Lect. univ. dr. Otilia Cușa-Fulea de la Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanța (UOC) a publicat, recent, lucrarea „Blogs and Blogging. A Return to Innocence”. Volumul, apărut la editura Lambert Academic Publishing, propune, conform autoarei, „noi metode de cercetare a corpusului cu ajutorul calculatorului, ce pun sub semnul întrebării ipoteza dimensiunii exclusiv colocviale a limbajului electronic, susținută în principal de argumentele inovațiilor stilistice și aspectelor ludice”. Cu o activitate de 20 de ani de predare și cercetare, Otilia Cușa-Fulea predă cursuri de limbă, cultură, comunicare și tehnologie la specializările Limba și Literatura engleză și Studii americane din cadrul Facultății de Litere a UOC. La programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală UOC, ține cursul de Comunicare multimedia.
Otilia Cușa-Fulea este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi străine din cadrul Universității din București. Și-a susținut teza de doctorat – având-o drept profesor îndrumător pe Ioana Vintilă Rădulescu – la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, obținând calificativul Summa Cum Laude.
De-a lungul timpului, Otilia Cușa-Fulea a fost selectată în mai multe stagii de predare, prin programul Erasmus+, în universități prestigioase din Italia: Universitatea din Calabria, Universitatea din Pavia și Universitatea din Bari Aldo Moro.
Despre corpusul lucrării publicate toamna aceasta, autoarea susține: „În comparație cu celelalte genuri electronice ale Internetului, blogurile oferă cercetătorului avantaje fără precedent prin abundența textelor în limbaj natural, care, spre deosebire de corespondentul lor în comunicarea exclusiv orală, pot fi înregistrate și arhivate cu ușurință folosind calculatorul. În același timp, blogurile apar ca gen hibrid par excellance, ce combină trăsături caracteristice limbajului vorbit și trăsături caracteristice limbajului scris într-un amestec electronic, în uzul comunităților online de vorbitori nativi de limbă engleză, dar foarte bine reprezentate și în rândul vorbitorilor de limbă română”.