A șasea ediție a competiției de antreprenoriat studențesc Edu Tech Solution Teams a fost lansată la Universitatea Ovidius din Constanța

A șasea ediție a competiției de antreprenoriat studențesc Edu Tech Solution Teams a debutat, la începutul acestei săptămâni, la Universitatea Ovidius din Constanța (UOC). Este vorba despre proiectul CNFIS-FDI-2022-0211 Consolidarea și extinderea Societății Antreprenoriale Studențești Ovidius Innovation Center – OICSAS, proiect prin a cărui derulare Universitatea Ovidius își dorește să devină o universitate antreprenorială. Conferința de lansare a ediției cu numărul 6 a competiției a avut loc în Sala Senatului, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru studenții UOC care vor să înțeleagă principiile antreprenoriale, vor să-și dezvolte ideile de afaceri și gândirea critică. La eveniment au participat mai multe cadre didactice ale UOC, implicate constant, de-a lungul anilor, în această competiție: lect. univ. dr. Alexandru Bobe, prorector al Universității Ovidius, conf. univ. dr. Dragoș Sburlan, directorul Ovidius Innovation Center, prof. univ.dr. Norina Popovici, lect. univ. dr. Costin Șorici și lect. univ. dr. Victor Jeflea de la Facultatea de Științe economice, conf. univ. dr. Raluca Matei de la Facultatea de Psihologie, ș.l. dr. Doina Margaritti de la Facultatea de Farmacie a UOC și asist. univ. dr. Andrei Gurău de la Facultatea de Inginerie mecanică, industrială și maritimă – UOC. Chiar dacă nu au putut fi prezente în sală, la conferința de lansare au participat, via MS Teams, și alte cadre didactice ale UOC, printre care și conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatorul programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală din cadrul UOC.

Cea de-a șasea ediție a proiectului de antreprenoriat studențesc care a debutat săptămâna aceasta va fi condusă de prof. univ. dr. Norina Popovici. Alături de cadrele didactice, la conferință au fost prezenți numeroși studenți ovidieni, de la Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Matematică și Informatică, dar și de la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere și de la Facultatea de Drept și Științe administrative.

„Sunteți printre oamenii cărora le pasă și dincolo de ziua de mâine”

Potrivit declarațiilor lect. univ. dr. Costin Șorici, director al Centrului de Transfer Tehnologic al Ovidius Innovation Center, ceea ce își propune, de fapt, competiția de antreprenoriat studențesc Edu Tech Solution Teams este să creeze un context de dezvoltare pentru studenții UOC. „Sunteți printre oamenii cărora le pasă și dincolo de ziua de mâine. Antreprenoriatul nu înseamnă doar să ai un business, ci și să ai o gândire antreprenorială. Puteți fi și intraprenori, nu neapărat antreprenori”, a declarat Șorici. Conform cadrului universitar de la Facultatea de Științe economice a UOC, competiția are trei etape: prima, în care studenții înscriși în proiect își dezvoltă abilitățile antreprenoriale, a doua, cea în care își testează ideile de afaceri (produse și servicii) și modelele de business și a treia, cea în care sunt puși în contact cu diferiți antreprenori care îi pot sprijini în dezvoltarea afacerii propuse.

Lect. univ. dr. Costin Șorici le-a explicat studenților prezenți la eveniment că sunt într-un mediu sigur pentru propunerea unor idei de afaceri și, de asemenea, că proiectul prevede, ulterior înscrierii și selectării studenților, un program integrat de formare de șase săptămâni, dar și sesiuni de mentorat și, desigur, multe sesiuni de lucru în echipă. Pe data de 7 decembrie, studenții își vor prezenta ideile de business cu scopul de convinge juriul că au cele mai bune propuneri de afaceri. Ca în fiecare an, cele mai bune echipe înscrise în acest pre-accelerator de afaceri vor fi distinse cu premii. De asemenea, va fi acordat și premiul de popularitate.

Prezentă la eveniment, conf. univ. dr. Raluca Matei de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației i-a sfătuit pe studenții care intenționează să se înscrie în proiect să lucreze și cu studenți de la alte facultăți, din alte domenii, pentru a ieși din zona lor de confort. „Antreprenoriatul este și despre curaj”, a declarat aceasta.

„Este util să discutăm cât mai mult despre curajul de a risca și despre ce beneficii îți poate aduce acest lucru, în special în antreprenoriat”

Studenții Specializării Jurnalism – UOC și-au exprimat, la finalul conferinței de lansare a proiectului, impresiile despre această competiție care le este dedicată. Totodată, ei au discutat despre pre-acceleratorul de afaceri și cu studenți de la alte facultăți din cadrul Universității Ovidius din Constanța. Redăm, mai jos, impresiile lor.

„M-am bucurat enorm să particip la lansarea celei de-a șasea ediții a competiției Edu Tech Solution Teams. Este util să discutăm cât mai mult despre curajul de a risca și despre ce beneficii îți poate aduce acest lucru, în special în antreprenoriat. Această competiție prinde bine tuturor pentru că este  în primul rând despre valori și dezvoltarea unei gândiri practice. M-am încărcat cu multă motivație și energie pentru lucruri noi”, a declarat Elena Bivol, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism din cadrul UOC.

„Pentru mine, această competiție este o oportunitate de a pătrunde în lumea antreprenoriatului. M-am simțit foarte bine la conferința de lansare, totul a fost bine organizat. Se vede implicarea celor care fac parte din acest proiect. Au vorbit pe înțelesul tuturor”, susține Alexandra Marin, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere.

„Conferința de lansare a fost foarte bine organizată și interactivă. Am fost plăcut surprinsă să văd un număr atât de mare de participanți. De asemenea, proiectul mi-a stârnit interesul și am de gând să mă înscriu și eu în acest proiect”, a declarat, la finalul evenimentului, Melisa Lovin, studentă a Facultății de Drept și Științe administrative.

„Pentru mine, acest proiect este o experiență nouă și, totodată, plăcută. Mi-ar face mare plăcere să particip. Cred că mă va ajuta să mă dezvolt din multe puncte de vedere și, mai ales, să ies din zona mea de confort”, a mărturisit Ioana Jugrăvescu, studentă la Specializarea Jurnalism a UOC.

„Am înțeles că orice vis al oricărui student poate deveni realitate, dacă ai puterea de a visa imposibilul”

La eveniment au participat și studenți care nu intenționează să se înscrie în proiect, dar cărora conferința de lansare a competiției le-a dat un impuls legat de ceea ce vor să facă în viitor: „Nu voi participa la concurs, dar am ascultat cu urechile ciulite fiecare cuvânt rostit în conferință. Am înțeles că nimic nu se poate construi fără muncă și devotament, ambiție, perseverență. Am înțeles că orice vis al oricărui student poate deveni realitate, dacă ai puterea de a visa imposibilul”, a declarat Maria Gavrilă, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism. Maria susține că își dorește să devină „un jurnalist sportiv de excepție”.

„Mi-a plăcut foarte mult să particip la conferința de lansare a proiectului deoarece cred că un astfel de proiect îți deschide calea către multe oportunități și poți învăța multe lucruri de la cei mai buni oameni în domeniu. De asemenea, această competiție îți poate aduce prieteni noi, dar și o altă mentalitate, aceea de antreprenor”, a declarat Delia Dascălu, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism a UOC.

„Conferința aceasta mi-a deschis multe portițe, oportunități. O să încerc și această provocare, este interesantă”, susține Andrei Panait, student la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UOC.

„Participarea la conferința de lansare a competiției de antreprenoriat mi-a oferit șansa de a afla mai multe despre lumea antreprenorială. Am venit la această conferință cu un minim de cunoștințe despre ce înseamnă să ai propria afacere și să te ocupi de antreprenoriat. A fost o experiență nouă, interesantă, educativă la care mă că am putut să particip”, a declarat Bianca Stoleru, studentă la Specializarea Jurnalism – UOC.

Andrei Rusu, student la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UOC, este de părere că „a fost una dintre puținele dăți în care oportunitatea chiar a venit la tine”. A fost un eveniment bun, este o oportunitate de dezvoltare masivă. Cine se înscrie în proiect poate să se dezvolte, să-și atingă culmile”, susține tânărul.

„A fost o onoare pentru mine să particip la conferința de lansare a celei de-a șasea ediții a competiției Edu Tech Solution Teams, proiect ce-ți oferă posibilitatea de a-ți depăși limitele, de a te descoperi și de a lupta cu tine însuți”, a declarat Alina Vlas, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism.

„Sunt profund impresionată și recunoscătoare pentru că avem astfel de proiecte în cadrul universității, proiecte în care ideile, visurile studenților pot deveni realitate. Mulțumim pentru că ne dați încredere și speranță în noi”, mărturisește Marina Iordan, studentă a Specializării Jurnalism.

„Prezentarea a fost destul de scurtă, dar foarte bine realizată. Consider că un astfel de proiect poate îmbunătăți mai multe aspecte la un student, pe lângă latura antreprenorială. De exemplu, cred că proiectele antreprenoriale pot ajuta și la dezvoltarea psihică a individului. Informația pe care am reținut-o în cadrul întâlnirii este aceea că în calitate de antreprenor ai mereu ceva de învățat de la clienții tăi, fapt pe care îl consider plauzibil datorită existenței feedback-ului critic-constructiv”, a declarat Bogdan Ivulescu, student la Specializarea Jurnalism.

„Am rămas plăcut impresionată în urma acestei conferințe și consider că ar fi bine să se înscrie un număr cât mai mare de studenți în competiție pentru că dincolo de potențialul câștig material se află o multitudine de experiențe demne de trăit”, susține Cătălina Lavro, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism.

„A fost fascinantă conferința de lansare a proiectului. Atmosfera a fost una prietenoasă, asemenea profesorilor și tuturor celor din sală. Faptul că profesorii ne-au vorbit deschis m-a convins să particip la proiect. Abia aștept! Sunt convinsă că va fi o experiență de neuitat, din care voi rămâne cu un bagaj plin de informații”, a declarat Anastasia Apostu, studentă la Specializarea Jurnalism din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.