nu s-a mai confruntat cu un asemenea regres în ceea ce privește libertatea presei de mai bine de șase ani, lucru ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă atât la nivelul mass-media, ca industrie, cât și la nivelul fiecărui profesionist în parte.

Norvegia a reușit să-și păstreze locul I în clasament, poziția sa rămânând aceeași încă din anul 2016. Danemarca se poziționează pe locul II, fiind urmată, în ordine crescătoare, de Suedia, Estonia, Finlanda, Irlanda, Portugalia, Costa Rica, Lituania și Liechtenstein.

––––––-

Ziua Mondială a Libertății Presei, promulgată de UNESCO pe 23 decembrie 1993, la Adunarea Generală ONU, este celebrată anual de jurnaliști pe dată de 3 mai. Evenimentul comemorează Declarația de la Windhoek, aprobată în contextul Seminarului organizat în 1991, în Namibia, pentru promovarea unei prese africane independente și pluraliste.

Profesioniștii din mass-media au, în această zi, împreună cu ceilalți actori sociali, oportunitatea de a reflecta asupra problemelor cu care se confruntă presa, de la libertate la etica profesională, cenzură, provocări, schimbări, nivelul de încredere de care mass-media se bucură în societate, dar și presiunile și agresiunile la adresa jurnaliștilor. Continuă să se facă simțită nevoia unei prese independente, o presă pluralistă care servește interesul public și nu se lasă influențată, o presă puternică și profesionistă care aduce la lumină adevărul. Pentru a ne putea bucura de o astfel de presă avem nevoie și de jurnaliști pe măsură, care luptă pentru libertatea acesteia, jurnaliști onești, dedicați, ambițioși și curajoși.

Potrivit raportului Organizației Reporters sans frontieres (RSF), anul trecut, România se află pe locul 48 din 180 de țări în clasamentul libertății presei în lume, menținându-și poziția din 2020, dar coborând patru patru poziții față de anul 2018.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.