Diana Oncioiu (Dela0.ro) – „Sper ca evenimentul să le fi dat participanților sentimentul unei redacții”

Adrian ANTON

Andreea CHIȚU

Doi studenți ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) au participat la ultima întâlnire a celei de-a doua ediții a programului „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști” organizat de Rațiu Forum. Este vorba despre Andreea Chițu, studentă în anul II și Adrian Anton, student în anul I la Specializarea Jurnalism a UOC. Evenimentul s-a desfășurat la Turda, în perioada 6-8 mai.

Debutanții în domeniul mass-media și ziariști cu experiență din România au lucrat împreună la dezvoltarea unor materiale jurnalistice propuse de tineri. Printre temele discutate în cadrul sesiunilor de lucru se numără: feminismul în țările socialiste, bullying-ul prezent în instituțiile de învățământ preuniversitar, retrocedarea unui monument istoric și dependența de alcool în România. La ediția de anul acesta, au participat jurnaliști precum Alex Nedea și Victor Ilie (Recorder.ro), Diana Oncioiu (Dela0 și Să fie Lumină), Ovidiu Vanghele (Centrul de investigații media, Să fie Lumină) și Alison Mutler (Universul.net).

Trebuie menționat că tânărul jurnalist cu cele mai bune rezultate în cadrul programului „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști” va avea șansa de a urma o școală internațională de vară la Institutul Reuters pentru Studierea Jurnalismului, cu sprijinul Rațiu Forum.


Cel mai important lucru învățat în acest program a fost căutarea unor noi soluții atunci când m-am lovit de lipsă de transparență, rea-voință și incompetență

Sunt student în anul I și fac parte din echipa mentorată de Victor Ilie. Pe parcursul programuluiRațiu Forum, am reușit să înțeleg mai bine dificultatea documentării în detaliu a unui subiect de interes public. De la fiecare mentor am adoptat tehnici care, cu siguranță, mă vor ajuta în viitorul apropiat. Am întâmpinat cele mai mari obstacole atunci când am solicitat lămuriri, în scris, unor instituții publice. Unele instituții au fost deschise în a comunica datele solicitate, dar altele au fost asemenea unor fortărețe care țineau informația sub sechestru. Cred că cel mai important lucru învățat în acest program a fost perseverența și căutarea unor noi soluții atunci când m-am lovit de lipsă de transparență, rea-voință și incompetență.

Andreea Chițu este studentă în anul II la Specializarea Jurnalism, iar în cadrul programului „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști” s-a aflat în echipa mentorată de Ovidiu Vanghele. Despre experiența participării în acest program, Andreea a declarat: „Am înțeles, poate mai bine decât până acum, că jurnaliștii nu se pot lăuda foarte mult cu luxul timpului. Nu au, deci, la dispoziție foarte mult timp, dar chiar și așa documentarea corectă și completă a unui subiect de interes public este crucială. În altă ordine de idei, am realizat că este foarte important ca un jurnalist să aibă capacitatea de a empatiza cu oamenii din jurul lui. Am apreciat enorm faptul că mentorii s-au implicat în documentarea subiectelor propuse de tinerii debutanți în jurnalism”.


„Toți sunt incredibil de inteligenți și muncitori”

Diana Oncioiu, jurnalistă la publicațiile Dela0 și Să fie Luminăși, de asemenea, mentor în acest program, a declarat, la finalul programului: „Cred că a fost o întâlnire cât se poate de constructivă, cu multe discuții, unele chiar în contradictoriu. Eu sper ca evenimentul să le fi dat participanților sentimentul unei redacții, dar și o idee despre cum se lucrează la un subiect, de la momentul în care este o simplă idee, până la publicare. Participanții au venit cu subiecte foarte bune, subiecte pe care orice redacție le-ar prelua”.

Alis Costescu, managerul proiectului „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști”, este sigură că jurnaliștii debutanți – prezenți la eveniment – vor deveni, în timp, repere autentice în domeniul comunicării. „Week-end-ul care tocmai s-a încheiat a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai reușite pe care le-am avut vreodată din punct de vedere profesional. Sunt convinsă că fiecare dintre jurnaliștii la început de drum, înscriși în acest program, vor deveni adevărați profesioniști. La încheierea proiectului, le urez tinerilor jurnaliști mult succes și sunt convinsă că autorul/autoarea celui mai bun material jurnalistic dezvoltat în cadrul acestui proiect are parte de o concurență acerbă, pentru că toți sunt incredibil de inteligenți și muncitori”, a declarat Alis Costescu.

Data de 25 mai este termenul-limită pentru trimiterea textelor jurnalistice realizate în cadrul ediției din acest an a programului „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști”. Rezultatul privind cel mai bun material va fi comunicat până la finalul lunii mai.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.