„Noaptea muzeelor” la Tulcea, o seară culturală offline post-pandemie

Vanessa MIREA

După o pauză impusă de pandemia de COVID-19, evenimentul „Noaptea muzeelor” a fost reluat, anul acesta, și sărbătorit, pe data de 14 mai, de muzeele din toată Europa. Ajuns la ediția cu numărul 18, evenimentul a avut loc și la Tulcea, acolo unde, weekend-ul trecut, au fost deschise toate instituțiile muzeale ale Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din care fac parte: Muzeul de Istorie și Arheologie, Centrul Muzeal Eco-Turistic „Delta Dunării” și Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Muzeul de Artă și Casa Avramide).

Muzeele din Tulcea au fost deschise publicului larg sâmbătă, începând cu ora 17.00, și au putut fi vizitate până la ora 23.00. Tulcenii, dar și turiștii au putut viziona expozițiile permanente ale muzeelor din care fac parte importante fragmente de istorie descoperite pe teritoriul județului Tulcea, elemente de cultură dobrogeană, scene ale vieții pescarilor din Delta Dunării, artă locală și națională, dar și expoziții temporare organizate cu prilejul acestui eveniment. De asemenea, pentru vizitatori au fost pregătite activități interactive de cunoaștere.

Patrimoniu arheologic și observare astronomică pe cerul Tulcei

Primul muzeu pe care l-am vizitat a fost Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea, care este situat în parcul Monumentului Independenței, în locul cetății antice Aegyssus. Acest muzeu se ocupă de conservarea valorii patrimoniului arheologic. Prin investiția adusă programului de cercetări, au fost colecționate și expuse de-a lungul timpului peste 90.000 de exponate. Persoanele care au vizitat, în „Noaptea muzeelor”, dar nu numai, expoziția permanentă au fost purtate prin diferite epoci și au descoperit fragmente de istorie ce au marcat evoluția poporului român în timp. Piesele expuse permanent în acest muzeu sunt monezi, armuri, bijuterii, sculpturi, pietre funerare, vase din lut, obiecte de agricultură și oseminte descoperite pe raza nord-dobrogeană.

În ceea ce privește expoziția temporară din muzeu, aici au fost prezentate cele mai noi descoperiri arheologice realizate în jurul cetăților antice și medievale, din zona județului Tulcea.

Muzeul de Istorie și Arheologie s-a remarcat, în acest an, prin colaborarea cu membrii Asociației Societății Științifice „Orion” Tulcea, care au organizat mici centre de observare astronomică. În parcul Monumentului Independenței au fost aduse trei telescoape de observare, iar vizitatorii au fost ajutați de membrii acestei asociații să observe fenomene astronomice precum luna plină, roiurile stelare și stelele duble.

În fascinanta lume a peștilor: specii comune, specii rare, specii exotice

Centrul Muzeal Eco-Turistic „Delta Dunării”, care se află în apropierea falezei orașului, a reprezentat o reală atracție pentru vizitatori, la „Noaptea muzeelor”. Această instituție prezintă, prin expoziția sa permanentă, o bogată varietate de specii, animale caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării, dar și un spectaculos complex de acvarii. La primul nivel al clădirii, au fost recreate scene realiste din viața pescarilor din Deltă, activitățile acestora, dar și decoruri inspirate din diferitele zone de vegetație întâlnite pe raza județului Tulcea și a Deltei Dunării. Vizitatorii au putut vedea specii de animale dispărute din spațiul dobrogean, dar și specii nou apărute în fauna locală, animale protejate de lege, precum și păsări declarate monumente ale naturii. Toate acestea au fost aranjate în scenarii ce redau cu fidelitate viața animalelor din habitatele naturale.

Al doilea etaj al clădirii a fost special amenajat pentru o expoziție temporară în care au fost reconstituite cadre naturale ale animalelor exotice, unde s-au regăsit și câteva exemplare din specii de feline care nu trăiesc în România.

Ultimul etaj al complexului muzeal a reprezentat, pentru multe persoane, punctul culminant al vizitei acestei instituții, datorită acvariilor cu pești. Acestea din urmă găzduiesc specii de pești întâlniți în Delta Dunării: atât specii comune, cât și specii rare sau protejate de lege. Tot aici, oamenii pot admira și specii de pești exotici. Acvariile sunt de dimensiuni mari și încearcă să confere un habitat prielnic pentru pești, conținând și elemente naturale precum corali și alge.

Turiștii au fost ghidați pas cu pas către toate obiectivele și s-au putut bucura la vederea acvariilor cilindrice și a acvariului tunel, au putut trece prin mijlocul unui recif înconjurat de pești și de corali și, de asemenea, au putut observa sturionii în acvariul tunel.

De la Pallady, Tonitza și Țuculescu, la grafica lui Chirnoagă

            Muzeul de Artă Tulcea și Casa Avramide includ valoroase opere de artă plastică, de grafică, gravură și sculptură. Anul acesta, cu ocazia evenimentului „Noaptea muzeelor”, la Casa Avramide au fost expuse, post mortem, picturile lui Eugeniu Barău, în amintirea artistului care a decedat în 2020. La o ediție anterioară a „Nopții muzeelor”, Casa Avramide găzduise ultima expoziție din viața pictorului, în care erau consemnate, pe pânză, diferite scene cotidiene din viețile oamenilor, într-un mod caricatural. Aceleași lucrări au fost expuse, încă o dată, în acest an. În timp ce admirau pânzele lui Barău, vizitatorii s-au bucurat și de un spectacol la pian.

            În ceea ce privește Muzeul de Artă Tulcea, instituția a organizat, anul acesta, o expoziție temporară în care s-au regăsit creații grafice semnate de Marcel Chirnoagă, inspirate de „Infernul” din lucrarea „Divina Comedie” a lui Dante Alighieri.

La al doilea etaj al muzeului, tulcenii și turiștii au vizualizat cele șapte colecții de pictură, grafică și sculptură contemporană, artă orientală, artă decorativă,  plăci de gravură unice în România, dar și o expoziție de icoane. Piesele din expoziția permanentă a muzeului sunt în număr de 7.015, iar printre cei mai însemnați artiști plastici găzduiți de instituție se numără Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Ștefan Popescu, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Petre Iorgulescu Yor, Vasile Popescu, Marius Bunescu, Cecilia Cutescu Storck, Ion Țuculescu, Dimitrie Gheață, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.