From Porto, with love

Diana PĂUN

Numele meu este Diana-Elena Păun, studentă în anul II în cadrul programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală, Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanța, iar în anul 2022 am beneficiat de o bursă de studiu Erasmus+ în Porto, Portugalia, cu o durată de cinci luni, la Universitatea Porto, Faculdade de Letras.

„From Porto with love”- așa pot spune că îmi voi aminti mereu de mobilitatea mea de studiu Erasmus. Cu dragoste și cu nostalgie, așa voi purta în suflet toate amintirile din acest incredibil loc de pe Pământ.

Porto – un oraș care te lasă fără suflare, încă de la primul apus pe care îl vei vedea din vârful grădinii Jardim do Morro, orașul care îți va oferi o fuziune între clădirile istorice, pline de povești, și viața de noapte animată pe care nu vrei să o ratezi, iar, în final, orașul cunoscut ca având unul dintre cele mai bune vinuri din întreaga lume. Un oraș în care am râs, am învățat, am trăit și am înflorit, orașul care m-a ajutat să mă cunosc mai bine ca om, dar și viziunea pe care o am asupra celor din jurul meu. Porto – aceasta a fost casa mea, timp de cinci luni, prin intermediul bursei Erasmus+.

Această mobilitate mi-a adus atâtea lucruri minunate în viața mea: de la oportunitatea de a studia într-o universitate din altă țară, la oamenii frumoși pe care i-am cunoscut pe tot parcursul derulării acesteia, la clipele de neuitat petrecute în captivantele orașe portugheze, până la dezvoltarea pe plan personal în calitate de student plecat pentru prima dată departe de casă.

Așa cum spuneam, cu ajutorul mobilității Erasmus+ am avut șansa extraordinară de a putea cunoaște oameni noi și a forma strânse prietenii cu studenți din întreaga lume (Portugalia, Italia, Lituania, Olanda, Chile, Brazilia, India, Sri Lanka și multe altele), inclusiv șansa de a forma un strâns și frumos grup de prieteni chiar din România, fapt ce m-a uimit în cel mai frumos mod posibil. Cu toți aceștia țin legătura chiar și după finalizarea mobilității de studiu, așteptând cu mult drag revederea cu ei într-o bună zi. Fiind o fire mai timidă și, pe alocuri,  introvertită, dar cu dorința puternică de a cunoaște persoane din culturi diferite, bursa Erasmus mi-a oferit șansa unică de a întâlni toți acești oameni incredibili și de a putea crea împreună cu ei amintiri de neuitat. 

Pe lângă prieteniile pe care le-am format pe parcursul mobilității, am avut și privilegiul de a călători prin întreaga țară, vizitând astfel locuri de vis, cu o încărcătură istorică extrem de bogată, dar și locuri populare în rândul turiștilor veniți din diferite colțuri ale lumii, special pentru a le vedea. Dintre acestea pot aminti frumoasa și multiculturala capitală a țării, Lisabona, Sintra, supranumit ,,orașul de povești de lângă Lisabona”, care te surprinde prin culorile palatelor și proximitatea față de cel mai vestic punct al Europei, Cabo da Roca, Barcelos, orașul călduros unde a luat naștere celebrul mit al cocoșului portughez, și Braga, unde am avut norocul de a vedea cea mai frumoasă paradă de Crăciun, tradiție anuală în acel loc.

Faptul că am putut beneficia de bursa de studiu Erasmus mi-a oferit șansa de a călători și a descoperi zonele frumoase din Portugalia, lucru pe care cu siguranță nu l-aș fi putut realiza într-un alt context. Am avut norocul de a avea lângă mine, în toate aceste momente, oameni minunați alături de care am putut explora și învăța lucruri incredibile, dar și alături de care m-am distrat ori de câte ori se ivea ocazia. Chiar dacă, la început, mi-a fost, poate, dificil, am învățat că spontaneitatea este un lucru benefic și cât se poate de necesar în viețile noastre,  tocmai pentru a ne redescoperi pe noi înșine și a ne trăi viețile din plin. Am mai învățat și faptul că temerile care pot apărea pe parcursul călătoriilor noastre sunt cât se poate de firești și de trecătoare, în cele din urmă, și că atât timp cât avem încredere în propriile puteri și avem lângă noi oameni pe care ne putem baza, reușim să ajungem în punctul în care putem spune din tot sufletul că it was all worth it.

Nu pot exprima prin cuvinte cât de recunoscătoare sunt și voi fi mereu pentru această oportunitate pe care o consider life changing. Un proces care poate a început cu pași mici și nesiguri – adresându-mi zilnic întrebarea – „este aceasta oare cea mai bună decizie pentru mine?” – s-a dovedit a fi, într-adevăr, ceea ce eu consider una dintre cele mai frumoase și de neprețuit experiențe din viața mea. Pentru toate clipele frumoase trăite în aceste cinci luni, obrigada, Porto, obrigada Portugal!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.