Conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatoarea programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), a publicat, alături de Sara Trajchevska, absolventa acestui program, articolul „Optimizarea conținutului în comunicarea politică; lecții de la întreprinderile de știri false din Veles, Macedonia” în „Romanian Journal of Politicial Science”, singura revistă cotată ISI Web of Science în domeniul Social and Political Science din România. Potrivit autoarelor, lucrarea explorează practicile de Internet marketing și producție de știri false ca un nou regim de conținut media, bazat pe încorporarea datelor privind profilul consumatorilor. Cercetarea de teren a fost realizată în Veles, Macedonia, locul unde au fost produse unele dintre cele mai virale știri false, care au contribuit la alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, în 2016. „Marea problemă pe care am identificat-o a fost folosirea conținuturilor mediate de platforme pentru câștiguri politice și economice. Practic, producătorii de conținut oferă oamenilor exact ceea ce vor aceștia să audă, indiferent dacă este adevărat sau nu. Acest tip de întreprindere de conținuturi false nu pare să dispară, ci să prolifereze, deoarece este pur și simplu productivă. Valoarea economică a știrilor false este mai mare decât valoarea serviciului public reprezentat de știrile reale. Tacticile de optimizare identificate sunt folosite pe scară largă pe Internet. Credem că succesul partidului populist AUR în România are la bază practici similare de optimizare a conținutului în funcție de așteptările audiențelor”, explică Raluca Petre și Sara Trajchevska în rezumatul studiului lor.
„Nu jurnaliștii sunt cei mai mari producători de știri false”
Despre rezultatele acestui demers științific, conf. univ. dr. Raluca Petre a declarat: „Una dintre cele mai importante descoperiri ale noastre a fost faptul că nu jurnaliștii sunt cei mai mari producători de știri false. Nici pe departe. Cei care fac Internet marketing sunt cei mai mari producători de știri false. Ce am observat a fost ștergerea granițelor dintre jurnalism și Internet marketing, între conținutul informativ de interes public și conținutul persuasiv, optimizat pentru creșterea traficului. Este o descoperire care are consecințe foarte mari în privința felului în care ne raportăm la conținuturile neverificate, pentru care nimeni nu își asumă o responsabilitate editorială”.
Sara Trajchevska, autoare, alături de conf. univ. dr. Raluca Petre a studiului menționat, se declară extrem de bucuroasă de faptul că a publicat în prestigioasa revistă științifică „Romanian Journal of Politicial Science”. „Sunt mulțumită de faptul că am realizat o lucrare de licență complexă, cu ajutorul profesorilor mei, conf. univ. dr. Raluca Petre și lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu. Am fost unul dintre studenții străini, nu mi-am imaginat că voi ajunge, azi, să mă pot bucura pentru că am publicat în această revistă. Este un succes pentru mine, înseamnă mult și pentru viitorul meu și sunt recunoscătoare că profesorii mei au avut încredere în mine și în această lucrare”, susține Sara. Lucrarea de licență a Sarei, „Economia știrilor false și tinerii de Veles, Macedonia”, coordonată de Raluca Petre și Valentin Vanghelescu, la acel moment asist. univ. drd., a reprezentat punctul de pornire în cercetarea publicată, în această toamnă, în „Romanian Journal of Politicial Science”.
***
Raluca PETRE a susținut doctoratul în Sociologie la Graduate School for Social Research, Varșovia cu o teză despre schimbarea instituțională a mass-media din România. În prezent, este conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța, unde predă Studii Media. A publicat zeci de articole științifice în Germania, Franța, Polonia, Elveția și România. Nu mai puțin important, Raluca Petre este unul dintre evaluatorii traducerii în limba română a manualului UNESCO „Jurnalism, fake news și dezinformare”.
Sara TRAJCHEVSKA este originară din Macedonia, acolo unde locuiește în prezent. A fost studentă și, ulterior, masterandă a Universității Ovidius din Constanța după ce, în primă instanță, a urmat programul Anul pregătitor de la UOC, pentru a învăța și a înțelege Limba română, dar și o serie de aspecte ce țin de cultură și civilizație. Sara a absolvit Specializarea Jurnalism și, anul acesta, programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală din cadrul UOC. În anul II de facultate a studiat, prin intermediul programului Erasmus+, timp de un semestru, la Instituto Politecnico de Lisboa – Escola Superior de Comunicação Social (Portugalia).