Anastasia APOSTU
Finala celei de-a șasea ediții a competiției de antreprenoriat studențesc Edu-Tech-Solution-Teams a avut loc vineri, 9 decembrie, la Universitatea Ovidius din Constanța (UOC). Cele 9 echipe finaliste au avut la dispoziție 6 săptămâni în care să vină cu idei de afaceri, pe care să le exploreze în detaliu, dezvoltându-și fiecare spiritul de antreprenor, dar și gândirea critică. Concurenții din echipele formate sunt studenți din nu mai puțin de 9 facultăți din cadrul UOC.
Acest proiect de antreprenoriat studențesc a fost condus de prof. univ. dr. Norina Popovici din cadrul Facultății de Științe Economice a UOC. „Eu consider că este cel mai dinamic proiect pentru studenții din cadrul Universității Ovidius din Constanța, menit să le dezvolte competențe și abilități antreprenoriale, gândirea critică, abilități de comunicare, elemente ce asigură adaptarea la un viitor incert. Este destul de greu să scoți studentul de astăzi din zona lui de confort, să își pună întrebări și să încerce să găsească răspunsurile singur, dar prin activitățile acestui proiect am reușit ca studenții noștri să își pună pe hârtie și, apoi, în practică dorințele și hobby-urile pe care le au cu efecte pozitive si asupra consumatorilor cărora le sunt prezentate produsele si serviciile modelate prin modelul de afaceri. Totodată, am reușit să le dăm încredere în ei, să descoperim în ei potențialul nevalorificat, să modelăm împreună oportunitățile de afaceri, beneficiind în acest sens de mentorat, mentorat din care au facut parte cadre didactice și oameni de afacerei”, ne-a declarat prof. univ. dr. Norina Popovici, la finalul proiectului.
Alături de directorul de proiect s-a aflat cel care i-a inițiat pe studenți în antreprenoriat, lect. univ. dr. Costin Șorici, director al Centrului de Transfer Tehnologic al Ovidius Innovation Center, precum și mentorii echipelor concurente. Jurizarea s-a bucurat de aportul specialiștilor în domeniu, având un rol important în realizarea departajării: Cătălin Carabelea, Magda Bei, Iuliana Stănescu, un reprezentant al Primăriei Constanța, Tiberiu Viorel Cojan, dar și un student de la Facultatea de Stiințe Economice, care a participat în calitate de competitor în două ediții anterioare. La sfârșitul evenimentului, juraților le-a fost greu să facă o departajare, concurența fiind la un nivel înalt. „Ediția din anul acesta a adus în prim plan idei de afaceri inovatoare, inspirate din nevoia studenților de a rezolva, pentru societatea în care ei trăiesc, probleme și nevoi observate în viața de zi cu zi, oferindu-le clienților lor potențiali produse și servicii cu o mulțime de elemente de noutate, formulând în acest sens o propunere puternică de valoare, având la bază calcule documentate privind investițiile inițiale și prețurile serviciilor oferite”, susține prof. dr. univ. Norina Popovici.
Organizatorii au avut grijă ca nimeni să nu plece cu mâna goală, astfel că fiecare student a primit câte ceva. Cei care nu s-au clasificat în primele patru poziții au plecat acasă cu câte un rucsac, iar câștigătorii, pe lângă premiile în bani, au primit o carte de dezvoltare personală, un stick de memorie, un pix și un tricou.
„Recomand tuturor să participe la acest proiect, este o experiență unică”
Au colaborat – în echipe multidisciplinare – studenți de la Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Matematică-Informatică, alături de studenți de la Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă și, desigur, studenți ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC.
La finalul competiției, i-am rugat pe studenții de la diversele facultăți participante să își exprime impresiile despre această frumoasă aventură. Mai jos, prezentăm declarațiile lor la cald:
„Dacă am descrie această aventură, pot să spun că aceasta s-a desfășurat pe mai multe planuri: pe de o parte, a fost foarte solicitantă partea de inovare, pentru că a trebuit să fim scoși fiecare din contextul nostru și din specificul specializării pe care noi o studiem la facultate. Consider că a fost foarte bine gândit proiectul, pentru că s-a făcut interdisciplinar. O altă parte foarte interesantă a aventurii a fost competiția dintre grupuri, pentru că, deși a fost tensiune între toate grupurile, a fost o tensiune prietenoasă, a fost o tensiune din care ne-am solicitat unii pe alții și am căutat să ne îmbunătățim unii altora abilitățile, concurând și dovedind fiecare în fața celorlați ce are mai bun de oferit. Un alt aspect a fost partea de mentorat care a fost ireproșabilă. Cei care au fost mentori nu au fost niște oameni puși la întâmplare, ci oameni cu o reală experiență în business, în piață. În ceea ce privește colaborarea dintre toți participanții, cred că s-au legat niște prietenii și, în ciuda tensiunilor competiției, am învățat ceva unii de la alții. A fost o experiență care a oferit un puternic suport părții teoretice pe care o învățăm la cursuri”, a povestit Andrei Badea, student la Facultatea de Științe Economice.
„Toată experiența mea în acest proiect a fost una minunată, am învățat lucruri noi şi am ieşit din zona mea de confort. Am avut parte de oameni minunați cu care am putut lucra extrem de bine, dar şi de un mentor implicat, care ne-a susținut. Recomand tuturor să participe la acest proiect, este o experiență unică!”, a declarat Ioana Jugrăvescu, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism din cadrul UOC.
„A fost o experiență foarte interesantă. Îmi pare bine ca m-am înscris deoarece am cunoscut persoane noi cu care am reușit să ducem până la capăt un proiect frumos”, a declarat Adrian Lupu, student la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole.
„Nu regret deloc că m-am înscris, deoarece acest proiect mi-a adus prieteni noi și m-a învățat cu adevărat ce înseamnă lucrul în echipă. Cu siguranță voi participa și la ediția următoare”, susține Delia Dascălu, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism din cadrul UOC.
„Experiența a fost una foarte plăcută. Am învățat multe lucruri noi, care m-au scos din zona mea de confort. Faptul că am câştigat a fost o bucurie foarte mare, având în vedere că nu am mai participat vreodată la aşa ceva şi nici nu sunt la o facultate de profil. Oamenii pe care i-am întâlnit îmi sunt acum foarte apropiați şi mă bucur că am reuşit să-i cunosc”, a declarat Gabriela-Cristina Chelu, studentă la Facultatea de Medicină din cadrul UOC.
„A fost o experiență plină de urcușuri și de coborâșuri, m-am bucurat de ea din plin. Am avut parte de o echipă complexă și dinamică, iar membrii ei au lucrat din greu în domenii pe care nu le-au studiat anterior. Echipa mea nu a fost una câștigătoare din punct de vedere monetar, dar pentru experiență am fost cei mai câștigați”, a declarat Carmen Lazăr, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism din cadrul UOC.
„Pentru mine, competiţia EDU-TECH-SOLUTION-TEAMS a reprezentat o experienţă unică, deoarece, de-a lungul acestei călătorii, am căpătat o grămada de cunoştinţe despre antreprenoriat. Am avut alături de mine o echipă superbă, unită de la care am avut multe de învățat. De asemenea, am avut şi un mentor care a fost implicat şi care şi-a dat silinţa în realizarea acestui proiect. Recomand acest proiect oricărui tânăr doritor de a-şi începe o carieră în antreprenoriat, deoarece poate învăța şi aplica noi idei”, ne-a povestit Matei Modoran, student la Facultatea de Știinte Economice.
În încheiere, eu, Anastasia Apostu, studentă la Jurnalism, autoarea acestui articol, dar și membră a echipei câștigătoare, vă mărturisesc: a fost foarte frumos, dar în același timp provocator. N-am participat niciodată la un asemenea proiect, dar dacă ar fi să se lanseze încă o dată, m-aș înscrie din nou, fără dar și poate. Am avut ocazia să învăț atât de multe lucruri într-un timp atât de scurt! Fiecare a avut de învățat de la colegii de echipă, făcând parte din facultăți diferite, cu alte cunoștiințe și abilități. De asemenea, mentorii au fost foarte implicați și au crezut în noi până în ultima clipă. Nu aș fi crezut niciodată că aș putea lua, împreună cu colegii mei de echipă, vreun premiu, mai ales cel dintâi. A fost competiție maximă și, din acest motiv, chiar a fost o surpriză.