Mădălina Jacotă, studentă în anul al II-lea la programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală, Facultatea de Litere, UOC, s-a întors, de curând, din Praga. Proiectul cu susținere europeană „Să cucerim Praga!”, ediția cu numărul 42 s-a desfășurat în perioada 25 februarie-3 martie.
Mădălina a vrut să își împărtășească experiența și să le arate tinerilor câte oportunități se deschid în perioada studenției: „Îmi place enorm să călătoresc, iar o evadare din rutină este mereu binevenită. Nu mă așteptam, însă, să ajung în Praga sau cel puțin nu atât de curând”, mărturisește Mădălina.
Tinerii cu vârsta sub treizeci de ani pot ajunge să viziteze Europa și nici măcar nu este prea costisitor. Uniunea Europeană și asociațiile neguvernamentale se ocupă de asta, astfel că și studenții români intră în circuitele internaționale de mobilitate.
„Încă din primii ani de facultate am prins gustul explorării orașelor necunoscute și am plecat în city-break-uri prin România. Însă dintotdeauna mi-am dorit să vizitez Europa sau măcar o parte din aceasta. Ador ideea anului sabatic de la americani, în care tinerii își iau rucsacul în spate și pornesc într-o adevărată aventură, cutreierând lumea”, a declarat masteranda de la Relații publice.
RomStud Travel este o astfel de asociație culturală, care organizează proiecte culturale în diferite orașe din Uniunea Europeană dedicate studenților și tinerilor cu vârsta până în 30 ani, cu participare selectivă. Înființată în 2010, cu 13 ani de experiență, asociația a organizat până acum 124 de proiecte în 24 de orașe europene diferite.
„La început, nu am avut deplină încredere, pentru că nu cunoșteam pe nimeni care să fi participat la astfel de proiecte, dar apoi am văzut poze din anii anteriori, iar organizatorii ne-au stat la dispoziție cu toate informațiile necesare. Chiar și așa, abia când ne-am întâlnit cu toții în București și ne-am urcat în autocare, mi-am dat seama că, pe bună dreptate, chiar am pornit într-o aventură. Am fost ediția 42 «Să cucerim Praga!», la care au participat aproximativ 150 de tineri, cazați la două hoteluri din centrul istoric al magnificei Praga”, povestește Mădălina Jacotă.
Costurile au ajuns la doar 200 de euro și au inclus: cazarea în centrul orașului, timp de patru nopți, la un hotel de trei stele, în camere duble și triple, mic dejun (bufet suedez), transport cu autocarul dus-întors, bilete de intrare incluse la câteva muzee și obiective turistice și îndrumare pentru vizitarea orașului pe parcursul călătoriei. De asemenea, Mădălina a optat și pentru o oprire de 9 ore în Viena, pentru care a mai adăugat 20 de euro la costurile totale.
Au existat două variante: puteai să mergi cu grupul și să vizitezi obiectivele turistice propuse în cadrul proiectului sau puteai explora după bunul plac orașul. Mădălina a ales să rămână cu grupul și a vizitat Podul Carol (Karluv Most), Piața Wenceslas, Narodni Museum, Piața Carol, Grădina Zoologică, Casa care dansează, Castelul Praga, unde a văzut și schimbarea gărzilor, „Tour Eiffel Praga”, Muzeul Oglinzilor. A mai adăugat Muzeul Berii și Madame Tussauds. „Experiențele de care m-am bucurat cel mai mult au fost croaziera ghidată pe fluviul Vltava și de Pub Crawl Praga, ieșirea de seară organizată în pub-uri și în club Karlovi Lazne, cu 5 niveluri cu tipuri diferite de muzică, fiind cel mai mare club din Europa Centrală și de Est. Acolo, roboții ne-au preparat cocktail-uri. «Să cucerim Praga!» a fost un cumul de senzații, sentimente și trăiri, a îmbinat perfect cultura cu distracția. A adus tineri din diferite colțuri ale României la un loc. Mi-am făcut prieteni din București, Pitești, Giurgiu, Călărași, Arad. În plus, am apreciat și obiectivul social al asociației RomStud Travel, anume faptul că, prin participarea sa la acest proiect, fiecare tânăr oferă o masă caldă completă unui om al străzii”, a explicat masteranda UOC la programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală.
Astfel de asociații finanțate de Uniunea Europeană promovează educația, diversitatea prin intermediul relațiilor interculturale, facilitarea comunicării și a schimburilor de experiență între tinerii țărilor din Uniunea Europeană și USA. „Sincer, îmi pare rău că nu am știut de aceste proiecte culturale încă din timpul facultății. Cel mai probabil, până în prezent, aș fi avut o colecție excepțională de țări europene pe care le-aș fi vizitat deja. Dar nici acum nu e târziu!”, este de părere Mădălina.