Studenții Specializării Jurnalism UOC, corespondenți pentru o zi, în cadrul unui workshop susținut de Ana Maria Stancu, jurnalist TVR

Adriana BASARABĂ

Studenții din anii I și II ai Specializării JURNALISM din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) au participat, la finalul săptămânii trecute, la un workshop susținut de Ana Maria Stancu, absolventă a specializării și corespondent al Televiziunii Române. La eveniment au partipat și cadrele didactice de la Științe ale comunicării UOC: conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatoarea programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală, lect. univ. dr. Mariana Bafană, coordonatoarea Specializării Jurnalism, lect. univ. dr. Ada Codău și lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu. Studenții au aflat, de la Ana Maria Stancu, jurnalist corespondent TVR pentru județele Constanța și Tulcea, cum se realizează o transmisiune live, ce tehnici sunt folosite atunci când intri în direct, care sunt diferitele moduri de realizare a unei astfel de transmisiuni și cum se pregătesc reporterii pentru a apărea în fața camerei. Ulterior, studenții și-au testat cunoștințele acumulate printr-o simulare a unei transmisiuni live, chiar „de la fața locului”. Workshop-ul a avut loc „pe teren”, în Ovidius Park.

Studenții de la Jurnalism au înțeles de la un profesionist din audio-vizual cât de importante sunt aspectele tehnice pentru un corespondent TV: camera, trepiedul și microfonul, dar și ce rol crucial joacă operatorul, alături de jurnalist. Totodată, studenții au aflat care este diferența dintre transmisiunea prin satelit și cea prin Internet. Exercițiul a constat în simularea unei transmisiuni live, prin intermediul căreia studenții au putut exersa vorbitul în fața camerei, relatarea unei știri în direct, simțind emoțiile care-l încearcă pe reporter atunci când „dă un live”. Aceștia au avut de ales între două subiecte (vizita Primei doamne a Statelor Unite ale Americii în România, Jill Biden, și presupusul leu care ar fi umblat liber pe străzile din Târgoviște) și au avut la dispoziție 10 minute pentru documentare. Ulterior, studenții au exersat, pe rând, în fața camerei, pentru a transmite informațiile acumulate în timpul documentării, având-o în cască pe Ana Maria, care le-a făcut o introducere asemenea unei transmisiuni reale.

„Un jurnalist care nu are emoții nu trece așa cum trebuie prin eveniment”

La finalul evenimentului, studenții de la Științe ale comunicării – UOC s-au declarat extrem de încântați de acest workshop. Legat de activitatea de la UOC, corespondentul TVR, Ana Maria Stancu, a declarat: „Am încercat să le aduc în față tehnica necesară atunci când faci transmisiuni live și cumva să îi fac să trăiască emoțiile pe care le are un jurnalist în momentul în care se află în fața camerei și secundele se scurg, iar ei trebuie să intre în direct și să se conecteze cu publicul de acasă, cu publicul căruia trebuie să îi transmită jurnalistul informații veridice, informații de la fața locului, informații în timp real și clare”, a declarat corespondentul TVR. Întrebată ce sfaturi are pentru studenții care vor să practice meseria de reporter după absolvire, Ana Maria a răspuns simplu: „Trebuie să își dorească foarte mult”, argumentând că această profesie se face cu multă pasiune și dăruire, dar și cu multe sacrificii și concentrare.

În aceeași ordine de idei, Ana Maria Stancu a continuat: „I-aș sfătui să se concentreze foarte bine atunci când au în special transmisiuni live, pentru că asta am exersat astăzi, să învețe să își managerieze emoțiile și să nu considere că emoțiile sunt un lucru negativ, pentru că manageriate corespunzător ele sunt foarte constructive și un jurnalist care nu are emoții nu trece așa cum trebuie prin eveniment”. Un alt sfat al corespondentei TVR a fost ca viitorii jurnaliști să fie atenți la detalii, să coroboreze detaliile, informațiile și sursele, pentru că în acest fel riscul de a greși este redus considerabil.

Foto: Tiberius STANCIU

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.