Adriana BASARABĂ
Denisa ROTARIU
Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC) a găzduit, vineri, în Sala Senatului, proiecția – în premieră – filmului documentar „Trust Me”, în cadrul unui eveniment organizat de The Getting Better Foundation în parteneriat cu Ambasada SUA în România, Forum Apulum și DCN Global. La eveniment au participat Sandeep Paul, atașatul de presă al Ambasadei SUA în România, Rosemary Smith, director Getting Better Foundation, care a produs documentarul „Trust Me”, Ashkhen Grigorian, președinte executiv al DCN Global, Diana Filimon – Forum Apulum, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu,decanul Facultății de Istorie și Științe politice, și conf. univ. dr. Ileana Jitaru, prodecana Facultății de Litere. Alături de aceștia au fost conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie, cadre didactice de la Specializările Jurnalism (lect. univ. dr. Mariana Bafană, lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu) și Studii americane (conf. univ. dr. Nicoleta Stanca, lect. univ. dr. Nicoleta Sava, lect. univ. dr. Costin Oancea) – Facultatea de Litere, cadre didactice de la Facultatea de Istorie (prof. univ. dr. Florin Anghel, asist. univ. dr. Georgiana Țăranu, asist. univ. dr. Adrian Herța, dr. Metin Omer), precum și zeci de studenți și masteranzi ai UOC.
Ulterior proiecției filmului documentar a avut loc o dezbatere despre fake news, la care au luat parte Sandeep Paul, atașatul de presă al Ambasadei SUA în România, Rosemary Smith, Teodor Tiță, media trainer, și lect. univ. dr. Ada Codău de la Specializarea Jurnalism. Traducerea simultană a fost asigurată, în contextul evenimentului de vineri, de lect. univ. dr. Costel Coroban de la Științe ale comunicării – UOC.
„E foarte greu să limitezi libera exprimare într-un mod corect. Pentru că atunci dai putere unei autorități să decidă ce discurs e bun și de discurs e rău”
Evenimentul a fost deschis de decanul Facultății de Istorie și Științe politice din cadrul UOC, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu. Alături de acesta a luat cuvântul și conf. univ. dr. Ileana Jitaru, prodecanul Facultății de Litere, care a declarat că UOC este norocoasă să se afle printre cele trei universități din România unde are loc proiecția filmului „Trust me” (celelalte două fiind Craiova și Bacău). Totodată, Ileana Jitaru a afirmat că documentarele sunt în mod nedrept considerate Cenușăreasa cinematografiei, acest gen fiind, de fapt, primul gen de film din istoria cinematografiei. Prodecana Facultății de Litere a amintit, aici, faptul că frații Lumière au înregistrat primul film documentar (despre pompierii din Lyon). De asemenea, conf. univ. dr. Ileana Jitaru a subliniat rolul documentarelor: de a expune adevărul prin intermediul căruia populația este informată corect.
Președintele executiv al Digital Communication Network (DCN) Global, Ashkhen Grigorian, a declarat că misiunea DCN-ului este de a combate dezinformarea și a apăra democrația de răul cauzat de acest fenomen, încurajând oamenii să ajungă la cea mai bună versiune a lor cu ajutorul gândirii critice.
Documentarul „Trust me” – produs de The Getting Better Foundation – pune problema modului în care fake news-urile ne pot afecta viețile, indiferent de vârstă. În film apar directori ai unor fundații care se ocupă cu educația media, psihologi, profesori de jurnalism, de educație media, precum și jurnalistul Jeffrey Gettleman, câștigător al prestigiosului Premiu Pulitzer. În documentar, acesta declară: „E foarte greu să limitezi libera exprimare într-un mod corect. Pentru că atunci dai putere unei autorități să decidă ce discurs e bun și de discurs e rău”.
„Trust me” pune, de fapt, lupa pe manipularea și dezinformarea cetățenilor, la intersecția dintre natura umană și tehnologia informației. Documentarul subliniază importanța integrității jurnalistice și a educației media în întreaga lume. Pe lângă vocile experților, în filmul documentar apar și elevi și părinți, care vorbesc despre modul în care educația media poate ajuta nu doar în formarea unui cetățean bine informat, ci și pentru depășirea unor situații care presupun violență, anxietate, depresie și chiar criminalitate.
„Dacă dezinformarea are succes, guvernele democratice de peste tot din lume pot eșua”
Ulterior proiecției filmului a început dezbaterea propriu-zisă, moderată de Teodor Tiță, publicist la „Dilema veche”. În acest context, Sandeep Paul, atașatul de presă al Ambasadei SUA în România, a vorbit despre războiul mediatic din zilele noastre, afirmând că acest război afectează democrațiile și, de asemenea, face ca diferențele politice dintre oameni, grupuri să fie mai accentuate. „Dezinformarea este un rău care poate afecta lumile noastre. Prin natura sa, democrația este deja messy. Ultimul lucru de care avem nevoie este dezinformarea. Dacă dezinformarea are succes, guvernele democratice de peste tot din lume pot eșua”, a declarat atașatul de presă al Ambasadei SUA în România. În opinia sa, dezvoltarea gândirii critice și studierea educației media de la vârste fragede, adică chiar de la grădiniță, ar însemna enorm în lupta împotriva fake news, dar și pentru educarea timpurie a indivizilor în sensul unei conectări adecvate la societate. Sandeep Paul a dat exemplul unei dezinformări și anume „dezinformarea din partea celei mai mari țări din lume, care vrea să demilitarizeze și să denazifice un om cu origini evreiești”. Atașatul de presă al Ambasadei SUA în România s-a referit, evident, la situația din Ucraina, țară despre care moderatorul evenimentului a declarat că, din păcate, nu reprezenta un subiect pe agenda publică din România: „Ucraina n-a fost niciodată un subiect în România. În decembrie, oamenii din jurul meu credeau că Ucraina e no news”, a explicat Teodor Tiță.
„O minciună poate face înconjurul lumii înainte ca adevărul să iasă la iveală”
Întrebată de Teodor Tiță ce și-a propus să obțină cu filmul „Trust me”, producătoarea Rosemary Smith – care a început să lucreze la acest film în urmă cu trei ani – a declarat că scopul său a fost acela de a arăta adevărul și, totodată, de a-i inspira pe oameni să aibă propriile lor opinii. În același timp, susține Rosemary Smith, a vrut ca prin acest documentar să promoveze rolul pe care îl poate juca educația media într-o societate.
Ada Codău, jurnalistă și lect. univ. dr. la Specializarea Jurnalism din cadrul UOC, a vorbit despre fake news pornind de la cuvintele lui Jonathan Swift: „O minciună poate face înconjurul lumii înainte ca adevărul să apuce să iasă la iveală”. Cadrul universitar a declarat că trăim vremuri în care realitatea ne-a demonstrat că fiecare consumator de media și fiecare utilizator al rețelelor de socializare este nevoit să facă fact-checking, dacă simte riscul de a fi expus la știri false. Totuși, fact-checking-ul este și trebuie să rămână un concept de bază în jurnalism, iar cei care trebuie să pună accentul pe verificarea informațiilor sunt în primul rând jurnaliștii și instituțiile media, susține lectorul universitar. Totodată, Ada Codău a afirmat că apelul la surse credibile, gândirea critică și o doză de scepticism justificat ne pot ajuta să evităm să cădem în capcana știrilor false.
„Doar sprijinindu-i pe profesori vom fi capabili să reușim asta”
La evenimentul de vineri au fost prezenți și elevi de la liceele din Constanța. Unul dintre aceștia a ridicat problema lipsei de educație media autentică în mediul pre-universitar, vizibil deranjat de faptul că liceenii nu beneficiază de ore de educația media la standardele corecte, adecvate. În acest sens, Sandeep Paul, atașatul de presă al Ambasadei SUA în România, a răspuns: „Educația (n.r. media) timpurie – începând din liceu sau chiar școala generală – e importantă pentru a crește reziliența societală pe termen lung la dezinformare. Aici ar trebui să înceapă gândirea critică, abilitățile și educația media. Am văzut copii de 10 ani care cunosc rețelele sociale mai bine decât mine. Însă verifică ei sursele? Noi, ca educatori – și mă refer la întreaga umbrelă de educatori, nu doar la profesori, ci și la administratorii instituțiilor educaționale, directori de ONG-uri, diplomați, la toți din această sală – cu toții avem roluri importante aici: trebuie să ne asigurăm că viitoarele generații, care vă includ pe toți cei de aici, sunt mai reziliente la dezinformare decât cei care se consideră experți. De ce? Este foarte simplu: pentru că viitorul nostru, viitorul nostru democratic depinde de asta”, a explicat Sandeep Paul.
Rosemary Smith a afirmat că introducerea educației media ar dezvolta gândirea critică, iar elevii ar obține note mai bune la teste, la toate disciplinele, iar ulterior absolvirii studiilor și-ar putea găsi job-urile visate. „Doar sprijinindu-i pe profesori vom fi capabili să reușim asta”, a subliniat Rosemary Smith, directorul Getting Better Foundation.
În aceeași ordine de idei, lect. univ. dr. Ada Codău a declarat că, în România, educația media este predată ca opțional de profesori de Limba română, nu de persoane cu studii în domeniul Științe ale comunicării, așa cum ar fi normal. Ceea ce se predă în mediul preuniversitar – acolo unde domeniul Științe ale comunicării nu este școlarizat, în ciuda eforturilor depuse în acest sens – ține, uneori, mai mult de domeniul improvizației.