Anastasia Apostu, studentă în anul I la Jurnalism, selectată în Programul de Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști din Europa Centrală și de Est organizat de Rațiu Forum, ediția 2023

Anastasia Apostu, studentă în anul I la Specializarea JURNALISM din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), a fost selectată să participe la ediția 2023 a Programului de Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști din Europa Centrală și de Est organizat de Rațiu Forum, un parteneriat între LSE IDEAS, London School of Economics și Fundația Rațiu. Programul este dedicat tinerilor jurnaliști aflați la debutul carierei, care își doresc să își dezvolte abilitățile profesionale și, de asemenea, să înțeleagă regiunea în care trăiesc și își desfășoară activitatea, dar și o serie de probleme tematice specifice zonei. Potrivit organizatorilor, programul își propune să realizeze acest obiectiv prin mentorat individual cu jurnaliști consacrați și prin webinarii despre competențele cheie necesare pentru jurnalismul profesionist și munca de investigație.

Ca parte a programului, participanții vor fi invitați să participe la Master Class-ul de Jurnalism, care va avea loc în perioada 11-12 martie, la Centrul Rațiu pentru Democrație din Turda. Important de menționat este că un participant va fi selectat pentru a participa la școala de vară Reuters de la Universitatea din Oxford.

Totodată, Anastasia Apostu a fost selectată să participe și la Atelierul de Jurnalism Financiar și de Afaceri din 2023, organizat tot la Turda de Rațiu Forum, în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii la București. Evenimentul va avea o durată de trei zile, în perioada 13-17 martie, și va fi susținut de Graham Watts, un jurnalist veteran, asociat de patru decenii cu Financial Times. Și în cazul acesta, unul dintre participanți va fi selectat pentru a participa la școala de vară Reuters de la Universitatea din Oxford.

Despre acceptarea sa la aceste programe derulate de Rațiu Forum, Anastasia Apostu a declarat că este extrem de încântată: „Sincer, nu-mi vine să cred. În ciuda faptului că sunt studentă de doar patru luni, nu mi-aș fi imaginat vreodată că aș putea să am asemenea oportunități și, mai ales, atât de repede. Pentru mine înseamnă extrem de mult! Abia aștept să interacționez cu oameni noi, să ne împrietenim și să creștem împreună. Sunt convinsă că aceste două proiecte mă vor ajuta foarte mult în dezvoltarea mea profesională, că voi învăța ce e mai bun de la oameni cu experiență, că mă voi bucura de timpul de calitate petrecut cu aceștia. Sunt curioasă și, în același timp, fascinată, iar faptul că există proiecte dedicate jurnaliștilor debutanți este îmbucurător. Prin genul acesta de proiecte, jurnalismul de calitate se învață cel mai bine. Abia aștept ca, la final, să vă împărtășesc din experiența acumulată pe parcursul acestor programe!”, a mărturisit Anastasia.

De menționat este faptul că Anastasia Apostu este foarte implicată în viața studențească. Recent, ea a făcut parte dintr-una dintre echipele concurente în cea de-a șasea ediție a competiției de antreprenoriat studențesc Edu-Tech_Solution-Temas derulată de Universitatea Ovidius. Mai mult decât atât, Anastasia a făcut parte din echipa câștigătoare.

Studenții de la Jurnalism UOC, cursanți cu tradiție ai programelor Rațiu Forum dedicate tinerilor jurnaliști

Nu este pentru prima dată când Specializarea Jurnalism UOC este reprezentată în cadrul programelor derulate de Rațiu Forum. În anii trecuți, Carla Preoteasa, absolventă a Specializării Jurnalism, în prezent masterandă la programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală din cadrul UOC, a participat la ediția pilot  a Programului de Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști și a fost mentorată de jurnalistul Alex Nedea de la Recorder. În 2019, Alex Nedea a fost distins cu Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism.

La ediția 2022, echipa de Științe ale comunicării din cadrul UOC a fost reprezentată, în Programul de Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști, de doi studenți: Andreea Ekaterina Chițu, în prezent studentă în anul III la Specializarea Jurnalism, și Adrian Anton, student în anul II la aceeași specializare. Andreea Chițu, jurnalist la publicația constănțeană Ziarul Amprenta, a fost mentorată de Diana Oncioiu, unul dintre jurnaliștii fondatori ai platformei online Dela0.ro. În 2020, Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism i-a revenit Dianei Oncioiu. Adrian Anton, jurnalist Info Sud-Est, a fost mentorat, în ediția 2022 a Programul de Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști, de Victor Ilie, în prezent jurnalist la Recorder. Și Victor Ilie a fost distins cu Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism în urmă cu doi ani.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.